Pohádka o štědrém Německu

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut
Vede Německo Západ v podpoře Ukrajiny? V žádném případě. Ve vztahu k ekonomické síle jsou ostatní země jasně napřed. A ve srovnání s předchozími regionálními válkami je pomoc semaforové koalice vyloženě malá. To nyní ukazují ekonomové, upozorňuje Michael Fabricius.

Podle propočtů Kielského institutu pro světovou ekonomiku (IfW) Německo zatím během války poskytlo nebo přislíbilo Ukrajině pomoc v hodnotě 6,15 miliardy eur. Kromě toho je zde podpora 7,2 miliardy eur od institucí EU.

To staví Německo v absolutní výši pomoci Ukrajině na čtvrté místo za USA, Evropskou unii a Velkou Británii. Absolutní částky v miliardách však podle ekonomů nestačí na to, aby bylo možné změřit skutečný rozsah ukrajinského angažmá jednotlivých států a EU.

IfW Kiel proto ve svém pravidelně vypočítávaném „Ukraine Support Tracker“ dává podporu do vztahu k příslušné hospodářské výkonnosti. A zde je Německo na 13. místě za Dánskem, přičemž závazky pomoci tvoří 0,17 % hrubého domácího produktu (HDP).

"Američané v podpoře Ukrajiny udávají tempo," říká Christoph Trebesch, vedoucí týmu, který vytváří Ukrajinu Support Tracker a ředitel výzkumného centra v IfW.

Čísla z Kielu opět jasně ukazují, jak obrovský podíl mají USA na podpoře Ukrajiny při obraně proti ruské útočné válce. Mezi lednem 2022 a 15. lednem 2023 – to je aktuálně zvažované období – dosáhla vojenská podpora jen z Washingtonu objemu téměř 45 miliard eur.

Celkově kielští ekonomové odhadují americkou pomoc v hodnotě více než 73 miliard dolarů.

IfW zaznamenává pouze hodnotu dosud přislíbených finančních prostředků a zboží, protože přesný čas skutečného dodání nelze spolehlivě určit.

Také v jiném kontextu je jasné, že německá pomoc Ukrajině je menší, než by se mohlo zdát z pravidelně podávaných zpráv a z veřejného mínění. Tým Ukraine Support Tracker poprvé také provádí historická srovnání s předchozími válkami.

Ekonomové zjistili, že Německo zaplatilo výrazně více za vojenskou podporu spojenců pro válku v Perském zálivu na počátku 90. let, kdy Irák zaútočil na menší Kuvajt: V přepočtu a v tehdejších cenách to bylo téměř 20 miliard eur – trojnásobek dnešní pomoci Ukrajině.

Americká vojenská pomoc Sovětskému svazu za 2. světové války (Lend Lease Program) však měla podobný rozsah jako dnešní dodávky zbraní na Ukrajinu: V letech 1941 až 1945 v přepočtu na dnešní eura činila 34,4 miliard oproti 44 miliardám vojenské pomoci, která je v současnosti poskytnuta Ukrajině.

Porovnáme-li však dodávky tanků, munice a dalšího materiálu s hrubým domácím produktem, objeví se jiný obrázek. Podle toho byla tehdejší americká pomoc SSSR ve výši 1,18 % HDP výrazně vyšší než dnešních 0,2 % HDP pro Ukrajinu.

Jinými slovy: V boji Sovětského svazu proti nacistickému Německu vynaložili Američané, měřeno ekonomickou silou, více úsilí než v současnosti na Ukrajině. Měřeno HDP, Velká Británie, která byla sama v té době zmítána válkou, poskytovala více podpory zemím Sovětského svazu než pomoci Ukrajině.

Německo se v žebříčku v posledních měsících přinejmenším výrazně posunulo: Hodnota dodaných nebo přislíbených "těžkých zbraní" ze Spolkové republiky výrazně vzrostla, zejména kvůli systému protivzdušné obrany IRIS-T, takže Německo nyní na druhém místě za americkými dodavateli obrněných vozidel, tanků, dělostřelectva a salvových raketometů.

Ekonomové IfW také zdůrazňují, že dodávky tanků z evropských států a USA oznámené po jednání kontaktní skupiny NATO-Ukrajina 20. ledna v Ramsteinu ještě nejsou v číslech zahrnuty. Zejména Německo pravděpodobně získalo na významu jako dodavatel zbraní, protože bylo přislíbeno 14 tanků Leopard 2A6 a přibližně 100 tanků Leopard 1A5. Doba, kdy byla spolková vláda nápadně zdrženlivá ohledně vojenské pomoci, je pravděpodobně definitivně pryč.

Přesto se odborníci IfW u příležitosti výročí začátku války 24. února ohlíží za rokem 2022: "Zaváhání Evropanů v prvním roce války je pozoruhodným fenoménem, ​​zejména proto, že finanční zdroje lze mobilizovat rychle," říká ekonom Trebesch. Ukazuje to například výše finanční pomoci, kterou vlády poskytly na zmírnění energetického šoku. Narychlo se zde utratily dvouciferné miliardy na zmírnění následků války pro firmy i soukromé domácnosti.

"Sečteno a podtrženo, pomoc pro Ukrajinu je obvykle jen zlomkem," podle IfW Kiel. "Samotné Německo oznámilo od ledna 2022 více než 250 miliard eur na dotacích, aby zmírnilo růst cen energií pro spotřebitele a firmy," uvedli ekonomové. 5,65 miliardy eur, které Německo v létě utratilo za devítieurovou letenku a slevu na palivo, bylo v podobném rozsahu, jako dvoustranná pomoc Ukrajině ve výši 6,15 miliardy eur.

A: "Stát vynakládá mnohonásobek na záchranu energetické obchodní skupiny Uniper" (34,5 miliardy eur). V roce 2016 E.on outsourcoval méně perspektivní obchod s plynem a uhlím do skupiny, která byla nyní znárodněna kvůli kolabujícímu obchodu s plynem. Ochranný štít z balíků pomoci, tedy "dvojitý boom" Olafa Scholze, byl dokonce třicetkrát vyšší než přímá pomoc Ukrajině.

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4052

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023