K odstoupení Ruska od smlouvy START

24. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Termín "pozastavení účasti na smlouvě START" zmíněný v Putinově projevu je nejasný. Tato smlouva je buď platná, nebo neplatná. Chcete-li jít ven kouřit a pak se vrátit, tak to neumožňuje, píše ruský blogger El Murid.

Buď je za tím negramotnost autorů textu, nebo Putinova standardní neochota učinit jednoznačné kroky a jeho obvyklé sezení na dvou židlích.

Problém je zde více než zřejmý: Ztráta kontroly nad paritou ve strategických silách konfrontuje NATO s problémem urychlené denuklearizace Ruska, zejména proto, že dnes se pro to vyvinuly nejpříznivější podmínky. Naše armáda, pokud ještě existuje jako bojeschopná síla, je na Ukrajině. Ve skutečnosti je dnes Rusko v případě nového ozbrojeného konfliktu mimo Ukrajinu zbaveno svých ozbrojených sil. Jaderné síly jsou posledním argumentem - a je to předvídatelnost při používání a aplikaci tohoto argumentu, která poskytuje alespoň některé záruky proti útoku. Nyní Putin tyto záruky anuluje vlastníma rukama a hrozí, že dramaticky zvýší počty těchto sil.

Ve skutečnosti máme před sebou klasický obrázek: Poté, co jsme se ujistili, že předchozí krize již nemůže být vyřešena, je vytvořena nová v naději, že po vyřešení v náš prospěch bude možné dosáhnout i řešení té předchozí. Vzorce je však také nemožné obejít: Nová krize by měla být akutnější než ta předchozí a přenést konfrontaci na vyšší úroveň.

Vyvolá umírající režim vyčerpaný chronickou slabostí novou krizi vyšší intenzity? Putin věří, že ano, a proto uvádí ekonomické úspěchy. Virtuální, ale stojí za zmínku. Dvě odvětví se nazývají pokročilá - stavebnictví a zemědělství. Skvělá práce. Ale jak přesně přitáhnou high-tech průmysl, který bude muset být mobilizován v nové formulaci otázky?

Z toho plyne otázka: Jak adekvátní je vůbec daný úkol, lze-li jej vůbec nazvat úkolem?

Zatím se myšlenka odstoupení od smlouvy START jeví jako improvizovaná a jako obvykle "na kolenou". Jako minské dohody napsané na ubrousku během letu vrtulníkem. Bez sebemenší kalkulace důsledků.

Mimochodem, reakce na tento konkrétní odstavec zprávy již následovaly. Borrell řekl, že ruské rozhodnutí o smlouvě START ničí systém mezinárodní bezpečnosti. Generální tajemník NATO hovořil méně tvrdě, ale stejně jednoznačně. Nikdo se nevyjádřil ke zbytku pronesených nesmyslů, ale klíčový problém byl nalezen velmi rychle.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4616

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2023