Skotská nezávislost: Nicole Sturgeonové rychle docházejí možnosti

6. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Strana SNP nicméně udělala z referenda o nezávislosti hlavní bod dohody se Zelenými. 

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová minulý  týden představila parlamentu v Edinburku vládní pakt své strany se skotskými Zelenými. Trvala přitom na tom, že pakt stvrdil druhé referendum o nezávislosti, napsal Chris Deerin.

Sturgeonová šla do květnových voleb s cílem získat mandát pro takové referendum, když první v roce 2014 prohrála. Ale i když její strana počtvrté za sebou vyhrála volby, nepodařilo se jí získat většinu a opozice  tvrdí, že Sturgeonová prý postrádá morální autoritu i volební podporu pro druhé hlasování o rozbití Británie. (Ve Skotsku není většinový volební systém jako při celobritských volbách. Kdyby byl, skotští nacionalisté Nicoly Stugeonové by měli v edinburském parlamentě absolutní většinu. Ostatní strany, labouristé, liberální demokraté a konzervativci, jsou ve Skotsku v  menšině.)  Premiérka teď konstatuje, že uzavřením dohody se Zelenými získává jejich osm poslaneckých křesel - a tím i většinu a mandát.

Bohužel pro Sturgeonovou jí to asi neprojde. Její noví vládní partneři s ní nejdou do plné koalice a vyhradili si právo hlasovat v klíčových oblastech proti vládě. A jinak jde o dlouhodobé příznivce nezávislosti, s nimiž mohla počítat už dávno.

Dále britský premiér Boris Johnson vykazuje malý sklon schválit referendum a není pod skutečným politickým tlakem, aby to udělal. Problémem pro Johnsona však je, že je ve Skotsku neuvěřitelně nepopulární a bude-li konání referenda odmítat, zřejmě tím posílí touhu Skotů po nezávíslosti.  Zatím zřejmě průzkumy však ukazují, že skotští voliči nemají velkou touhu vrátit se kvůli této věci v nejbližší době k urnám.

Není zřejmé, jak by chtěla skotská vláda dosáhnout cíle a vypsat referendum podle svých představ, tj. ještě v první polovině funkčního období. Skotský parlament k vypsání referenda potřebuje souhlas Westminsteru a Johnsonovi konzervativci je zřejmě nepodpoří. Ani po případných britských volbách na jaře 2023 se zřejmě v tomto ohledu příliš nezmění. 

Tím pádem Sturgeonové, která čelí rostoucí nespokojenosti příznivců nezávislosti, zbývá na výběr jen málo možností. Opakovaně vyloučila "divoké" referendum bez souhlasu Londýna, které by podle ní postrádalo legitimitu.

Je nejpravděpodobnější, že skotská vláda brzy oznámí referendum - ovšem s vědomím, že věc skončí u soudu.

Kritici jsou přesvědčeni, že administrativa Sturgeonové záměrně vytváří konfrontaci. Při absenci jasného demokratického procesu chtějí nacionalisté demonstrovat, že schopnost Skotska rozhodnout o svém osudu je omezována členstvím v unii. Tak hodlají navýšit podporu pro nezávislost, která je nyní nižší než 50 %, i když vloni jednu chvíli byla až na 58 %.

Jenže bez jasné veřejné podpory pro referendum a nezávislost se SNP nemůže hnout z místa. Nemá smysl rychle znova vypsat referendum jen proto, abyste ho znova prohráli.

Sturgeonová bude chtít být před vypsáním referenda v mnohem silnějším postavení než dnes.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8960

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2021