USA zvažují dramatické rozšíření výcviku ukrajinských vojáků v Německu

2. 12. 2022

čas čtení 5 minut
Bidenova administrativa zvažuje dramatické rozšíření výcviku, který americká armáda poskytuje ukrajinským silám, včetně instruování až 2 500 ukrajinských vojáků měsíčně na americké základně v Německu, informují Oren Lieberman, Katie Bo Lillis, Natasha Bertrand a Kylie Atwood.

Pokud by byl návrh přijat, znamenal by významný nárůst nejen v počtu Ukrajinců, které cvičí USA, ale také v typu výcviku, který absolvují. Od začátku konfliktu v únoru vycvičily USA pouze několik tisíc ukrajinských vojáků, většinou v malých skupinách, na specifických zbraňových systémech.

V rámci nového programu by USA začaly trénovat mnohem větší skupiny ukrajinských vojáků v propracovanějších bojových taktikách, včetně toho, jak koordinovat manévry pěchoty s dělostřeleckou podporou – "mnohem intenzivnější a komplexnější" výcvik, než jaký má Ukrajina zajištěn v Polsku nebo Británii, podle jednoho zdroje informovaného o návrhu.

Návrh, který vznikl na žádost Ukrajiny, je stále předmětem meziresortního přezkumu administrativy. Zprávy o jeho existenci přicházejí více než devět měsíců po ruské invazi na Ukrajinu a očekává se, že nástup zimy zpomalí vojenské operace.

Vysoký úředník Bidenovy administrativy odmítl komentovat podrobnosti plánování a řekl CNN, že "nebudeme předbíhat rozhodnutí, která nebyla učiněna, ale neustále hledáme způsoby, jak zajistit, aby Ukrajinci měli dovednosti, které potřebuje k úspěchu na bojišti, když Ukrajina brání své území před ruskou agresí."

Drtivá opotřebovací válka

Jak rozhodující bude pravděpodobně takzvaný "výcvik ve vševojskové taktice" na bojišti, zůstává otevřenou otázkou, protože konflikt byl primárně veden jako drtivá opotřebovací válka mezi dvěma dělostřeleckými armádami, říká Mike Kofman, expert na ruskou a ukrajinskou armády v Centru pro námořní analýzy.

"Je to dobrý nápad, protože [Ukrajina] potřebuje veškerý výcvik, který může dostat," řekl Kofman. Ale hlavní proměnnou na bojišti je právě teď dostupnost munice na obou stranách, řekl. "Ukrajinci nebudou tak efektivní ve vševojskových manévrech, pokud nebudou mít dostatek dělostřelecké munice."

Americké evropské velení (EUCOM) odmítlo žádost o komentář.

Američtí představitelé sdělili CNN, že chladnější počasí a následný klid v bojích by mohly nabídnout okno příležitosti k provedení robustnějšího výcvikového režimu, přičemž ukrajinské síly se dělí mezi požadavky na výcvik mimo zemi a potřebu personálu v předních liniích. Ale tyto linie se do určité míry stabilizovaly a poskytly Ukrajině potenciální příležitost vyslat vojáky na zahájení výcviku.

Základna americké armády v Německu

V případě schválení by se nový výcvikový režim odehrával na americké armádní základně v německém Grafenwoehru, kde USA provádějí svůj vlastní výcvik. Základna je také domovem Společné mnohonárodní výcvikové skupiny-Ukrajina.

Německý představitel řekl CNN, že Berlín neobdržel od USA oficiální žádost týkající se dalšího školení pro Ukrajince v Grafenwoehru.

"Nemáme oficiální žádost. Ale obecně se to zdá být zcela v souladu s naším společným úsilím podporovat Ukrajinu," řekl německý představitel.

Němečtí a američtí představitelé úspěšně spolupracují na výcviku Ukrajinců v Německu již měsíce a USA za tu dobu budují své kapacity pro dlouhodobý výcvik.

Jakmile se Bílý dům rozhodne pokračovat, výcvik ukrajinských sil by mohl začít rychle, řekl jeden z úředníků.

USA v současné době zvažují, jak nejlépe rozšířit tuto operaci ze současného úsilí, řekl jiný úředník, protože to bude vyžadovat větší a rozmanitější skupinu školitelů. To je jeden z důvodů, proč se USA zaměřily na Grafenwoehr, kde armáda již má zdroje, které potřebuje k provádění složitějšího výcviku.

Velitelství výcviku 7. armády v Grafenwoehru provádí živý a virtuální výcvik pro všechny armádní síly v Evropě a Africe, prostředky, které se mohou místo toho zaměřit na ukrajinské síly.

USA nejsou samy ve své snaze provést rozsáhlý výcvik ukrajinských sil. V červenci Británie zahájila hlavní program výcviku 10 000 ukrajinských vojáků během několika měsíců.

"Je jasné, že existují podobnosti," řekl jeden úředník. Ale britský program se zaměřil na poskytování základního výcviku novým vojákům s malými nebo žádnými bojovými zkušenostmi. Americký program by poskytl mnohem pokročilejší stupeň výcviku ukrajinským vojákům v tom, jak fungovat jako soudržná vojenská formace.

Jedním z prvků amerického výcviku ve vševojskové taktice, který Ukrajincům pravděpodobně nebude nabízen, je způsob integrace letecké podpory – jeden ze základních kamenů toho, jak americká armáda tak úspěšně používala zmíněnou taktiku v mnoha konfliktech. Bidenova administrativa odmítla nabídnout Ukrajině v boji proti Rusku bojové letouny, což vyvolalo další otázky ohledně užitečnosti tohoto druhu školení.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4940

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022