Evropský plán nákupu granátů pro Ukrajinu narazil na právní zádrhel

7. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Země se již dohodly, že budou společně nakupovat hromady munice pro Kyjiva, ale velvyslanci se nemohou shodnout na tom, zda smlouvy zůstanou v bloku, upozorňuje Jacopo Barigazzi. 

Ďábel se nyní skrývá v (právních) detailech.

Dva týdny poté, co EU oznámila historickou dohodu o poskytnutí hromad munice Ukrajině, blok stále řeší právní specifika, jak ji skutečně realizovat.

Tahanice zastavily první plán svého druhu na společný nákup munice pro Ukrajinu. Velvyslanci EU se setkali ve středu, aby diskutovali o této otázce, ale nebyli schopni dosáhnout významného pokroku v jedné z klíčových otázek, podle několika diplomatů obeznámených s jednáními.
Jablkem sváru zůstává, zda tyto zbrojní kontrakty půjdou výhradně společnostem z EU (a jak je právně definovat), nebo zda budou otevřeny i vnějším výrobcům. Francie tlačí na to, aby peníze zůstaly v hranicích EU, uvedlo několik diplomatů. Řecko a Kypr také podpořily Paříž - což je krok, o němž někteří diplomaté uvedli, že je spojen s jejich touhou vyhnout se zakázkám pro turecké výrobce.

Dva diplomaté dodali, že Evropská komise, exekutiva EU, musí také udělat více práce na zmapování kapacity společností v EU, než bude dosaženo konečné dohody.

Vzhledem k tomu, že tato záležitost uvízla na mrtvém bodě, velvyslanci se ve středu zaměřili na dokončení méně kontroverzní části dohody: Dohody o darování velkých objemů munice Kyjivu. Diplomaté, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, když diskutovali o citlivých rozhovorech, uvedli, že velvyslanci během setkání dokončili dohodu o plánu darování a dodali, že se očekává, že právní text bude oficiálně zveřejněn příští týden.

Dohoda o společném nákupu se v posledních týdnech rychle uzavřela kvůli obavám, že Kyjivu docházejí granáty, zatímco odráží nepřetržitý ruský útok. Ale navzdory spěchu se schválením dohody – jejímž cílem je dostat Ukrajinu 1 milion granátů během příštích 12 měsíců – zůstává tato otázka křehká. Kromě pokračujících sporů o poznámky na dokumentech existují obavy, že obranný průmysl EU postrádá kapacitu rychle vyrobit požadované množství granátů.

Cílem EU je zahájit plán ve třech souběžných částech.

Za prvé vyčlení 1 miliardu eur na úhradu zemím, které mohou okamžitě darovat munici – a možná i rakety – od svých vlastních armád nebo přesměrovat příchozí objednávky.

Poté vyčlení další 1 miliardu eur na společný nákup munice pro Ukrajinu a nahrazení darovaných granátů darovaných Evropou.

V neposlední řadě chce prozkoumat způsoby, jak posílit schopnost Evropy vyrábět zbraně, které potřebuje pro nadcházející roky.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5103

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023