Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

 16964

Zabránit "zneužití" obědu dítěte chudé samoživitelky

11. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

... nebo zabránit "zneužití" nadace pomocí píár jedné oligarchické rodiny.,.. Česká televize si musí vybrat!

Stejně jako kalvínští a puritánští autoři ukazovali, že bohatství některých je odměnou za jejich zásluhy a bída druhých důsledkem jejich lenosti nebo trestem za rozmařilý život, tak se i v současných sporech objevuje pozoruhodná racionalizace daného stavu….

(B. Geremek, Slitování a šibenice, 1989)

Manželka člověka, který by v každé civilizované, západní zemi - byl pro veřejnoprávní médium spíše "Persona non grata" - vytvoří sociální nadaci a zneužívá (ano, i miliardáři mohou zneužívat) sociální práci pro "čištění jména" rodinné,  firmy, která má velmi problematickou minulost a toxickou současnost. Ona sama vlastní přes neprůhlednou síť "bílých koní" stovky investičních bytů (viz. skvělá investigativní reportáž novinářek z Deníku Referendum o tomto problému), čímž zvyšuje cenu nájemního bydlení právě pro nizkopříjmové rodiny, kterým potom v Azylových domech tzv. pomáhá.

 19475

Italská pobřežní stráž zachránila dvě rybářské lodě s 1200 lidmi na palubě

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Operace se uskutečnila v době, kdy se o víkendu zvýšil počet pokusů o přeplutí Středozemního moře ze severní Afriky



Italská pobřežní stráž v pondělí oznámila, že provádí záchrannou operaci dvou rybářských lodí s celkem 1 200 cestujícími na palubě. Počet lidí, kteří se o víkendu pokusili překonat Středozemní moře ze severní Afriky, prudce vzrostl.

Jedno plavidlo s přibližně 800 lidmi se nacházelo více než 190 km jihovýchodně od sicilského města Syrakusy, uvedla pobřežní stráž.

Druhé plavidlo se 400 lidmi na palubě se nachází v Jónském moři u pobřeží Kalábrie.

Alarm Phone, horká linka pro migranty v nouzi na moři, v neděli ráno uvedla, že obdržela hovor z druhé lodi, která vyplula z libyjského Tobruku a nachází se v maltských vodách. Na Twitteru uvedla, že lodi došlo palivo a nabírá vodu, kterou se cestující snaží odstraňovat. Kontakt s lodí obnovila v noci, přičemž lidé hlásili silný vítr a vysoké vlny.

 20167

Základní osvěta o čarodějnictví

11. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 17 minut

Někdy koncem minulého roku jsem si při různých příležitostech uvědomil, jak chaotický a nejasný je v českém prostředí obraz čarodějnictví. Co to vlastně je? Odkud se to vzalo? Jak je možné, že zrovna na začátku novověku a zrovna v latinské Evropě docházelo k tak strašným procesům?

Hledal jsem solidní literaturu, kde bych se dozvěděl více, a měl jsem štěstí: v roce 2017 byla publikována kniha předního britského odborníka, Ronalda Huttona, The Witch: A history of fear from ancient times to the present (Yale University Press). Po seznámení se s recenzemi jsem si knihu koupil (samotné nakladatelství je ale už v tomto případě téměř zárukou kvality) a přečetl. Nyní bych se chtěl podělit o trochu osvěty.

Především, nakolik mohu posoudit, jde o vynikající práci v u nás často pohrdaném oboru humanitních studií.

Ruský kněz Andrej Tkačev: Ženy nejsou od toho, aby vládly. Ať vaří kaši a věší záclony

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Za život je odpovědný muž. Ženy musejí ustoupit od řízení života a muži musejí převzít jejich místo. Protože našemu životu vládne příliš mnoho žen. To je hnusné - nic jim do toho není. To vůbec není jejich posláním. Musí jim být řečeno: Kuš, zmizte! A muži musejí převzít jejich místo. A musejí to udělat všichni muži. Protože to není v pořádku - žena není stvořena k vládnutí. Ženy jsou uzpůsobeny k tomu, aby vařily kaši, věšely záclony a byly šťastné.



 20180

Vzdorný kritik Kremlu Vladimir Kara-Murza přirovnal svůj případ ke Stalinovým procesům

11. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ruský opozičník, kterému hrozí až 25 let vězení, moskevskému soudu řekl, že si stojí za všemi svými politickými výroky

 

Ruský opoziční představitel Vladimir Kara-Murza, kterému hrozí až čtvrt století vězení za "velezradu", řekl moskevskému soudu, že si stojí za všemi svými politickými výroky, a uvedl, že jeho stíhání připomíná jeden z monstrprocesů Josefa Stalina.

Jednačtyřicetiletý Kara-Murza, který je držitelem ruského a britského pasu, odmítl několik obvinění včetně velezrady a šíření nepravdivých informací o ruské armádě. Prokuratura pro něj požaduje trest 25 let vězení.

Soudní proces, který vyvrcholí vynesením rozsudku 17. dubna, probíhá za zavřenými dveřmi, ale kopii jeho pondělní závěrečné řeči před soudem poskytla jeho manželka a právník.

29463

Pozvánka

NAROZEN V DEJR JÁSÍNU: promítání izraelského dokumentu a debata

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Devátého dubna si připomínáme 75. výročí masakru palestinské vesnice Deir Jásín, který se stal klíčovým pro odstartování dalších masakrů a masivního exodu palestinského obyvatelstva ještě před vyhlášením státu Izrael.

Ve středu 12. dubna od 18 hod. Židovský hlas solidarity promítne film izraelské režisérky Nety Šošani Narozen v Deir Jásínu / נולד בדיר יאסין z roku 2017. Film bude opatřen českými titulky. Akce se uskuteční v Klubu techniků na Novotného lávce 5, místnost 418.

Po filmu bude následovat debata historikem a hebraistou Janem Zouplnou z Orientálního ústavu AV ČR novinářem a blízkovýchodním reportérem Břetislavem Turečkem, který dnes vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitěDebatu bude moderovat hebraistka Magdaléna Křížová Jehličková.

 18993

Řadoví lékaři v nemocnicích v Anglii zahájili čtyřdenní stávku kvůli platům

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Očekává se, že stávka povede ke zrušení 350 000 vyšetření včetně operací

Řadoví lékaři v nemocnicích v  celé Anglii zahájili čtyřdenní stávku, která podle odhadů povede ke zrušení 350 000 vyšetření včetně operací.

Lékaři budou od úterý sedmi hodin ráno až do sobotního rána stávkovat před nemocnicemi v rámci zhoršujícího se sporu o platy. Jedná se o nejdelší protestní akci ve zdravotnictví od loňského roku, kdy stávkovaly zdravotní sestry, posádky sanitek a další zdravotničtí pracovníci.

Generální ředitel Konfederace NHS, britského státního zdravotnictv í, Matthew Taylor uvedl, že pravděpodobný dopad stávky je "srdcervoucí", a vyzval obě strany, aby ukončily "rétorickou bitvu".

Taylor řekl BBC, že není pochyb o tom, že tato stávka bude mít větší destruktivní účinky než 72hodinové přerušení práce zaměstnanců zdravotnictví minulý měsíc, které vedlo ke zrušení 175 000 vyšetření.

Pobrexitová konzervativní vláda v Británii ničí všechno.

Izraelská armáda letos usmrtila už 18 palestinských dětí

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Izraelské síly dnes kolem půl jedenácté dopoledne zastřelily šestnáctiletého Mohammada Fayeze Mohammada Ewaidata, když se stahovaly z uprchlického tábora Aqbat Jabr poblíž Jericha na okupovaném Západním břehu Jordánu. Jedná se o osmnácté palestinské dítě zabité izraelskými silami v roce 2023.



