Ruská agrese na Ukrajině: Moskva varuje před "vážnými následky", pokud Spojené království dodá Kyjevu granáty s ochuzeným uranem

22. 3. 2023

čas čtení 8 minut
 
Britský ministr zahraničí  již dříve uvedl, že v rozhodnutí Británie není žádná "jaderná eskalace"
 
- Rusko varuje před "vážnými důsledky", pokud Spojené království dodá Ukrajině granáty s ochuzeným uranem

Rusko nenechá "bez odezvy" plán Spojeného království dodat Ukrajině tankové granáty vyrobené z ochuzeného uranu, uvedlo jeho ministerstvo zahraničí.

V prohlášení ruské ministerstvo zahraničí uvedlo:

Toto rozhodnutí nezůstane bez vážných důsledků jak pro rusko-britské dvoustranné vztahy, tak na mezinárodní úrovni, kde již první reakce mnohostranných struktur naznačuje naprosté odmítnutí plánů Londýna. Takové jednání nenecháme bez odezvy.

Dodala:

Londýn nesmí zapomínat, že za porušení základních norem mezinárodního práva ponese plnou odpovědnost.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odděleně prohlásil, že rozhodnutí Británie posunulo situaci na novou a nebezpečnou úroveň.

Britský ministr zahraničí James Cleverley dnes již dříve uvedl, že v rozhodnutí země nedošlo k žádné "jaderné eskalaci".

- Ukrajinská státní televize Suspilne oznámila, že počet zraněných při útoku na Záporoží se zvýšil na 31 osob

V Záporoží se počet lidí zraněných při raketovém útoku zvýšil na 31. 27 z nich, včetně tří dětí, bylo hospitalizováno.

- Zelenskij cestou do Bachmutu při zastávce na kávu na benzínové stanici: 


 
- Duchovní hlava světových pravoslavných křesťanů ve středu prohlásila, že mocná ruská pravoslavná církev nese spoluodpovědnost za konflikt na Ukrajině, ale že je připravena pomoci při poválečné "duchovní obnově" Ruska.

Komentáře ekumenického patriarchy Bartoloměje jsou výtkou ruskému patriarchovi Kirillovi, jehož hlasitá podpora invaze Moskvy na Ukrajinu rozštěpila celosvětovou pravoslavnou církev.

Bartoloměj, který v roce 2019 rozzuřil Moskvu tím, že uznal nově založenou pravoslavnou církev na Ukrajině, řekl, že ruské úřady využívají církev jako "nástroj pro své strategické cíle".

"Církev a státní vedení v Rusku spolupracovaly na zločinu agrese a sdílely odpovědnost za výsledné zločiny, jako byl šokující únos ukrajinských dětí," řekl podle agentury Reuters na konferenci v litevském parlamentu.

- Při ruském útoku na obytný dům v jihoukrajinském městě Záporoží bylo zraněno téměř 20 lidí, uvedli ukrajinští představitelé.

Záběry z bezpečnostní kamery zachytily okamžik úderu, který způsobil výbuch a velký oblak kouře stoupající ze dvou devítipatrových budov.

- Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že je "hluboce znepokojen" situací v Bachmutu a okolních obcích kolem fronty na východě Ukrajiny a "hlubokým utrpením civilistů způsobeným neustálými vojenskými střety".

Pracovníci MVČK doručili humanitární pomoc do Kostiantynivky, Chasiva Jaru a Seljdova v blízkosti frontové linie, kde je podle nich patrný rozsah destrukce. Ve svém prohlášení  MČKV uvedl: 

"Domovy, nemocnice, školy a infrastruktura utrpěly velké škody. Humanitární situace je pro ty, kteří neutekli, zoufalá a neustálé boje jim znemožňují přístup k nejzákladnějším službám.

Většina civilistů, kteří jsou schopni odejít, již byla vyhodnocena, ale tisíce jich stále zůstávají v okolí frontové linie, uvedla. Jedná se především o starší lidi nebo osoby se zdravotním postižením či nízkou pohyblivostí, jakož i o lidi, kteří odmítají opustit své domovy nebo byli vysídleni z frontových vesnic."

Jeden z obyvatel byl citován:

"Je to tu opravdu těžká situace, je tu hlučno a děsivě. Včera nám nad hlavami proletěla raketa. Nežijeme, ale přežíváme."


- Rusko rozmístilo na ParamuŠiru, jednom z Kurilských ostrovů v severním Pacifiku, raketové systémy pobřežní obrany, oznámil ministr obrany Sergej Šojgu.

