Evropský soud pro lidská práva na poslední chvíli dramaticky zakázal deportaci uprchlíků z Británie do Rwandy

15. 6. 2022

čas čtení 9 minut
Johnsonova britská "vláda" chtěla v úterý večer zahájit deportaci uprchlíků, kteří do Británie připluli přes kanál La Manche, do Rwandy, země, která, jak v úterý upozornila reportáž Channel 4 News, drsně porušuje lidská práva:



Právníkům se však na poslední chvíli podařilo dosáhnout u Evropského soudu pro lidská práva rozhodnutí, jímž tento soud let do Rwandy s možná už jen asi dvěma uprchlíky (deportaci ostatních už předtím soudy vyloučily) na poslední chvíli zakázal.

Boris Johnson však podle listu The Times naznačil, že Británie zruší svů podpis pod evropskou úmluvou o lidských právech (kterou v roce 1950 inicioval Winston Churchill):





První deportační let do Rwandy byl po zásahu Evropského soudu zrušen

Poslední zbývající žadatelé o azyl byli po zásahu soudu staženi z letu

Plán Borise Johnsona vyslat první let uprchlíků do Rwandy byl zrušen po dramatickém  rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva absolutně na poslední chvíli.

Hodinu a půl před plánovaným odletem mělo být do východoafrické země odvezeno až sedm lidí, kteří přišli do Spojeného království hledat útočiště.

Rozhodnutí ESLP v jednom v těchto sedmi případů však umožnilo právníkům ostatních šesti osob podat na poslední chvíli úspěšné žádosti a zastavení jejich deportace.

Toto rozhodnutí je významnou a nepříjemnou ranou pro Borise Johnsona a jeho ministryni vnitra Priti Patelovou, kteří rozhodli, že v květnu začnou posílat tisíce žadatelů o azyl v Británii na vzdálenost 6000 km do Rwandy ve východní Africe.
 .

Toto soudní rozhodnutí bylo vydáno několik hodin poté, co Johnson  pohrozil, že vyčlení  Británii z Evropské konvence pro lidská práva a obvinil právníky, že pomáhají "pašerákům zneužívajícím uprchlíky v Lamanšském průlivu".

Johnson a jeho kumpáni neustále pokrytecky kritizují pašeráky, umožňující uprchlíkům přeplavbu do Británie na vratkých člunech, ovšem už neříkají, že zcela ignorují požadavky humanitárních organizací, aby Británie umožnila žadatelům o azyl oficiální, legální cestu do země.

Nicméně popularita Borise Johnsona u členů a stoupenců Konzervativní strany poté, co se pokusil zahájit deportace žadatelů o azyl z Británie do Rwandy, stoupla. Proto to dělá, aby si zachránil funkci.

Zda jsou Johnsonovy navrhované deportace uprchlíků do Rwandy vůbec legální, to se bude příští měsíc zkoumat  v plném soudním slyšení.


Johnsonova pochybná "ministryně vnitra" Priti Patelová v reakci na rozhodnutí  soudu uvedla, že je "zklamána", ostře kritizovala rozhodnutí ESLP a prohlásila, že politika deportací uprchlíků do Rwandy bude pokračovat. Paradoxně je Patelová sama dcerou imigrantů z Afriky - v důsledku její nynější politiky deportací uprchlíků by se její rodiče do Británie nikdy nedostali.

Yvette Cooperová, stínová labouristická ministryně vnitra, uvedla, že britská vláda musí převzít odpovědnost za zrušený let, který stál daňové poplatníky půl milionu liber (!) (15 milionů Kč) a naznačila, že Johnsonova vláda záměrně jde do konfliktu s právníky a s evropskými soudy.

"Ministři provádějí politiku, o níž vědí, že není funkční a že se nevypořádá se zločineckými gangy," napsala Cooperová r na Twitteru. "Ale přesto zaplatili Rwandě 120 milionů liber a najali si letadlo, které neodstartovalo, protože chtějí jen konflikt a někoho jiného, na koho by to svedli."
 
Rwandská vláda ve středu sdělila, že je stále odhodlána přijímat žadatele o azyl vyslané Spojeným královstvím. "Tento vývoj nás neodrazuje. Rwanda je i nadále plně odhodlána zajistit, aby toto partnerství fungovalo," řekla agentuře AFP mluvčí vlády Yolande Makolo. Channel 4 News informovaly v úterý ve svém zpravodajství, že Rwanda je tvrdá diktatura, odkud lidé prchají před vězněním a mučením.