30772

Chaos

18. 4. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut


Původně jsem toto povídání chtěl nazvat blázincem, ale jsem člověk kulturně slušný. Chaos tady byl když Duch Boží se vznášel nad vodami a pak provedl řadu opatření, aby ten tristní stav napravil.

Tak tedy raději chaos i když mi to co se kolem nás děje připadá opravdu spíše jako blázinec. Nadarmo protestovali vysokoškolští pedagogové proti vládní nevšímavosti k jejich neutěšené hmotné situaci. A to prosím máme vládu vedenou právě takovou, z řad protestujících vzešlou osobou.

 18993

Pro okamurovce a další odpůrce EU: Od brexitu radikálně klesl počet francouzských a německých turistů cestujících do Británie

11. 4. 2023

čas čtení 4 minuty


Představitelé turistického průmyslu konstatují že nová omezení vstupu a zhoršená pověst Spojeného království u některých Evropanů způsobily pokles počtu návštěvníků z EU

Vedoucí představitelé cestovního ruchu se obávají, že francouzští a němečtí turisté se začínají vyhýbat Spojenému království kvůli omezením, která po brexitu platí pro cestování s průkazy totožnosti

Od loňského ukončení proticovidových opatření v celé Evropě se cestovní ruch začal zotavovat, ale přibývá signálů, že značný počet Francouzů a Němců - dvou největších trhů pro britský cestovní ruch - zůstává mimo.

Od října 2021 potřebují občané EU ke vstupu do Spojeného království cestovní pas. Dříve mohli používat občanské průkazy, ale platný pas má méně než polovina obyvatel Francie a Německa. Lidé, kteří ve Spojeném království provozují turistické atrakce a podniky, říkají, že ačkoli se Američané ve velkém počtu vrátili, Francouzi a Němci nikoli.

 20178

Pro odpůrce Evropské unie: Pokud jste rocková skupina, po odchodu z EU nebudete moci hrát v zahraničí

11. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Německá punková kapela byla "ponížena" poté, co jí byl kvůli "nejasným" předpisům  po brexitu odepřen vstup do Spojeného království

Trigger Cut ze Stuttgartu měli hrát na sedmi místech v Británii, ale britští imigrační úředníci ji nevpustili do země

Punková kapela z Německa si stěžuje, že byla "ponížena", a poté, co jí byl odmítnut vstup do Spojeného království na její britské turné kvůli "neprůhledným a matoucím" změnám předpisů po brexitu.

 20174

Podzemní skvosty

11. 4. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 

Nejen pražské historické podzemí je plné jedinečných skvostů, o nichž má málokdo z nás tušení, tak je to i s tím brněnským, jehož zpřístupňování probíhá po částech od roku 2010. A k jeho nejznámějším artefaktům patří Mincmistrovský sklep a sklepy Nové radnice na Dominikánském náměstí, Labyrint pod Zelným trhem a zpřístupněná kostnice pod kostelem sv.Jakuba na Jakubském náměstí. Kdo, ale by nás nejlépe a poutavě s těmito jedinečnými a pozoruhodnými podzemními místy seznámil a i provedl, než jeden z jeho nejuznávanějších brněnských znalců, autor mnoha zajímavých přednášek a čtivě psaných knih, z nichž vybírám nejen mezi odborníky, ale také i širokou čtenářskou obcí jeho velmi ceněnou trilogii Brněnské podzemí, Ing. Aleš Svoboda.

Pane Svobodo, jak dlouho jste na této zmíněné trilogii pracoval?

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30679

Jak vznikají zbraně ovládané umělou inteligencí, Amerika má opravdu velký strach

11. 4. 2023

čas čtení 5 minut


Budou technologické výhody stačit Číně k tomu, aby nahradila USA na pozici světové velmoci v oblasti umělé inteligence?


V poslední době do  závodů  ve zbrojení vstoupil nový druh zbraní - volně nazývaný "umělá inteligence". V roce 2021 jsme se zpožděním zjistili, jaké obavy z něj měla americká vláda. Pod vedením Erica Schmidta, bývalého předsedy společnosti Google, byla svolána Národní bezpečnostní komise pro umělou inteligenci. Ve své zprávě, vydané v březnu téhož roku, komise varovala: že Čína by mohla brzy nahradit USA na pozici světové "supervelmoci v oblasti umělé inteligence"; že systémy umělé inteligence budou využívány (překvapivě!) v "honbě za mocí"; a že "umělá inteligence nezůstane doménou velmocí nebo sférou science fiction". Schmidt také vyzval prezidenta Bidena, aby odmítl výzvy k celosvětovému zákazu vysoce kontroverzních autonomních zbraní poháněných umělou inteligencí s tím, že Čína a Rusko pravděpodobně nedodrží žádnou smlouvu, kterou by podepsaly, píše John Naughton.

 20087

Proč je správné charakterizovat Putinův režim jako fašistický

11. 4. 2023

čas čtení 8 minut


Malá armáda znepokojených akademiků je připravena vynadat každému, kdo označí ruský nacionalismus za fašistickou ideologii. "Žádný politický model nemá monopol na zločin, násilí a historické neštěstí," poznamenala politoložka Jekatěrina Šulmanová. "Nemusíte být Hitlerem, abyste zničili svou zemi."

Vskutku nemusíte. A přesto se ponořte do ruského ultranacionalismu a konfrontujte se s jeho sebelítostí a bombastičností, násilím a šovinismem, machismem a imperialismem, a pokud jej nemůžete označit za "fašistický", těžko budete vědět, jaké jiné slovo se pro to  hodí, píše Nick Cohen.

Násilí je jádrem fašismu i jádrem dnešního Ruska. Rasové pohrdání obyčejných ruských vojáků Ukrajinci, kteří se setkávají s násilím, je děsivé. Zprávy o jejich zvěrstvech jsou tak nepřetržité, že nám hrozí, že si na ně zvykneme. Masakr civilistů a válečných zajatců v Buči upoutal loni na jaře vrtkavou pozornost světa. S přibývajícím počtem mrtvých se však pozornost vytratila.

Rusko úspěšně vede dezinformační válku na Blízkém východě

11. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Protiargumenty k ruské propagandě jsou na Západě tak všudypřítomné, že je těžké si představit, jak málo jsou slyšet jinde


Koncept ruské dezinformační kampaně - nasycení sociálních médií mluvčími Kremlu a podkopávání opozičních osobností - může znít povědomě, upozorňuje H.A. Hellyer.

Po loňské ruské invazi na Ukrajinu přijaly Spojené státy, Velká Británie a Evropská unie rychlá a rozhodná opatření proti ruské propagandě a zakázaly vysílání státem sponzorovaných televizních kanálů Russia Today (RT) a Sputnik a jejich kanály zablokoval i YouTube.

V arabsky mluvícím světě však ruské dezinformace nejsou takto blokovány  - a v důsledku toho se Rusku na této frontě  na širším Blízkém východě daří mnohem lépe.

Ruská agrese na Ukrajině: Pentagon hodnotí dopady úniku zpravodajských informací; Zelenskij odsoudil ostřelování na pravoslavnou Květnou neděli

10. 4. 2023

čas čtení 11 minut

 

USA pátrají po zdroji  úniku informací, přičemž podezření padá spíše na Američana než na spojence; Volodymyr Zelenskij říká, že velikonoční útoky dostávají Rusko "do ještě větší izolace"

- Rusko praktikuje na Ukrajině svou syrskou politiku spálené země:

- Pentagon vyhodnocuje dopad uniklých dokumentů na národní bezpečnost
Americké ministerstvo obrany uvedlo, že v rámci pátrání po zdroji úniku informací zahájilo mezirezortní akci, jejímž cílem je posoudit dopady, které by mohly mít uniklé zpravodajské dokumenty na národní bezpečnost USA a na jejich spojence a partnery.

