Pranice ve frontách na Úřadech práce ČR…

7. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

K jednomu boháči přišel šnorer (židovský žebrák) žebrat. Boháč zavolal sluhu a pravil: "Johan, vyhoď toho chlapa, mne bolí nad ním srdce!"

(Karel Poláček, Židovské anekdoty, 1934)

Ve třech, čtyřech větách na Twitteru jede již kampaň za drastické snížení kvality života těch zhruba 80 procent obyvatelstva na plné pecky od všech neoliberálních fosilií. Pokolikáté v životě budu muset číst oslavné texty na dávno na smetiště dějin v celé vyspělé Evropě uložený scénář "Washingtonského konsensu" - ze začátku devadesátých let.



Ano, státní kasa je v rozvratu, leč hlavní důvod je jednoznačně na příjmové straně rozpočtu. Nejdříve rozpočet připravíme zhruba o 110 miliard (Fiala a Babiš ve shodě) a potom rušíme vesnické pošty.

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové je ročně více než 300 miliard vyvedeno ze země legálně jako dividenda a dalších (opravdu až neuvěřitelných) 500 miliard je optimalizováno účelovými transakcemi mezi tzv. finanční matkou a jejich dcerami. A když k tomu přičtete "švarcsystém" a možnost OSVČ platit minimální daně, zda se, že tento, desítky let budovaný systém tunelování státu - narazil na své hranice. Ale chyba je v těch chudých (mají smůlu, je jich moc).

Opět se zde opřu o pravdivé příběhy lidí a osudů z práce sociálního pracovníka, které mi každý pracovní den povídají lidé ve svých bytech nebo v kanceláři. Tentokrát se jednalo o velmi složitý rozvod manželky vrcholového bankéře (ona také byla z finančního sektoru). Podrobně mi tehdy (na moji žádost) vysvětlovala jeho skryté příjmy, různé finanční machinace (legální i nelegální), které dělají prakticky všichni vrcholoví bankéři. A já náhle spatřil skrytý svět těchto lidí, které vídám léta v "Otázkách Václava Moravce" a kteří neustále kritizují vysokou minimální mzdu nebo moc bohaté důchodce v této zemi.

Tehdy, v tom luxusním bytě rozpadající se rodiny, jsem pochopil, jak semknutá je skupina těchto osob. Ten strach této ženy - vyslovit pravdu o skutečných příjmech jejího manžela u soudu vůbec pro ni nepřicházela v úvahu. „Pane Velemane, oni by mně úplně profesně a lidsky zničili“ - dodnes slyším tuto vystrašenou větu této jinak velmi asertivní ženy.

A dnes opět vidím, jak skupiny bankéřů stejně jako za ministra Drábka v roce 2011 ovládají postupně penězovody Úřady práce ČR (tým dočasného generálního ředitele, pana Karla Trpkoše se posiluje o vrcholové manažery právě z těchto institucí). Neznalost této specifické instituce a jejich klientů - musí opět dopadnout jako vždycky.

A zatím se situace na Úřadu práce ČR mění každým dnem stále k horšímu. V tomto týdnu opakované výjezdy Policie ČR na pobočky zejména v Praze, kde se klienti velmi agresivně perou mezi sebou o vyvolávací lístky. Provozní doba určená pro veřejnost je dva dny v týdnu od 8.00 - 17.00 ( hodinová pauza na oběd) a od svých několika klientů vím, že již v pondělí a středu byly vyvolávací lístky kolem deváté hodiny ranní - rozebrány. A do tohoto toxického prostředí front posílá pan ministr Jurečka důchodce?

Ne, pan Fiala a jeho vláda se nemusejí bát, na platy vrcholových manažerů z českých bank peníze budou. Klienti se již bojí vůbec chodit do těchto front a raději o nic v těchto domech hrůzy nežádají. "Radši budu, pane Pavle, pít vodu a jíst jídlo z potravinové banky, který mi zatím nosíte, než toto absolvovat".

Velikonoce, duben 2023 - co ještě všichni vydržíme? Ten věčně živý, pravdivý, současný příběh - je v tomto roce pro mne opravdu velkou posilou. Opatrujme se navzájem!





1
Vytisknout
9788

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023