Rusko začíná zavírat hranice pro cesty mužů do zahraničí

12. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Systém elektronických povolávacích rozkazů, který se v Rusku spouští kvůli plánům na rozšíření armády o statisíce lidí, bude obsahovat automatický zákaz opuštění země, vyplývá z návrhu zákona o novém odvodovém mechanismu.

"Občanům, kteří podléhají branné povinnosti a kteří obdrželi předvolání vojenského komisariátu ode dne, kdy se takové předvolání považuje za doručené, se jako dočasné opatření... zakazuje opuštění Ruské federace," píše se v dokumentu zveřejněném na webu Státní dumy.

Povolávací rozkaz bude zároveň považován za "doručený" od jeho obdržení na osobním účtu občana v systému "Gosuslug". Pokud neexistuje osobní účet a doručení doporučenou zásilkou se nezdařilo, považuje se výzva za doručenou automaticky – sedm dní poté, co se objeví v evidenci předvolání. Nebude tedy de facto možné odmítnout přijetí rozkazu.

"Pokud občan odmítne převzít výzvu vojenského komisariátu zaslanou poštou nebo její osobní doručení, považuje se výzva občanovi za doručenou dnem tohoto odmítnutí," uvádí návrh zákona.

Podle agendy se musíte do dvaceti dnů dostavit do vojenské evidenční a odvodové kanceláře. Pokud se tak nestane, pak podle předlohy občan ztratí právo provádět transakce s nemovitostmi, řídit auto, přijímat půjčky a být také osobou samostatně výdělečně činnou nebo samostatným podnikatelem.

Nové normy, které byly zpracovány na pozadí plánů Kremlu na zvýšení velikosti armády na 1,5 milionu lidí, začnou platit v příštích týdnech. Návrh zákona přijme Státní duma ve druhém a třetím čtení v úterý 11. dubna a vstoupí v platnost ihned po oficiálním zveřejnění – bez prodlení.

Souběžně se systémem elektronického předvolání bude spuštěn jednotný registr osob povinných k branné povinnosti, který bude Ministerstvo obrany shromažďovat na základě údajů z jiných státních útvarů. Připojí se k ní zejména Federální daňová služba, soudy, Fond důchodového a sociálního pojištění, univerzity a ministerstvo školství, které bude shromažďovat informace o studentech.

Zákon o elektronických předvoláních, ruské "know-how", které nebylo nikde ve světě vyzkoušeno, nesouvisí s plány na novou vlnu mobilizace, které "nebyly a nejsou," řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

"Souvisí to s vojenskou registrací", která "by měla držet krok s dobou," řekl a dodal, že práce na modernizaci vojenských úřadů je "naprosto nezbytná" a že nový systém bude "rychlý a snadný" pro všechny občany.

V blízké budoucnosti dostanou gubernátoři a místní úřady pokyn najít 400 000 dobrovolníků a smluvních vojáků pro armádu bojující na Ukrajině, uvedly zdroje blízké Kremlu pro Bloomberg. Úřady podle nich doufají, že se tak vyhnou otevřené mobilizaci, jejíž první vlna zasáhla prezidentovy preference a oslabila podporu války.

Ale ve skutečnosti budou vyhlídky na mobilizaci záviset na situaci na frontě: Pokud Ukrajina prorazí obrannou linii, pak tomu žádné politické argumenty nezabrání, domnívá se politoložka Taťána Stanovaja.

První vlna mobilizace vyvolala masovou emigraci z Ruska v měřítku, jaké statistiky nezažily od rozpadu SSSR. Demograf Aleksej Rakša odhaduje počet lidí, kteří odešli, na 500–800 tisíc lidí a analytici Alfa-Bank uvádějí až milion.

Kreml je ale přesvědčen, že se to tentokrát nestane. Návrh zákona o "digitálních agendách" má především zefektivnit povolávání, takže jeho přijetí by mezi obyvateli nemělo vyvolat paniku, uvedl v úterý Peskov.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3626

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2023