"Ministerstvo obrany nadále prověřuje a posuzuje platnost vyfotografovaných dokumentů, které kolují na stránkách sociálních médií a které zřejmě obsahují citlivé a vysoce utajované materiály," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Pentagon rovněž předal záležitost ministerstvu spravedlnosti, které zahájilo trestní vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Jeden z dokumentů, datovaný 23. února a označený jako "tajný", podrobně popisuje, jak by ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300 při současném tempu používání byly vyčerpány do 2. května.

Takto přísně střežené informace by mohly být pro ruské síly velmi užitečné a Ukrajina uvedla, že její prezident a nejvyšší bezpečnostní představitelé se v pátek sešli, aby projednali způsoby, jak zabránit úniku informací.

Rozsah témat, jimiž se dokumenty zabývají a které se dotýkají války na Ukrajině, Číny, Blízkého východu a Afriky, podle úředníků naznačuje, že je mohl vypustit spíše Američan než spojenec.

"Pozornost se nyní soustředí na to, že jde o únik z USA, protože mnoho dokumentů bylo pouze v amerických rukou," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters Michael Mulroy, bývalý vysoký úředník Pentagonu.

Američtí představitelé uvedli, že vyšetřování je v počáteční fázi a ti, kteří ho vedou, nevyloučili možnost, že za únikem, který je považován za jedno z nejzávažnějších narušení bezpečnosti od roku 2013, kdy se na internetových stránkách WikiLeaks objevilo více než 700 000 dokumentů, videí a diplomatických depeší, stojí proruské elementy.

Dokumenty se poprvé objevily minulý měsíc na webových stránkách sociálních médií, počínaje Discordem a 4Chanem. Některé z dokumentů byly sice zveřejněny již před několika týdny, ale o jejich existenci poprvé informoval v pátek deník New York Times.

Zdálo se, že některé z nich uvádějící odhady ztrát na bojišti z Ukrajiny byly upraveny tak, aby minimalizovaly ruské ztráty. Není jasné, proč je přinejmenším jeden z nich označen jako odtajněný, ale obsahuje přísně tajné informace. Některé dokumenty jsou označeny jako "NOFORN", což znamená, že nemohou být zpřístupněny cizím státním příslušníkům.

 18993

Průzkum: Británie je tvrdě rasistická společnost

9. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Více než třetina lidí z etnických a náboženských menšin zažila v Británii rasově motivovaný útok

(Pozn. JČ: Velmi by mě zajímalo, jak by dopadl takovýto průzkum v ČR, kdyby ho někdo dělal)

Podle největšího a nejkomplexnějšího průzkumu rasové nerovnosti ve Spojeném království za více než čtvrt století zažila více než třetina lidí z etnických a náboženských menšin rasově motivované fyzické nebo slovní útoky.

Průzkum zjistil "nápadně vysokou" míru útoků v širokém spektru etnických menšin, stejně jako vysoký výskyt rasové diskriminace a nerovnosti výsledků ve vzdělávání, na pracovišti, v bydlení a v interakci s policií.

Rozhovor Britských listů 586. Zruší ideologové historii na školách?

1. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Vyhazování historiků a nekompetentní, ideologií zaštítěné rozhodování, proti němuž dosud nic nenamítali poslanci Senátu České republiky, kteří jsou za tuto instituci zodpovědni, se stalo v posledních týdnech a měsících charakteristickým rysem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Nyní se skandál prohlubuje. O situaci hovoří Jan Čulík s Jaroslavem Najbertem ze vzdělávacího oddělení ÚSTR, který dosud měl prostor pro nezávislé zkoumání historie a pro důležitou spolupráci s historiky na českých školách, jenže ta je teď vážně ohrožena. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 4. dubna 2023.

Papež o Velikonocích: Modlete se za Ukrajince, Rusy a uprchlíky

9. 4. 2023

čas čtení 6 minut



Papež František ve svém nedělním velikonočním poselství světu požádal Rusy, aby hledali pravdu o invazi své země na Ukrajinu, a po nedávných násilnostech vyzval k dialogu mezi Izraelci a Palestinci.

Koberec z 38 000 květin darovaných Nizozemskem pokryl náměstí na nejdůležitější datum v církevním liturgickém kalendáři - připomínal den, kdy křesťané věří, že Ježíš vstal z mrtvých. Čestné jednotky vatikánské švýcarské gardy a italských karabiníků - obě ve slavnostním oblečení - stály v pozoru.

Tam, ze stejného místa, kde se v noci svého zvolení v roce 2013 poprvé ukázal světu jako papež, promluvil o "temnotě a sklíčenosti, v nichž se až příliš často ocitá náš svět", a pomodlil se za mír.

"Pomozte milovanému ukrajinskému lidu na jeho cestě k míru a prolijte velikonoční světlo na lid Ruska," řekl.

Od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru loňského roku František nejméně dvakrát týdně hovořil o Ukrajině a jejím lidu jako o "mučednících" a k popisu ruského jednání používal slova jako agrese a zvěrstva.

V neděli požádal Boha, aby "potěšil zraněné a všechny, kteří kvůli válce ztratili své blízké, a dal, aby se zajatci mohli vrátit živí a zdraví ke svým rodinám. Otevři srdce celého mezinárodního společenství, aby usilovalo o ukončení této války a všech konfliktů a krveprolití v našem světě".

 17694

Čína vyslala desítky vojenských letadel k Tchaj-wanu, USA vyzývají ke zdrženlivosti uprostřed vojenských cvičení

9. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Ukázka síly přichází poté, co se tchajwanská prezidentka Tsai tento týden setkala s předsedou Sněmovny reprezentantů USA McCarthym, přestože Peking před schůzkou varoval


 
Čína vyslala k Tchaj-wanu desítky válečných letounů během druhého dne vojenských cvičení, která byla zahájena v odvetě za to, že se prezidentka ostrova Tsai Ing-wen během krátké návštěvy USA setkala s předsedou Sněmovny reprezentantů USA.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že sleduje pohyby čínských raketových sil,  USA prohlásily, že jsou rovněž v pohotovosti.

Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

 19371

Íránská policie plánuje používat chytré kamery k identifikaci "porušovatelek zákona o hidžábu"

9. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Ženy, které poruší islámský oděvní kodex, budou identifikovány, v první instanci varovány a poté předvedeny před soud



Íránská policie plánuje na veřejných místech využívat inteligentní technologie k identifikaci a následnému postihu žen, které poruší přísný islámský kodex oblékání, uvedly v sobotu policejní složky.

V prohlášení se uvádí, že policie "přijme opatření k identifikaci osob porušujících normy pomocí nástrojů a chytrých kamer na veřejných místech a dopravních tepnách".

Rozhovor Britských listů 584. Otrava řeky Bečvy: Problém, který se nevyšetřoval

27. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Symbolickým signálem rozkladu české státní správy i českého soudnictví je nedávný připad otravy řeky Bečvy, při níž zahynuly tuny ryb. Úřady vyloučily vinu Babišovy firmy Deza a arbitrárně ji uvalily na podnik Energoaqua, který se skandálem nemá vůbec nic společného. V této věci nyní probíhá zdlouhavý soudní proces. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví o tomto skandálu Jan Čulík s profesorem Ivanem Holoubkem z Výzkumného střediska pro toxické sloučeniny v životním prostředí. Rozhovor se vysílá na kabelovce Náš Region od úterý 28. března 2023.

