O historických paralelách

22. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Putin šel poměrně dlouho Stalinovou cestou; ale nakonec se proměnil ve vybledlou kopii Hitlera. Ale to sotva může překvapit, protože současný vládce Ruska a vůdce nacistického Německa mají mnoho společného, píše Leonid Něvzlin.

Putin i Hitler vyrostli v chudobě; oba sloužili státu v uniformě; a oba utrpěli extrémní psychické trauma z kolapsu světa, se kterým se identifikovali. Oba se také dopouštěli obviňování zrádců za porážku svého světa a zavázali se zvrátit tuto tragédii.

Pro Hitlera byly porážka Německa v 1. světové válce a listopadová revoluce v roce 1918 tragédiemi a dílem zrádců. Pro Putina nebyly porážka ve studené válce a rozpad Sovětského svazu o nic menší tragédií a nevysvětlitelným mezinárodním spiknutím.

Oba snili o obnovení minulé velikosti a nedokázali si představit budoucnost, ve které by tato minulost nebyla obnovena. A oba chápali stát a národ nikoli jako nezávislé fenomény, ale jako rozšíření vlastní osoby. Není divu, že oba skončili odchodem do války.

Jelikož však jde o kopii, Putin silně zaostává za originálem, zejména pokud jde o neschopnost ve srovnání s Hitlerem vzbuzovat v populaci extázi. Němci opravdu viděli Hitlera jako svého vůdce, ale Rusové musí být placeni za to, aby se ukázali na jeho demonstracích a dělali maškarádu.

Tento nedostatek Putinovi může ve skutečnosti dávat i důvod k naději. Možná existuje skutečná naděje, že budoucnost v Rusku nebude tak špatná a že k deputinizaci dojde dříve a bude snazší, než jak ji mnozí nyní vidí.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3812

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023