To, že za nezákonnou agresi v Iráku před dvaceti lety nebyl nikdo trestně stíhán, dnes vážně ohrožuje ukrajinskou věc

22. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Karel Dolejší právem poukazuje na skutečnost, že zatímco se nezákonná Bushova a Blairova invaze do Iráku nyní na Západě vážně kritizuje, agresivní vojenské akce Ruska se vždycky v Rusku oslavovaly a oslavují.

To je sice pravda, jenže, marná sláva, pachatelé ilegální agrese USA a Británie před dvaceti lety nikdy nebyli za své zločiny obžalováni ani trestně stíháni. To je právě staví na úroveň Vladimíra Putina, který sice nyní byl obžalován, ale velmi pravděpodobně trestně stíhán taky nebude.


Opět: Nemohu si pomoci, ale argumentace George Monbiota je naprosto přesvědčivá. Mezinárodní trestní soudní dvůr dosud trestně stíhal jen politiky - zločince a vrahy z Afriky. Je to opravdu proto, že vrazi a pachatelé genocidy existují jen v Africe? Ne, je to proto, že západní politikové mohou vraždit jak chtějí - nikdy nebudou pohnáni před soud.

Andrew Marr, donedávna slavný komentátor televize BBC, britský ekvivalent Václava Moravce (měl v neděli v televizi BBC obdobný politický diskusní pořad, ale z BBC odešel a nyní hovoří daleko otevřeněji) řekl tento týden v londýnském komerčním rozhlase LBC, že "válka v Iráku zavinila všechno: propad britské ekonomiky a ožebračení obyvatelstva, dlouholetou diskreditaci Labouristické strany, brexit, i třináctiletou vládu nekompetentních konzervativců". Má pravdu.

Dodejme, že dlouhý stín války v Iráku může dlouhodoběji vážně ohrozit i světovou pomoc Putinovým Ruskem napadené Ukrajině.

Marná sláva, že se mnozí na Západě nyní nad dopadem války v Iráku hrozí: zůstává neměnným problémem, že za smrt statisíců nevinných Iráčanů nebyl soudně stíhán žádný západní politik.

Právě proto považuje mnoho zemí mimo Západ západní podporu pro Ukrajinu za pokryteckou a to může skutečně vážně ohrozit nevinné lidi.

Dodejme k tomu, jak píše i Karel Dolejší, že válka v Iráku naprosto ztraumatizovala Spojené státy a vedla k tomu, že USA se už neodvážily zasáhnout proti Asadovu rozsáhlému vraždění v Sýrii a daly zcela volnou ruku Putinovi na Blízkém východě.

I americko-britská agrese v Iráku posloužila Putinovi argumentem, že když může Západ provádět invaze do druhých zemí bez souhlasu OSN, proč ne on?

Monbiot i Steele mají absolutně pravdu:


Pokrytectví: Kolik z těch, kteří volali po Putinově zatčení, se podílelo na nezákonné invazi do Iráku?

Pomoc Ukrajině před ruskou agresí je vážně ohrožována pokrytectvím Západu z minulosti

0
Vytisknout
3708

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2023