30679

Uniklé americké výzvědné dokumenty odhalují hloubku špionážních snah USA a vojenské problémy Ruska

8. 4. 2023

čas čtení 5 minut


Informace odhalené na sociálních sítích také ukazují, že americké zpravodajské služby odposlouchávají i důležité spojence


Trojice uniklých dokumentů Pentagonu odhaluje, jak hluboko Spojené státy pronikly do ruských bezpečnostních a zpravodajských služeb. Dokumenty také dokazují  schopnost Washingtonu varovat Ukrajinu před plánovanými ruskými údery a poskytují podrobné  hodnocení síly moskevské válečné mašinérie, uvádí list New York Times.

Dokumenty vykreslují portrét vyčerpané ruské armády, která se potýká s problémy ve válce na Ukrajině, a vojenského aparátu, který je hluboce kompromitován. Obsahují každodenní varování amerických zpravodajských služeb v reálném čase o načasování úderů Moskvy a dokonce i o jejich konkrétních cílech. Takové zpravodajské informace umožňují Spojeným státům předávat Ukrajině zásadní informace o tom, jak se bránit.

Rozhovor Britských listů 583. Hledat byt v žádném případě nemůže moje manželka

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří s Jaroslavem Mikou, aktivistou ze skupiny Češi pomáhají, hrdinou filmu Robina Kvapila More Miko, který zaznamenává jeho dlouholeté, dosud neúspěšné úsilí přimět vládnoucí české politiky, aby do země přijali padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Že to čeští politikové odmítli udělat, je jedna z největších sprosťáren, jaké se dopustil český režim za posledních více než třiatřicet let. Šokující také je, že Jaroslav Miko a jeho rodina musejí počítat s každodenním tvrdým rasismem v České republice. Jak byste si s něčím takovým poradili vy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. března 2023.

 20166

Teplota povrchu světových oceánů dosáhla rekordní hodnoty

8. 4. 2023

čas čtení 4 minuty


Vědci varují před dalšími vlnami mořských veder, které povedou ke zvýšenému riziku extrémního počasí
 

Podle údajů americké vlády dosáhla teplota povrchu světového oceánu historického maxima od počátku satelitních záznamů. Vede to k vlnám mořských veder po celém světě.

Klimatologové uvedli, že předběžné údaje Národního úřadu pro oceán a atmosféru (Noaa) ukázaly, že průměrná teplota na povrchu oceánu je od začátku dubna 21,1 °C, čímž překonala předchozí maximum 21 °C z roku 2016.

Zelenskij k ramadánu

7. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Zelenskij: Navzdory smutku a bolesti z války ať je pro vás svatý ramadán zářivý! Kéž Iftár přinese útěchu všem na světě, v muslimské komunitě, ať už se právě nacházíte kdekoli. Velká světová muslimská komunita se může vždy spolehnout na Ukrajinu, na naši úctu a solidaritu.


Pozn. red: Iftár je slavnostní večeře v Ramadánu. Zváni jsou všichni, kdokoliv, jacíkoliv neznámí lidé. I vy.

Zelenskij: Ukrajina zahajuje praxi pořádání recepcí iftár během ramadánu. Zelenskij se účastnil prvního oficiálního iftáru:






* * *

Židovský svátek Pesach a posvátný muslimský měsíc ramadán jsou letos v tutéž dobu. Dva národy, které spolu válčí již více než sto let, se však nezdají být nakloněny vzájemnému svátečnímu příměří.




 17295

Vakcíny proti rakovině a srdečním chorobám "budou k dispozici do roku 2030"

7. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Farmaceutická firma konstatuje, že převratné očkovací látky zachrání miliony životů

Covid vyvolal zlatou éru vakcín


Miliony životů by mohla zachránit převratná sada nových vakcín proti řadě onemocnění včetně rakoviny, uvedli odborníci. Přední farmaceutická firma konstatuje, že do roku 2030 budou připraveny očkovací látky proti rakovině, kardiovaskulárním a autoimunitním chorobám a dalším onemocněním.

Studie těchto vakcín rovněž ukazují "obrovský příslib". Někteří výzkumníci konstatují, že díky úspěchu vakcín proti covidu došlo za posledních 12 až 18 měsíců k vědeckému pokroku, který normálně trvá patnáct let.

Dr. Paul Burton, lékařský ředitel farmaceutické společnosti Moderna, uvedl, že věří, že firma bude schopna nabídnout takovou léčbu "pro všechny druhy nemocí" již za pět let.

 16853

Pilátova velkopáteční tragédie

7. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut



Ještě i v české wiki si přečtete, že Pilát odsoudil Ježíše Krista k smrti a nechal ho ukřižovat. Přece ten římský prefekt, pohan, který si umyl ruce, nemůže být tou sympatickou postavou velikonočního příběhu. Posuďte sami. Pilát především Krista neodsoudil, jasně řekl, že na něm neshledává žádnou vinu. Ba snažil se několika způsoby zabránit ukřižování, které si žádal kněžími zfanatizovaný dav.

 20165

Polemika s Jiřím Pehe, kterou Deník Referendum nevydal

7. 4. 2023 / Filip Outrata

čas čtení 7 minut

 

Pro zájemce o moje články nabízím text, který jsem napsal pro Deník Referendum, ale redakce se rozhodla ho nevydat. Je to polemika s textem Jiřího Pehe "Odbory a sociální demokracie si pod sebou podřezávají větev", který vyšel 30. 3., píše autor.

Na jednom pódiu. K situaci demokratické opozice a sociální demokracie zvláště


 
Středeční demonstrace odborů před Úřadem vlády dobře ukázala, jak složitá je dnes situace politické opozice, konkrétně té demokratické, a specificky sociální demokracie.

Začněme trochu zeširoka. V posledním roce se zřetelně projevilo, že hlasy protestu a odporu proti pravicové (či středopravicové) vládě dokáže zužitkovat někdo jiný než tradiční levicová politická opozice či odbory. To se jasně ukázalo při srovnání podzimních demonstrací na Václavském náměstí, z nichž zdaleka nejmenší účast zaznamenala a nejslabším dojmem působila ta odborářská, podpořená mimo jiné výrazně účastí sociálních demokratů.

Velikonoční větve

7. 4. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

 

Čas velikonoční mne navedl na vyšlapanou stezku k ležení bezdomovců.

Tedy vlastně ležení… jak běží čas, napřed měli bydlení z igelitu, teď už jakési papundeklové – dokonce s visacím zámkem!

U potoka.

U řeky.

V lužním lesíku.

 20164

Velký dík překladateli a rétorovi

7. 4. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

 

V sobotu 8. dubna své životní jubileum oslaví profesor Martin Hilský – vynikající anglista a mimořádně zajímavý člověk. Bude mu osmdesát let. Pro širší veřejnost je to především první Čech, který sám přeložil celé Shakespearovo dílo.

24911

Hnutí "Ne základnám" se ohrazuje proti falešné informaci České televize, že boj proti americkému radaru v Brdech nepodpořila česká veřejnost

7. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Jan Neoral

I když jsme nyní ve zcela jiné situaci a k přežití České republiky v případě ruské agrese opravdu potřebujeme vojenskou podporu Západu a USA  (a ta vůbec není jistá), není možné, aby Česká televize lhala a zkreslovala skutečnost, že proti americkému radaru v Brdech se stavěla před patnácti lety většina české společnosti.(JČ)

Radar vyvolával mezi obyvateli napříč republikou vlnu nevole. Většina obyvatelstva jej považovala za zbytečné zvýšení bezpečnostních rizik pro obyvatelstvo. Obavy, že v případě většího konfliktu například s Ruskem by se radar stal jedním z prvních cílů, byly velmi silné.  Rizika pro Českou republiku od zemí jako Írán či KLDR byla vnímána jako velmi malá.

