Rusové si nemyslí, že Putin rozpoutal válku. Očekávají "konec světa"

17. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Skupina specialistů na ruské veřejné mínění tvrdí, že v důsledku účinného fungování kremelské propagandy většina Rusů dodnes nevnímá to, co dělá Vladimir Putin, jako válku, ale spíše jako jeho snahu čelit větší válce, kterou Západ "již rozpoutal" proti jejich zemi, upozorňuje Vadim Štěpa.

V příspěvku na letošní konferenci Lennart Meri v Tallinnu takto argumentovali moskevská spisovatelka Alisa Ganijevová, bulharský politolog Ivan Krastev, expert Levada Center Andrej Levinson a ruský historik Sergej Medveděv.

Podle těchto odborníků zdroje zmíněného ruského pohledu spočívají méně v tom, že Kreml zakázal používat slovo "válka", než v kultu Velkého vítězství z roku 1945, který Putin propagoval jako virtuální datum založení ruské státnosti, což je "mnohem významnější než rok 1917 nebo 1991".

Ve stylu Alenky v říši divů tento pohled staví dějiny na hlavu, když ignoruje skutečnost, že v roce 1945 bylo Rusko spojeno se západními demokraciemi proti fašismu, zatímco nyní prosazuje ruskou diktaturu a její agresi proti stejným vládám.

Představitelé Kremlu přivedli Rusko ke "konci světa", což by podle nich mohlo zahrnovat použití ruských jaderných zbraní k zabránění porážce na Ukrajině nebo smrt samotného Putina - něco, co si sami Rusové těžko umějí představit.

Existuje však ještě třetí varianta této vize zkázy, varianta, která je dnes zcela tabu a v Rusku je zakázáno o ní diskutovat. To je rozpad impéria. Takový konec bude samozřejmě novým začátkem, stejně jako byl kolaps Římské říše, i když se zdá, že jen málokdo si tuto realitu uvědomuje.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
6311

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022