„Existenciální válka“: Putin připravuje Rusko na dlouhý konflikt

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut
Když Rusko loni v září zavedlo hodiny vlastenectví na základních a středních školách, Taťána Červenkovová se rozhodla, že nebude rozšiřovat kremelskou "propagandu" mezi studenty osmé třídy v Moskvě. píše Anna Smolčenková.

Devětačtyřicetiletá učitelka místo toho využila některé hodiny k výuce matematiky a ignorovala témata, o nichž Kreml hovořil ve vztahu ke konfliktu zuřícímu na Ukrajině.

Červenkovová byla motivována obavou, že úřady používají nástroje sovětského stylu k podpoře vlastenectví a militarizaci společnosti – jen několik týdnů předtím, než Kreml oznámil první povolání do armády od 2. světové války.

Její protest nezůstal bez povšimnutí.

Vedení školy ji dvakrát formálně napomenulo a v říjnu se v její práci objevili maskovaní muži, svázali ji, naložili do policejního vozidla a na několik hodin ji zadrželi.

V prosinci, poté, co odolala rostoucímu tlaku svých zaměstnavatelů, byla Červenkovová propuštěna.

"Chtějí vyrábět malé vojáčky. Někteří malí vojáčci půjdou do války, jiní malí vojáčci budou vyrábět munici a třetí skupina vyvine software na podporu tohoto úsilí," řekla Červenkovová agentuře AFP.

"Hrají dlouhou hru."

"Radikální transformace"

Politologové a sociologové tvrdí, že rok poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil vojsku vtrhnout na Ukrajinu, Kreml staví společnost na válečnou základnu a připravuje se na roky trvající konflikt.

Putin pronesl svůj letošní silvestrovský projev obklopen uniformovaným personálem a volal Rusy do ofenzívy na Ukrajině a ke konfrontaci se Západem.

Sociolog Grigorij Judin tvrdí, že Kreml připravuje Rusy na "velkou existenční válku" a vzdělávací systém je využíván k dosažení tohoto cíle.

"Mluvíme o radikální, úplné transformaci vzdělávání, abychom mobilizovali ruskou mládež k válce," řekl Judin agentuře AFP.

"Právě teď má vzdělávání dvě funkce - propagandu a základní vojenský výcvik."

Hodiny vlastenectví – nazývané "Rozhovory o důležitém" – kombinují revizionismus 2. světové války, lekce o ruských hodnotách a vyprávění Kremlu o moskevských jednotkách "chránících" krajany na Ukrajině.

Školám bylo také nařízeno hrát na začátku každého týdne státní hymnu a vyvěšovat vlajku.

Očekává se, že ministerstvo školství v září zavede na středních školách a univerzitách kurzy zacházení s útočnými puškami Kalašnikov a granáty, což je ozvěna sovětských časů, kdy toto tvořilo základní osnovy.

V celém Rusku jsou také školáci vybízeni, aby posílali dopisy ruským vojákům na Ukrajinu a vyráběli maskovací sítě a svíčky do zákopů.

Rozsáhlá vládní kampaň na podporu vlastenectví ve společnosti se zaměřuje i na dospělé.

Po celé zemi jsou všudypřítomné billboardy obsahující ruské vojáky a písmeno Z – symbol Moskvy pro útok.

Putin nařídil promítání dokumentů věnovaných ofenzivě na Ukrajině v kinech.

A vojenští novináři pracující pro státní média získali status celebrit. Jeden byl vybrán do kremelské rady pro lidská práva.

"Kult smrti"

Po léta používal Putin 2. světovou válku jako protestní pokřik pro svou politickou agendu, čímž dal vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem kultovní status.

Nyní státní televize a pravoslavná církev na této armádní hrdosti staví a posouvají ji do nových výšin.

"Existuje oslava války a prvků kultu smrti," řekl Judin.

V září – když Putin povolal statisíce záložníků – hlava ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill během kázání řekla, že smrt na Ukrajině "smývá všechny hříchy".

Jeden z předních propagandistů v zemi Vladimir Solovjov řekl Rusům, aby se přestali bát smrti.

"Život se velmi přeceňuje," řekl v lednu ve státní televizi. "Proč se bát toho, co je nevyhnutelné?"

Pro Andreje Kolesnikova, vedoucího pracovníka Carnegie Endowment for International Peace, tento vývoj ukazuje na plíživý návrat Ruska k totalitě.

Logika Kremlu, řekl Kolesnikov AFP, je taková, že "budoucí generace by měly poslušně plnit vůli státu".

"Toto už není jen autoritářský stát," varoval.

Sociologové tvrdí, že vlastenecký tlak Kremlu vítězí u mnoha Rusů, a to navzdory vládním plánům letos snížit sociální výdaje a vyčlenit odhadem třetinu rozpočtu na obranu a bezpečnost.

"Vojenský způsob života"

Putinův příznivec Nikolaj Karputkin říká, že podporuje "zvláštní vojenskou operaci" na Ukrajině, což je oficiální název Kremlu pro konflikt.

"Jsme ve válce se Západem, se západními hodnotami, které se nám snaží vnutit," řekl Karputkin agentuře AFP ve vojenském zábavním parku nedaleko Petrohradu.

Devětatřicetiletý muž, který přivedl svou rodinu do parku, kde děti a jejich rodiče mohou jezdit na tancích a manipulovat se zbraněmi, uvedl, že je také pro základní vojenský výcvik ve školách.

"Musíme posílit patriotismus," řekl. "To je dobrá věc."

"Musíme bránit tradiční hodnoty a suverenitu naší vlasti."

Sociolog Judin je přesvědčen, že ruské úřady budou podporovat vojenské a vlastenecké cítění, dokud to budou považovat za nutné.

"Vojenský způsob života bude trvat, dokud budou Putin a jeho tým v Kremlu," řekl Judin.

"Pokud tam zůstanou 20 let, pak bude Rusko bojovat 20 let."

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4234

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023