Většina průzkumů během dvouletého období, kdy se o základně hovořilo, ukázala, že s radarem nesouhlasí v průměru přes 50 % Čechů. Většina respondentů také požadovala k této otázce referendum (kolem 70 %). Podpora radaru se naopak těšila asi 30 % obyvatelstva. Mezi příznivci radaru byli především voliči ODS, muži a lidé s dobrou životní úrovní. Mezi odpůrci převažovali naopak lidé se špatnou životní úrovní, lidé nad 60 let a ženy. Češi by také v průzkumu z února 2007 nevyměnili radar za zrušení víz do USA.

Průzkum agentury STEM ze září 2007, který si nechal zpracovat Tomáš Klvaňa ukázal, že pokud by měli Češi více informací, neváhalo by 50 % dotázaných změnit názor. STEM také v květnu 2008 uvedl, že ačkoliv agentury rozdělují obyvatele na velký tábor odpůrců a malý tábor příznivců, jsou tábory odpůrců a příznivců spíše stejně velké. Že názor společnosti není stabilní a víceméně různě kolísá, dokázala v červnu 2008 agentura CVVM. Podle ní počet odpůrců mírně roste na úkor příznivců. Společnost STEM v reakci na prezidenta Klause, že smlouvy o radaru podepíše, uvedla, že s radarem jsou ochotny smířit se 2/3 obyvatel. Podle vlády mohl konflikt mezi Ruskem a Gruzií přesvědčit obyvatele ČR, aby se k otázce radaru postavili kladně. Průzkum CVVM ze října 2008 to však nepotvrdil (základnu podporovalo 30 % obyvatel, 67 % lidí bylo proti).


Divácké centrum, Česká televize
generální ředitel Petr Dvořák,
ředitel zpravodajství a sportu  Zdeněk Šámal,
výkonný ředitel ČT24 Petr Mrzena,
ombudsman ČT Čestmír Franěk
Kavčí hory
140 70 Praha 4

Pane generální řediteli,
pane Zdeňku Šámale,
pane Petře Mrzeno,,
pane Čestmíre Fraňku,

na základě tvrzení, že si Česká televize váží vztahů s diváky se na Vás obracíme s výzvou o zastavení vysílání nepravdy v pořadu Historie.cs-díl: PRŮMYSL LŽÍ A POLOPRAVD. Toto  nepravdivé tvrzení má být opakovaně odvysíláno dne 8.4.2023, sobota, v 13:05 hodin na ČT24, jak uvádí moderátorka ČT Marie Koldinská na svém facebookovém profilu.

 20128

Bloomberg: Nenápadný miliardář vsadil proti evropským ekologickým plánům a vydělal jmění

7. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


 
Bývalý právník Daniel Křetínský vybudoval fosilní impérium v hodnotě 17 miliard dolarů tím, že skupoval aktiva za výprodejové ceny od energetických společností, které spěchají s dekarbonizací

Kvalitní text o Křetínském v angličtině vyšel na serveru Bloomberg, upozorňuje Albín Sybera. V článku se mj, praví: 


Během deseti let Křetínský tímto diskrétním stylem obchodování shromáždil jedno z největších portfolií podniků na fosilní paliva v Evropě. Přitom přesunul miliony tun uhlíku z účetních knih energetických společností, které nejvíce znečišťují životní prostředí v regionu, do účetnictví své firmy EPH. EPH, jejímž je většinovým akcionářem, se stala jedním z největších znečišťovatelů v Evropě, druhým největším těžařem uhlí v Německu a hlavním přepravcem ruského plynu na kontinent.

 20076

Pozor! ChatGPT si vymýšlí. Autoritativně prezentuje tvrzení o věcech a událostech, které se nikdy nestaly

7. 4. 2023

čas čtení 8 minut

 

ChatGPT si vymyslel skandál se sexuálním obtěžováním a za obviněného označil skutečného profesora práv

Chatbot  dokáže  autoritativně s velkou parádou zkreslovat klíčová fakta, dokonce jako důkaz uvedl falešný článek z deníku Washington Post
 


Jednoho večera minulého týdne dostal profesor práv Jonathan Turley znepokojivý e-mail. V rámci výzkumné studie požádal kolega právník z Kalifornie chatbota ChatGPT s umělou inteligencí, aby vytvořil seznam právníků, kteří někoho sexuálně obtěžovali. Turleyho jméno bylo na tomto seznamu.

 20076

Umělá inteligence ukončí slabou produktivitu a nízký růst Západu. Ale kdo přesně z toho bude mít prospěch?

7. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Elon Musk není pro většinu lidí klasickým technofobem, takže když majitel Twitteru varuje před nebezpečím umělé inteligence, stojí za to zpozorně, napsal Larry Elliot. Musk se obává, že nová generace stále chytřejších strojů ohrožuje život na Zemi, a jako jeden z mnoha lidí na špici technologických změn vyzval k šestiměsíční přestávce při vytváření nových systémů umělé inteligence.

Na myšlence, že stroje přicházejí a chtějí nás dostat, není nic nového. Technooptimisté mají pravdu, když říkají, že stejné argumenty pronášeli luddité na počátku 19. století. Z tohoto důvodu je chatbot ChatGPT pro čtvrtou průmyslovou revoluci tím, čím byl pro první průmyslovou revoluci pletací stroj - produktem, který symbolizuje úsvit nové éry.

 16879

Ruská agrese na Ukrajině: Poslední den Macrona a Von der Leyenové v Číně: Pentagon vyšetřuje únik dokumentů USA a NATO

7. 4. 2023

čas čtení 10 minut

 

Na sociálních sítích se  objevily podrobnosti o plánované jarní ofenzivě Ukrajiny; Evropští představitelé ukončili návštěvu, aby odradili Čínu od podpory Ruska


- Pentagon vyšetřuje únik informací USA a NATO 

Pentagon vyšetřuje údajné narušení bezpečnosti, v jehož důsledku unikly na sociální sítě dokumenty, které obsahují podrobnosti o plánech USA a NATO na pomoc Ukrajině při přípravě jarní ofenzivy proti Rusku, píše deník New York Times.

"Jsme si vědomi zpráv o materiálech na sociálních sítích a ministerstvo tuto záležitost prověřuje," uvedla zástupkyně tiskového tajemníka amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová.

Dokumenty se šířily na Twitteru a Telegramu a údajně obsahují grafy a podrobnosti o dodávkách zbraní, síle praporů a další citlivé informace, uvedly Timesy.

Informace v dokumentech jsou nejméně pět týdnů staré, přičemž poslední je datován 1. března, uvedla zpráva.

Informace v dokumentech rovněž podrobně popisují výši výdajů na munici, kterou má ukrajinská armáda pod kontrolou, včetně raketových systémů Himars, dělostřeleckých raketových systémů americké výroby, které se ukázaly jako vysoce účinné proti ruským silám.

Zpráva New York Times cituje vojenské analytiky, kteří varují, že některé dokumenty byly zřejmě pozměněny v rámci dezinformační kampaně ze strany Ruska. V jednom dokumentu jsou nadsazeny ztráty ukrajinských vojáků a minimalizovány ruské ztráty na bojišti.

Jeden z dokumentů shrnuje harmonogramy výcviku 12 ukrajinských bojových brigád a uvádí, že devět z nich je cvičeno silami USA a NATO a potřebuje 250 tanků a více než 350 mechanizovaných vozidel, uvedly noviny.

Dokumenty - z nichž přinejmenším jeden nesl označení "přísně tajné" -jsou  šířeny proruskými vládními kanály, uvedl list.

30772

Svět vstupuje do věku ekonomiky bezpečnosti

7. 4. 2023

čas čtení 13 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pandemie COVIDu, válka na Ukrajině a napětí mezi Západem a Čínou způsobily změnu paradigmatu, v níž odolnost získala přednost před efektivitou, píše Andrea Rizzi.

 18993

Jak až moc mimo musíte být, pokud věříte, že problémy v Doveru nesouvisejí s brexitem?