Japonsko si činí nárok na Ruskem ovládané jižní Kurilské ostrovy, které Tokio nazývá Severní území, což je územní spor, který se datuje od konce druhé světové války, kdy je sovětská vojska Japonsku zabavila. Na Paramušir si Japonsko nárok nedělá.

Rozmístění divize pobřežních obranných raketových systémů Bastion na Paramuširu je součástí širšího posilování ruské obrany v rozsáhlých regionech na Dálném východě, citovala dnes agentura Reuters Šojgua.


- Ministr zahraničí Spojeného království prohlásil, že rozhodnutí země dodat Ukrajině náboje do tanků vyrobené z ochuzeného uranu není "jadernou eskalací".

James Cleverley reagoval na varování Vladimira Putina, že tento krok vyvolá ruskou reakci, když obvinil Západ, že "začíná používat zbraně s jadernou složkou".

V projevu při zahájení vládní mezinárodní technologické strategie v Londýně Cleverley uvedl, že střely s ochuzeným uranem nejsou jadernou municí. Řekl: 

"Nejedná se o jadernou munici, ale o čistě konvenční munici. A samozřejmě jsme byli svědky výhrůžek ze strany Vladimira Putina pokaždé, když se Spojené království a naši sousedé, přátelé a spojenci snažili podpořit Ukrajinu v její obraně proti této brutální, surové, nezákonné a neoprávněné válce, kterou Rusko proti Ukrajině vede.

Takže k žádné jaderné eskalaci nedochází. Jedinou zemí na světě, která hovoří o jaderných otázkách, je Rusko."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij navštívil frontové vojenské pozice u obléhaného  města Bachmut, uvádí se v prohlášení jeho kanceláře.

Během své návštěvy si Zelenskij "vyslechl "zprávy o operační situaci a průběhu bojových akcí na frontě", uvádí se v prohlášení.

Byl také vyfotografován při setkání s ukrajinskými vojáky a minutou ticha uctil památku padlých ve válce.

Zelenskij byl citován:

Je mi ctí být dnes zde, na východě naší země, v Donbasu, a ocenit naše hrdiny, poděkovat vám, podat ruku. Děkuji vám za ochranu státu, suverenity, východu Ukrajiny.


- Rusko střílí na obytné oblasti v Záporoží, "kde žijí děti", říká Zelenskij.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video, které   ukazuje ruskou raketu zasahující obytný dům v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny.

Obytné oblasti, "kde žijí obyčejní lidé a děti, jsou ostřelovány", píše Zelenskij a dodává, že tato situace se nemůže stát "jen dalším dnem" na Ukrajině nebo kdekoli na světě.



 - Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, jen krátce předtím na Twitteru napsal, že ruské síly "přepadávají" Záporoží.

V noci na dnešek byli při útoku bezpilotního letounu na Ržyščiv v Kyjevské oblasti zabiti čtyři lidé. Sedm lidí bylo zraněno, včetně jednoho dítěte. Útok údajně zasáhl budovu internátu a školy. Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, uvádí, že jedním z lidí, kteří v důsledku úderu zemřeli, byl "řidič sanitky, který přijel na zavolání".

Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget A. Brinková v reakci na útok na Twitteru napsala: "Po všech těch včerejších rozhovorech v Moskvě [mezi Vladimirem Putinem a Si Ťin-pchingem], další ruské rakety a další útoky dronů na civilisty přes noc naprosto jasně ukazují, jak velký zájem má prezident Putin na spravedlivém míru nebo ukončení války, kterou začal."

Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, uvedl, že "Rusové ostřelují Záporoží" a že "obytné budovy a ostrov Chortycja jsou pod nepřátelskou palbou".

- Ruskem podporovaná správa v Sevastopolu na Krymu ve středu uvedla, že pozastavila trajektové linky kolem přístavního města, krátce poté, co gubernátor města uvedl, že ukrajinský útok dronem byl odražen protivzdušnou obranou.

- Agentura RIA uvedla, že na Krymu bylo hacknuto několik rozhlasových stanic a že "zprávy o možné evakuaci z poloostrova jsou podle úřadů nepravdivé".

- USA nabídly Slovensku prodej 12 nových vrtulníků Bell AH-1Z Viper s dvoutřetinovou slevou poté, co Bratislava poslala na Ukrajinu své vysloužilé stíhačky MiG-29, uvedl ve středu ministr obrany Jaroslav Naď.

- Mezinárodní měnový fond v úterý uvedl, že s Ukrajinou dosáhl dohody na úrovni zaměstnanců o čtyřleté finanční pomoci.



Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2505

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023