Rusko: Regionální elity se připravují na rozpad státu

16. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Čím déle bude Putinova válka na Ukrajině pokračovat bez nějakého vítězství, tím je pravděpodobnější, že se Ruská federace rozpadne - nejen proto, že Moskva ztratí schopnost kontrolovat situaci, ale také proto, že elity v regionech se budou snažit získat pozici, z níž by mohly využít postruské budoucnosti, říká Semjon Arcyševskij.

Nejpragmatičtější ruští podnikatelé a úředníci již uvažují v těchto intencích, protože vědí, že vstupenkou do budoucího politického systému doma i v zahraničí bude nyní jasně ukázaný protiválečný postoj.

Nejvyšší političtí představitelé na Sibiři zůstávají přísně kontrolováni Kremlem; ale regionální podnikatelé, kteří jsou zastoupeni v regionálních parlamentech, začnou s tím, jak se ekonomická situace v zemi bude zhoršovat, stále hlasitěji vyjadřovat nejprve ekonomické požadavky a poté politické.

Už existují příklady: Oligarcha Oleg Děripaska odsoudil válku, poslanci Státní rady Republiky Komi a někteří členové parlamentu Primorského kraje učinili totéž. Zúčastnění politici jsou členy Komunistické strany Ruské federace, ale v tomto jasně hovoří jménem svých místních komunit.

Tímto způsobem jsou v současnosti z centra zakázané regionální politické strany ve skutečnosti znovu vytvářeny bez povolení. Představují zásadní posun ve veřejném mínění, který pravděpodobně bude hrát v budoucnu mnohem větší roli než jakýkoli nacionalistický protest.

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
8191

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022