USA, Británie plánují další dodávky zbraní na Ukrajinu

16. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Spojené státy očekávají další západní dodávky zbraní Ukrajině. Země stojí "před rozhodujícím okamžikem na bojišti", řekl americký ministr obrany Lloyd Austin na začátku setkání 45 zemí takzvané Kontaktní skupiny pro Ukrajinu v sídle NATO v Bruselu. 

Narážel tím na líté boje proti ruským jednotkám na východě země. "Prohloubíme naši podporu ukrajinským ozbrojeným silám," řekl Austin.

Setkání se zúčastnil i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Jeho ministerstvo si dříve stěžovalo, že Kyjev dostal jen "kolem 10 %" zbraní, které od Západu požadoval. Pro boje na Donbasu chce Ukrajina mimo jiné těžké zbraně, jako jsou tanky a houfnice.

Británie říká, že brzy dodá Ukrajině několik raketometů, aby pomohla zemi bránit se proti Rusku. "Myslím, že dodávka je na spadnutí," řekl britský ministr obrany Ben Wallace v Oslu. Velká Británie již oznámila dodávku salvového raketometu MLRS 6. června. Podle vojenských expertů je jeho dostřel až 80 kilometrů o něco větší než u podobných ruských systémů. Kyjevské síly by tak mohly zasáhnout nepřátelské dělostřelectvo, aniž by se dostaly na dostřel.

(Záleží na použité munici; v zásadě teď platí opak tvrzeného - ruské raketomety Směrč mají s tříštivotrhavou municí větší dostřel než západní HIMARS a MLRS s municí GMLRS, která má být Ukrajině dodána - pozn. KD.)

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6039

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022