7. 4. 2023

čas čtení 10 minut

V přeplněném poli není žádná jiná postava veřejného života, jež by žila v bublině, kterou si sama vytvořila, ve stejné míře jako britská ministryně vnitra Suella Bravermanová. Kromě naprosté pošetilosti a selhání její rwandské politiky, prohlášení o znásilňovacích ganzích a ekonomicky negramotného postoje k migraci zjišťujeme, že také trpí brexitovým klamem. Není divu, píše Sean O'Grady.

 19376

Teorie "etnosu" patří k hlavním příčinám rozpadu SSSR

7. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Teorie, že lidské bytosti jsou rozděleny spíše na etnosy než na národy, vypracovaná sibiřským emigrantem ve 20. letech minulého století, která se v 70. letech rozšířila za zdi akademie jako výsledek práce eurasianisty Lva Gumiljova a etnografa Juliana Bromleyho, sehrála klíčovou roli při zániku SSSR, říká Dmitrij Funk.

 19274

Ruský trh s protézami je "nesmírně perspektivní"

7. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

V roce 2022 ruská vláda vyčlenila 37 miliard rublů na protetické pomůcky na pomoc vojákům, kteří v bojích na Ukrajině přišli o ruce a nohy. Letos toto číslo navýšila na 44 miliard rublů a tvrdí, že je připravena utratit ještě více.

 19947

Bílý dům reaguje na slova Andrzeje Dudy o Ukrajině

7. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Bílý dům komentoval prohlášení polského prezidenta Andrzeje Dudy, že během summitu NATO ve Vilniusu bude Polsko usilovat o dodatečné bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby v reakci na otázku polského rozhlasu uvedl, že USA chtějí s Ukrajinou spolupracovat na dlouhodobých obranných potřebách země, upozorňuje Daniel Drob.

 20163

Hamplcimprcampr

7. 4. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Senátní kolegové k výrokům čerstvé kroměřížské "posily" v horní komoře zarytě mlčí - s kritikou návrhu na apartheid ve vzdělávání však přišla občanská společnost.

Blíží se den, kdy Česko vyčerpá svou roční ekologickou kapacitu

7. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní výzkumná organizace Global Footprint Network vypočítala, že Country Overshoot Day pro Českou republiku v roce 2023 připadá na 12.4. Tento den představuje moment, kdy poptávka obyvatel ČR  po přírodních zdrojích překročí kapacitu, kterou je naše země schopna v tomto roce obnovit. 

Je důležité si uvědomit, že toto datum není pouze abstraktním pojmem, ale má konkrétní dopady na naše životní prostředí a kvalitu života. Je to výzva, kterou musíme vzít vážně a začít jednat. Existují přitom nástroje, které nám mohou pomoci udržet hospodářství v rámci ekologických limitů Země.

 19221

Pranice ve frontách na Úřadech práce ČR…

7. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

K jednomu boháči přišel šnorer (židovský žebrák) žebrat. Boháč zavolal sluhu a pravil: "Johan, vyhoď toho chlapa, mne bolí nad ním srdce!"

(Karel Poláček, Židovské anekdoty, 1934)

Ve třech, čtyřech větách na Twitteru jede již kampaň za drastické snížení kvality života těch zhruba 80 procent obyvatelstva na plné pecky od všech neoliberálních fosilií. Pokolikáté v životě budu muset číst oslavné texty na dávno na smetiště dějin v celé vyspělé Evropě uložený scénář "Washingtonského konsensu" - ze začátku devadesátých let.


 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

29. 3. 2024 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

26698

Zelený čtvrtek v zrcadle Pavlova hymnu na lásku

6. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut


V Písmu lze najít nejrůznější citáty, které vytržené z kontextu mohou působit, že si jasně protiřečí. Když např. autor Listu Titovi nabádá otroky, aby poslouchali své pány (2,9), těžko to lze číst jako požehnání otrokářskému systému, spíše jde o zachování pořádku v očekávání brzkého konce světa. Když má brzy přijít konec světa a Boží soud, nemá smysl dělat revoluce. Ostatně to ani nebylo v možnostech tehdejších křesťanů.

Hnojivo mozku

6. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Když to řekli Američané nebo Angličané, před tím Sověti, tak je to skutečně pravda, která dosud nikdy nikoho nenapadla. Zarážející je ono jakési vulgární vědecko-marxistické pojetí, které by člověk čekal spíše u komunistů, a které tvrdí, že příčinou myšlení a bytí je mozek (hmota a nikoliv vědomí). https://blisty.cz/art/112828-pohyb-vede-k-bystrejsimu-mysleni-a-zdravejsimu-mozku.html

Mozek podle našeho západního přesvědčení tedy není nástrojem mysli a vědomí, ale ředitelem jehož odpadem či reflexní funkcí je mysl a vědomí. Tak to jsme se daleko nedostali. Američané objevili Ameriku a my na to koukáme, jako telata na nová vrata. Sami nemáme nárok na nic přijít sami. Všechno za nás musí objevit kněží moderního náboženství - vědci, odborníci a podvodníci. Američané zjistili, že lidé věří všemu, co Američané zjistili.

 17775

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje demenci

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Odborníci vyzývají k přísnějším cílům v oblasti znečištění ovzduší, aby se řešilo riziko demence

Výzkum spojuje znečištění se zvýšeným rizikem demence, a to i při úrovních nižších než jsou normy kvality ovzduší ve Spojeném království, USA a EU
 
Podle výzkumu je vystavení znečištěnému ovzduší spojeno se zvýšeným rizikem demence, a to i při úrovních nižších, než jsou normy kvality ovzduší ve Spojeném království, USA a EU. Odborníci tvrdí, že tato zjištění přispívají k nutnosti přijmout naléhavá opatření ke snížení expozice znečištění na celém světě.

Na celém světě žije více než 57 milionů lidí s demencí a globální zátěž se stále zvyšuje. Zásahů, které by nástup demence oddálily nebo jí zabránily, je však málo.


K tomu:

 19152

Britská královská rodina získává kontroverzním způsobem obrovské nezdaněné zisky. A proč?

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Odhaleno:  britská královská rodina získala z kontroverzních majetků více než 1 miliardu liber

Vyšetřování odhalilo, že příjmy krále Karla a zesnulé královny Alžběty  vzrostly během Alžbětiny vlády šestnáctinásobně. Královská rodina neplatí daně
 
Král Karel a zesnulá královna Alžběta II. obdrželi platby odpovídající více než 1 miliardě liber ze dvou pozemků a nemovitostí, které se staly středem staleté debaty o tom, zda by jejich zisky neměly být raději věnovány veřejnosti.

Vyšetřování deníku Guardian zjistilo plný rozsah příjmů, které královská rodina získala z vévodství Lancaster a Cornwall, jež spravují obří portfolia pozemků a nemovitostí po celé Anglii.

Netanjahuův režim znovu zaútočil na Palestince v mešitě. Lipavský brutalitu neodsoudil

6. 4. 2023

čas čtení 2 minuty


Po dalším zásahu izraelské policie v mešitě al-Aksá byli zraněni Palestinci

Konfrontace přišla několik hodin po zatčení a odvedení více než 350 Palestinců při další policejní razii v areálu mešity.

Izraelská policie podruhé vtrhla do jeruzalémské mešity al-Aksá, několik hodin po zatčení a vyvedení více než 350 Palestinců při policejní razii v tomto komplexu a navzdory výzvě USA ke zmírnění napětí.

Předchozí konfrontace během muslimského posvátného měsíce ramadánu a v předvečer židovského svátku Pesach vyvolaly přeshraniční přestřelku v Gaze a podnítily obavy z dalších násilností.

 19383

K plánu města Brna na přesun Divadla Bolka Polívky do Reduty...

6. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Po více než 70 letech chce ODS a TOP09 ukončit divadelní provoz na Jakubáku a barák střelit prvnímu, kdo půjde kolem, píše na sociální síti brněnský zastupitel Matěj Hollan. Když jsem slyšel poprvé o tom, že se má Bolek přesouvat do Reduty, jako úplně první asociace byla - chtějí barák, kde sídlí Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala prodat. Aby bylo na hokej. Nejsem v brněnské politice první den a umím číst i sdělení mezi řádky. A přesně tak to je. Včera na zastupitelstvu primátorka teatrálně lkala, jak se jí to osobně dotýká a že víc než Boleček není a kroutila se jako had, ale jak vyšla před novináře, maska opět spadla a byla tu stará známá pragmatička a technokratka moci.

 17022

Ohleduplnost a velkorysost (versus sobectví a šikanování)

6. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

V něčem je tato až směšná a jakoby malicherná debata o tom, zda děti smějí do restaurace a co tam smějí nebo nesmějí dělat a co si smí a nesmí dělat hospodský hrozně důležitá, vlastně až zásadní pro českou společnost. Je myslím docela jasné, jak by to mělo být. Když jdu do hospody, snažím se být ohleduplný, protože jsou tam další lidi. A současně, když jdu do hospody, snažím se být velkorysý k ostatním: někdo tam dělá hluk, srká, mlátí lžičkama, děti povykují a pobíhají. No a co? Stane se. Jsou to děti. Já sám to nedělám, ale když jsme v partě a potřebujeme něco probrat, hulákáme abychom se slyšeli a nejspíš trochu rušíme ostatní, ale snad ne moc. Když jsme ve dvou, hovoříme potichu. Člověk má být ohleduplný a velkorysý navzájem: chovat se slušně, ale tolerovat, pokud se okolí tak úplně slušně nechová. (Protože většinově se slušně chová taky, spíše jsou výjimky, které mají svůj důvod, jako výše zmíněné, a nepřekračuje to hranici úplné neúnosnosti).

31325

Komik Musk aneb vývoj AI nelze zastavit, získat kontrolu je ale nezbytné

6. 4. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Výzva k zastavení vývoje systémů na bázi strojového učení na půl roku, kterou globálně nejvíce reprezentuje Elon Musk, je nesmyslná a legrační. A Elon Musk to musí dobře vědět.  Návratnost těch obrovských prostředků, které byly investovány do závodu o prvenství stále ještě neobsazené vrstvy digitálního trhu, si nikdo nedovolí riskovat. Tady se nebavíme o nějakých miliardách dolarů, strojové učení a cesta k umělé inteligenci je prostředkem k získání naprosto klíčové pozice v rámci celé globální digitální dimenze a zasáhne i ty říše, které si zdánlivě navždy rozebrali Meta, Alphabet, Amazon, Microsoft a Apple, případně další velcí hráči. A všichni, včetně dobrodruha Muska, jsou si toho vědomi.

Pohyb vede k bystřejšímu myšlení a zdravějšímu mozku

6. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 
Nová zjištění získaná na 350 000 lidech jsou dosud nejpřesvědčivějším důkazem toho, že cvičení zlepšuje poznávací schopnosti. Malá studie ukazuje, že zvyšuje BDNF, chemickou látku v mozku
 
Chcete-li si vybudovat lepší mozek, stačí cvičit


To je poselství dvou nových důležitých studií o tom, jak fyzická aktivita mění naši mysl. V jedné z nich vědci prozkoumali životy, DNA a poznávací schopnosti tisíců lidí a ukázali, že pravidelné cvičení vede k mnohem bystřejšímu myšlení, píše Washington Post.

Ruská agrese na Ukrajině: Macron varuje Čínu, že každý, kdo podporuje Rusko v ukrajinském konfliktu, je "komplic".

6. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

- Záběry sdílené na sociálních sítích ukazují malý oblak černého dýmu stoupající ze sídla ruského ministerstva obrany poté, co státní média informovala, že v budově v centru Moskvy vypukl požár.




 20162

Manžela Nicoly Sturgeonové policie propustila bez obvinění

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut


Skotská policie uvedla, že Murrell byl "propuštěn do doby, než bude zahájeno další vyšetřování" poté, co policisté prohledali různé příbytky a kanceláře včetně domu, kde bydlí Murrell se Sturgeonovou

Peter Murrell, manžel Nicoly Sturgeonové, byl propuštěn bez obvinění poté, co ho vyslechla policie vyšetřující obvinění týkající se financí Skotské národní strany.

Skotská policie uvedla, že 58letý Murrell byl propuštěn "až do dalšího vyšetřování" poté, co byl ve středu téměř 12 hodin zadržován. Policie uvedla, že se připravuje zpráva pro státní zastupitelství.

Humza Yousaf, nový předseda skotských nacionalistů, ve středu uvedl, že to byl pro stranu "náročný a těžký den".

 20044

Ledovce se mohou hroutit rychlostí 600 metrů denně, což je mnohem rychleji, než se vědci obávali, zjistila studie

6. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Sedimenty z poslední doby ledové jsou "varováním z minulosti" pro Antarktidu a pro zvyšování hladiny moří v současnosti, varují vědci.

Studie zjistila, že ledové příkrovy se mohou hroutit do oceánu rychlostí až 600 metrů denně, což je mnohem rychleji, než bylo zaznamenáno dříve.

Vědci uvedli, že toto zjištění, založené na sedimentech mořského dna z poslední doby ledové, je "varováním z minulosti" pro dnešní svět, v němž klimatická krize způsobuje erozi ledových příkrovů.

 19468

Macron přijíždí do Číny a doufá, že se mu podaří přemluvit Siho ke změně postoje k Ukrajině

5. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Francouzský prezident vidí v Pekingu možnou "změnu" a během třídenní návštěvy bude jednat také o evropském obchodu

Emmanuel Macron přijel do Číny na třídenní státní návštěvu, během níž doufá, že se mu podaří odradit Si Ťin-pchinga od podpory ruské invaze na Ukrajinu a zároveň rozvíjet evropské obchodní vztahy s Pekingem.

"Čína je jedinou zemí na světě, která je schopna konflikt bezprostředně a radikálně ovlivnit, ať už tím či oním směrem," uvedl k válce na Ukrajině představitel kanceláře francouzského prezidenta.

 20162

Manžel bývalé skotské premiérky byl zatčen

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Peter Murrell, manžel Nicoly Sturgeonové, zatčen kvůli vyšetřování financování Skotské nacionální strany

Skotská policie uvedla, že Murrell byl "zatčen jako podezřelý" a že na řadě adres probíhají domovní prohlídky


Peter Murrell, manžel Nicoly Sturgeonové, byl zatčen skotskou policií v rámci vyšetřování získávání finančních prostředků a financování Skotské národní strany.

Skotská policie uvedla, že 58letý muž byl ve středu "zatčen jako podezřelý", a dodala, že její policisté provádějí prohlídky na řadě adres souvisejících s vyšetřováním.

30003

Trump z bezpečí svého floridského sídla v Mar-a-Lago ostře zaútočil na své trestní stíhání

5. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Trump se v New Yorku tvářil zdrženlivě, avšak o několik hodin později na Floridě se vrátil ke své kampani a podněcoval k útokům.

Donald Trump se v úterý večer vrátil do bezpečného prostoru Mar-a-Lago a ke svým věrným příznivcům a snažil se proměnit svůj status obviněného zločince v politický válečný pokřik.

Bývalý prezident ignoroval výzvu soudce, aby se zdržel útočné rétoriky, a dokonce se pustil do soudcovy dcery kvůli jejím údajným politickým konexím.

