Íránská policie plánuje používat chytré kamery k identifikaci "porušovatelek zákona o hidžábu"

9. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Ženy, které poruší islámský oděvní kodex, budou identifikovány, v první instanci varovány a poté předvedeny před soud



Íránská policie plánuje na veřejných místech využívat inteligentní technologie k identifikaci a následnému postihu žen, které poruší přísný islámský kodex oblékání, uvedly v sobotu policejní složky.

V prohlášení se uvádí, že policie "přijme opatření k identifikaci osob porušujících normy pomocí nástrojů a chytrých kamer na veřejných místech a dopravních tepnách".

 

Policie poté zašle "důkazní materiál a varovné zprávy porušovatelům zákona o hidžábu", a bude je tak  "informovat o právních důsledcích opakování tohoto trestného činu".

Počet žen v Íránu, které se vzpírají povinnému oděvu, se zvýšil po vlně protestů, která následovala po smrti dvaadvacetileté Kurdky Mahsy Aminiové ve vazbě kvůli údajnému nedodržování tohoto předpisu.

"Od příští soboty budou lidé, kteří si sundají závoj, identifikováni pomocí chytrých zařízení," uvedl šéf íránské policie Ahmad-Reza Radan v rozhovoru pro státní televizi.

"Lidé, kteří si na veřejných místech sundají hidžáb, budou nejprve varováni a v dalším kroku předvedeni před soud," dodal Radan.

Dodal, že majitelé automobilů rovněž obdrží varovný text, pokud některý z jejich pasažérů poruší pravidla oblékání, a pokud se přestupek bude opakovat, bude jim vozidlo zabaveno.

Mahsa Aminiová byla zadržena mravnostní policií za to, že si na veřejnosti nezahalovala hlavu. Aminiová zemřela 16. září, tři dny po svém zatčení "mravnostní policií".
 
Po její smrti se islámskou republikou přehnala vlna občanských protestů.

V samostatném prohlášení policie v sobotu uvedla, že nebude tolerovat "žádné individuální ani kolektivní chování a jednání, které je v rozporu se zákonem".

Minulý týden se na sociálních sítích objevilo virální video, na němž muž hází jogurt na dvě ženy za to, že nenosí hidžáb. Obě ženy byly později za nenošení šátku zatčeny.

Koncem března předseda soudní moci Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i prohlásil, že "odstranění hidžábu se rovná nepřátelství vůči našim hodnotám a lidé, kteří se dopustí takové abnormality, budou potrestáni".

Povinnost žen nosit šátek na veřejnosti byla zakotvena v zákoně krátce po islámské revoluci v roce 1979.

0
Vytisknout
3753

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2023