Nenápadné Pitomiovo vítězství

24. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Okamurova SPD, KSČ(M) a Babišovo ANO spolu s rozesílateli dezinformačních řetězových e-mailů už měsíce pracují na vyvolávání zášti proti válečným uprchlíkům z Ukrajiny. A podle posledních zjištění novinářů Seznamu Zprávy se výsledek dostavuje.

Populisté všech barev vymýšlejí poudačky o tom, kde všude údajně mají Ukrajinci přednost před Čechy, a Fialovu vládu dokonce překřtili na "ukrajinskou vládu", která se prý nestará o "našelidi". Přitom 61 % ukrajinských uprchlíků u nás ve skutečnosti trpí těžkou materiální deprivací. Kvůli změnám v podpoře bydlení navíc hrozí, že již brzy stejná situace postihne až 80 % z nich.


Sousední Polsko jistě spoustu věcí nedělá nejlépe, nicméně u válečných uprchlíků počítá s dlouhodobou integrací značné části z nich, která se má stát požehnáním pro polskou ekonomiku.

V Česku se ovšem držíme představy, že tu téměř žádní Ukrajinci nakonec nezůstanou. Zatímco vládní politici veřejně jásají nad hrdinstvím ukrajinských obránců, jejich rodiny u nás jsou odkázány na suché kůrky a špatně placená podřadná zaměstnání, často i dvě nebo tři současně.

Místo skutečné pomoci, kterou bychom se mohli chlubit, je zaděláno na dlouhodobou reprodukci modelu využívání ukrajinské pracovní síly, který tu vznikl už v 90. letech minulého století. A tento model v podstatě znamená: Žádné volné víkendy pro dělníky, žádné benefity, často žádné teplé jídlo během pracovní doby, plus extramizerné mzdy. Na takto vykořisťovaných navíc často sají v lepším případě pracovní agentury, v horším ukrajinští mafiáni objíždějící v mercedesech ubohé ubytovny svých krajanů za účelem výběru výpalného.

Neumím si představit, jak chce vláda lákat do ČR experty z ukrajinského obranného průmyslu, když většina Ukrajinců, kteří tu žijí, tře bídu s nouzí.

Pitomio s kolegy může klidně oslavovat. Jeho úsilí otrávit česko-ukrajinské vztahy rozhodně nepřišlo vniveč. Vláda se opravdu snaží dokázat příznivcům populistů a extrémistů, že neupřednostňuje pomoc Ukrajincům. Přesněji řečeno, takřka úplně se na tuto pomoc vykašlala. Mezitím se premiér chlubí tím, kolik jsme Ukrajině odprodali starého šrotu z výzbroje Varšavské smlouvy.

Přitom nejlepším a zcela přízemním zájmem České republiky je, aby se u nás Ukrajinci měli dobře, řada jich tu nakonec zůstala a pomohla zmírnit stárnutí a úbytek českého obyvatelstva. Aby těm, kdo svého času skočili na špek ekonomickým "expertům" ČMKOS ohledně "nepotřebnosti" penzijní reformy, měl jednou vůbec kdo ze svých odvodů platit penze.

Naději, že voliči populistů/extrémistů a konzumenti řetězových mailů budou slyšet také na méně hmatatelné důvody, dokonce tak exotické jako dané slovo, čest nebo solidarita, ovšem nechovám - a přesvědčovat je tedy nebudu.

2
Vytisknout
8673

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2023