Trump přiletěl zpět na Floridu z New Yorku, kde ho prokurátoři obvinili z organizování plateb za mlčení, aby zakryl tvrzení o svých sexuálních aférách před volbami v roce 2016. Trump, který seděl u manhattanského soudu, odmítl obvinění z 34 trestných činů zfalšování obchodních záznamů.

31417

Provoz v odpolední špičce opět narušil v pořadí již osmý protest za snížení rychlostního limitu

5. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha 4. 4. 2023, 17:00

V pořadí již osmý pochod v rámci kampaně za snížení rychlostního limitu v Praze na 30 km/h uspořádala dnes v pět hodin odpoledne skupina Poslední generace. Průvod zahájil cestu na Náměstí míru. Na ulici Anglická účastníky zablokovala dopravní zácpa, ale zhruba po pěti minutách se opět mohli rozejít. Akci organizátoři zakončili na Náměstí republiky.

 16578

Chceme rovnováhu? Tušíme, co to je?

5. 4. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Občas zbytečně plácáme o „ekologii“..., že něco je „ekologické / neekologické“, přitom ekologie je „jen“ vědou, obdobně jako třeba medicína, lingvistika nebo sociologie. Naopak tam, kde je to velmi potřeba, tj. například při výuce dětí ještě dostatečně otevřených k přijímání jakýchkoli informací (na základních školách), se výuky gruntovní ekologie, soudě podle průměrného stavu našich myslí, hrubě nedostává. Zkusím stručně popsat proč si myslím, že je to fatální chyba.


 16578

Nemá mít dluhy, ty debile, imbecile, demente, kreténe, idiote, levičáku, kremline, odpade…

5. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

 


Dluhy, dluhy a dluhy


Hezké a lákavě lidsky laskavé oslovení, kterého se vám dostane, když si dovolíte na sociálních sítích korigovat nenávistné útoky na paní Elu Plíhalovou a na její článek na A2larmu o problematice dluhů, zvlášť, když je známo, jak to u nás od roku 2001 neslavně funguje ve prospěch exekutorské parní mašinérie. Kolik to přináší neštěstí jedněm a blahobytu druhým, aby i třetí nepřišli zkrátka, milá kůzlátka? V rámci duševní čistoty ctěných čtenářů jsem vulgární oslovení raději nesepsal. Byl by to totiž sáhodlouhý průvod slovních zvráceností rozhořčených mravných a dobrosrdečných slušných českých lidiček, kteří by ani té pověstné mušce neublížili.

29544

Donald Trump odmítl 34 obvinění z trestných činů v kauze vyplácení peněz pornoherečce

5. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Donald Trump  v úterý odmítl obvinění z 34 trestných činů falšování obchodních záznamů a spiknutí v souvislosti s jeho rolí při vyplácení peněz za mlčení prostitutky s cílem utajit jeho mimomanželský poměr.

Během pobytu ve vazbě byly Trumpovi, stejně jako každému jinému obviněnému z trestného činu, odebrány otisky prstů. Vzhledem k mimořádné povaze řízení mu však byly poskytnuty i zvláštní podmínky: nedali mu pouta a nebyl podroben fotografování.

 20161

Něžné Bakchantky, Dionýsos a genderová mlha

5. 4. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 27 minut


Je náboženské běsnění nejlepší odpovědí na sekulární represi? A není trest příliš krutý? Utrpení provinilce mnohoznačně kopíruje muka mladého Dionýsa, který byl utýrán a vzkříšen, podobně jako jiný syn jiného nejvyššího boha, Kristus.

Nově uvedené představení Euripidových Bakchantek v Národním divadle v Praze (k vidění od února 2023 na scéně ve Stavovském) divákům servíruje nevšední téma k zamyšlení nejenom pro dobu Velikonoc. Krutost zůstane krutostí i na konci těchto úvah, ale už pro nás nebude tak cizí a nepochopitelná, jak bychom si přáli.


 20054

Čína chce na Ukrajině pat, který by odváděl pozornost USA od Tchaj-wanu

5. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Setkání Si Ťin-pchinga s Vladimirem Putinem v Moskvě minulý týden bylo jejich 40. osobním setkáním, ale prvním od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Putin zahájil tuto invazi jen několik týdnů poté, co se oba diktátoři setkali po 39. v Pekingu na zahájení zimních olympijských her. Oznámili své "neomezené" strategické partnerství, v jehož rámci se oba zavázali podporovat konfrontaci toho druhého se Spojenými státy, píše Joseph Bosco.

 19670

Každá další obžaloba Trumpa posílí - a republikány ještě více zdivočí

5. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Rupert Murdoch, Kochova síť a další pravicoví mocipáni vědí, že monstrum, které stvořili, se nyní skutečně vymklo kontrole

Obžaloba Donalda J. Trumpa nevrazila dřevěný kůl do jeho srdce. Znovu povstal, všudypřítomný a zlověstný. Trump nemusí ani zvednout ruku, aby republikánům ve Sněmovně reprezentantů naznačil, že se ozve jeho zvolání "HON NA ČARODĚJNICE". Sněmovna mu patří jako hotel.

Podpořilo ho devět z 25 republikánů v soudním výboru Sněmovny reprezentantů a 11 z 26 v dozorčím výboru.

Od zprávy o každém novém obvinění až po jeho uskutečnění se radikalizace republikánů urychlí. Každá konkrétní žaloba potvrdí každou konspirační teorii. Každé obvinění a soudní proces, rozložené do několika měsíců a do volebního roku, od New Yorku přes Georgii až po Washington, bude šokem, který republikány ještě více přimkne k Trumpovi. Každý republikánský kandidát ucházející se o každou funkci bude nucen jako věc víry prohlásit, že Trump je nespravedlivě pronásledován, nebo bude sám označen za zrádce, napsal Sidney Blumenthal, někdejší vysoký poradce prezidenta Clintona.

 19385

Putin nechce ukončit válku - chce nás vrátit do sovětské éry 40. let

5. 4. 2023

čas čtení 7 minut


Před čtyřmi lety jsem napsal román, v němž byl pocit "deficitu budoucnosti" tak silný, že každý národ v Evropě chtěl uspořádat vlastní referendum o minulosti. Do té doby se referenda vždy týkala budoucnosti, píše známý bulharský spisovatel Georgi Gospodinov.


Přišel však okamžik, kdy se horizont uzavřel a my jsme se začali ohlížet pouze do minulosti. Referendum o minulosti by znamenalo volbu návratu do nejšťastnějšího desetiletí nebo roku z 20. století v historii každého národa. Deficit budoucnosti vždy odemyká obrovské rezervy nostalgie po minulosti: které desetiletí by si národy vybraly? Německo si vybírá samotný konec 80. let, perpetuum mobile roku 1989, v němž neustále padá berlínská zeď. Itálie se vrací do 60. let. Je to, jako by se mapa Evropy přesunula z teritoriální do časové a národy se uzavřely - na velmi krátkou dobu - do své vlastní šťastné minulosti.

 19818

Případ Patrušev: Když smrtelně nemocný doufá v zázrak

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Slova tajemníka ruské Rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa o hrozícím kolapsu USA a EU nejsou "blouzněním šílence", jak si někteří myslí. Spíše jde o produkt logiky nevyléčitelně nemocného člověka, který může už jen doufat v zázrak, tvrdí Igor Ejdman.

30898

Klíčem k Putinovu imperiálnímu projektu je "normalizovaný" špatný život obyčejných Rusů

5. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


Většina vlád na světě chce, aby se jejich občanům žilo dobře, a téměř všechny fungují na základě předpokladu, že ostatní vlády se o to snaží také. Tento předpoklad stojí za sankční politikou, kterou mnozí přijali, aby se pokusili donutit ty, kdo jsou v rozporu s mezinárodním řádem k jeho dodržování, píše Andrej Kolesnikov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17161