Italská pobřežní stráž zachránila dvě rybářské lodě s 1200 lidmi na palubě

11. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Operace se uskutečnila v době, kdy se o víkendu zvýšil počet pokusů o přeplutí Středozemního moře ze severní Afriky



Italská pobřežní stráž v pondělí oznámila, že provádí záchrannou operaci dvou rybářských lodí s celkem 1 200 cestujícími na palubě. Počet lidí, kteří se o víkendu pokusili překonat Středozemní moře ze severní Afriky, prudce vzrostl.

Jedno plavidlo s přibližně 800 lidmi se nacházelo více než 190 km jihovýchodně od sicilského města Syrakusy, uvedla pobřežní stráž.

Druhé plavidlo se 400 lidmi na palubě se nachází v Jónském moři u pobřeží Kalábrie.

Alarm Phone, horká linka pro migranty v nouzi na moři, v neděli ráno uvedla, že obdržela hovor z druhé lodi, která vyplula z libyjského Tobruku a nachází se v maltských vodách. Na Twitteru uvedla, že lodi došlo palivo a nabírá vodu, kterou se cestující snaží odstraňovat. Kontakt s lodí obnovila v noci, přičemž lidé hlásili silný vítr a vysoké vlny.


Německá nevládní organizace Sea-Watch International, která druhý člun lokalizovala pomocí jednoho ze svých letadel, v pondělí uvedla, že obchodní loď jí poskytla palivo a vodu, ale tvrdila, že maltské úřady vydaly příkaz pasažéry nezachraňovat. Nevládní organizace na Twitteru uvedla, že loď se potýká s vlnami dosahujícími až 1,5 metru.

Italská pobřežní stráž, která od pátku zachránila asi 2 000 lidí, uvedla, že poslední operaci zkomplikovaly obtížné podmínky. K ostrovu Lampedusa v neděli připlulo 26 lodí s 974 lidmi na palubě, většinou z Gambie, Pobřeží slonoviny, Guineje a Burkiny Faso.

Čtyři lidé zahynuli a nejméně 23 bylo pohřešováno v sobotu poté, co se jejich loď potopila u Tuniska. Padesát tři dalších lidí bylo zachráněno ze stejného plavidla u města Sfax na jihu země.

Desítky dalších lidí zemřely nebo se pohřešují při jiných incidentech v posledních týdnech u Tuniska, které předstihlo Libyi jako hlavní výchozí bod pro lidi hledající azyl v Evropě.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani minulý týden v Římě řekl sdružení zahraničních novinářů, že od začátku roku připlulo do Itálie na lodích z Tuniska více než 15 000 lidí. Řekl, že EU musí s Tuniskem uzavřít dohodu o finanční pomoci, aby ochránila jeho ekonomiku.

Devadesát tři lidí zahynulo, když se loď, kterou cestovali, potopila koncem února na rozbouřeném moři u Cutra, plážového města v Kalábrii. Plavidlo vyplulo z Turecka o čtyři dny dříve.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3732

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2023