Zrušený deportační let, jehož náklady se odhadují na 500 000 liber, byl již zaplacen z veřejných prostředků, potvrdil vládní zdroj. Britská vláda zaplatila 120 milionů liber jako zálohu na dohodu se Rwandou. Vláda odmítla sdělit, kolik zaplatila na právních nákladech, a neuvedla, kolik předpokládá, že zaplatí za budoucí lety, ubytování a životní náklady všech osob vyslaných do Rwandy.

ESLP se zabýval případem 54letého iráckého žadatele o azyl, který přeplul do Británie kanál La Manche na člunu.

Minulý měsíc požádal o azyl ve Spojeném království s odvoláním na ohrožení svého života v Iráku. O pět dní později mu bylo doručeno oznámení, v němž se uvádí, že ministerstvo vnitra zvažuje, že jeho žádost o azyl bude považovat za nepřípustnou a přemístí ho do Rwandy.

Lékař z detenčního centra vydal zprávu, podle níž byl tento uprchlík zřejmě obětí mučení. Poté mu byl doručen příkaz k vyhoštění do Rwandy na 14. června 2022. Soud ESLP však vydal verdikt, že tento žadatel o azyl by nesmí být v úterý večer vyhoštěn.

ESLP uvedl, že vzal v úvahu zejména důkazy o tom, že žadatelé o azyl přemístění ze Spojeného království do Rwandy nebudou mít přístup ke spravedlivému a účinnému řízení o udělení azylu.


Již dříve premiér Johnson  naznačila, že Spojené království by mohlo opustit Evropskou úmluvu o lidských právech, aby se usnadnilo vyhošťování nelegálních migrantů ze Spojeného království. Jedinou zemí, která tuto úmluvu opustila, je Rusko, které z ní odešlo po invazi na Ukrajinu,.

Johnson připustil, že program deportace uprchlíků do Rwandy  se potýká s "problémy". Počet žadatelů o azyl, kteří měli být do Rwandy odesláni, se snížil ze 130 na začátku minulého týdne, na 31 v pátek a na pouhých sedm v úterý.

Většina z nich úspěšně podala odvolání, v nichž tvrdila, že posílání žadatelů o útočiště ve Spojeném království do východoafrického státu se špatnou pověstí v oblasti lidských práv porušuje jejich lidská práva nebo že se stali oběťmi moderního otroctví.

Na úterním zasedání vlády Johnson také naznačil, že právníci zastupující žadatele o azyl pomáhají obchodníkům s lidmi, kteří si účtují tisíce za cesty v nebezpečných člunech přes kanál La Manche.


Organizátoři kampaně za práva uprchlíků rozhodnutí ESLP uvítali.

Enver Solomon, generální ředitel organizace Refugee Council, uvedl, že vláda by měla vést dospělou konverzaci s Francií a EU o řešení problému uprchlíků, zejména v Lamanšském průlivu.
 
"Ti, kterým hrozí deportace, jsou lidé, kteří uprchli před válkou, pronásledováním, mučením a násilím - mnozí z nich nemohli být nyní deportováni jen díky individuálním právním zásahům, které prohlásily, že jde o jasné porušení jejich lidských práv. Rada pro uprchlíky také musela přímo zasáhnout, aby zabránila vyhoštění dětí do Rwandy, protože je britské ministerstvo vnitra falešně vyhodnotilo jako dospělé."

"Tvrzení vlády, že tato dohoda bude působit jako odstrašující prostředek k ukončení modelu pašeráků lidí přes kanál La Manche, již byla vyvrácena, neboť počet lidí cestujících přes kanál se oproti stejnému období loňského roku téměř zdvojnásobil. Vždy jsme věděli, že tato opatření nezastaví  zoufalé lidi, kteří se vydávají na nebezpečné cesty do Spojeného království, protože vůbec neřeší důvody, proč lidé přicházejí."
 
Downing Street zdůvodnila odhadované výdaje na zrušený let ve výši 500 000 liber tím, že přichod uprchlíků do Británie stojí britské daňové poplatníky již 1,5 miliardy liber ročně, přičemž téměř 5 milionů liber denně stojí ubytování žadatelů o azyl v hotelech.

V pondělí dorazilo do Velké Británie na třech člunech 138 lidí, v úterý jich připlulo více než 200. V letošním roce bylo zatím zaznamenáno více než 10 000 migrantů, kteří připluli do Británie.

Potíž je, že po brexitu Británie ztratila právo uprchlíky vracet do Francie.

1
Vytisknout
6786

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022