Turci po vítězství Talibánu odmítají afghánské uprchlíky

6. 9. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Masivní migrace ze Sýrie, ekonomické problémy a politické napětí způsobují, že se Turci k další uprchlické vlně stavějí odmítavě. 

Protiimigrantské sentimenty jsou v Turecku opět na vrcholu, když přicházejí zprávy o vlně uprchlíků z Afghánistánu. Místní tvrdí, že už tak mají starostí dost, napsal Sertan Sanderson.

Turecko očekává vlnu uprchlíků a migrantů z Afghánistánu poté, co zemi obsadil Talibán. Jediná země, která odděluje Turecko od Afghánistánu, je Írán, který je také řízen jako islámská republika, ačkoliv na základě hodnot šíitské větve islámu.

Mnoho lidí hledajících život, který není diktován islámským zákonodárstvím, nebo kteří utíkají před pomstou Talibánu, směřují na západ, přičemž si berou sebou jen málo nebo nic. Turecko se snaží omezit počet imigrantů stavbou zdi podél hranice s Íránem - ale jen s omezeným úspěchem.

Videa na sociálních médiích údajně zachycující Afghánce přicházející po stovkách do Turecka vyvolala rozhořčení a obnovila debatu o roli Turecka v regionu, když prezident Erdogan prohlásil, že jeho země není ochotna stát se evropským "skladištěm uprchlíků".

Turečtí představitelé neposkytli konkrétní údaje ohledně počtu přicházejících Afghánců, avšak tvrdí, že po převzetí země Talibánem nezaznamenali výrazný nárůst.

Na řídce osídleném východě Turecka je nicméně těžké tyto údaje ověřit. Někteří tvrdí, že vláda se možná snaží veřejnost uklidnit.

Je pravděpodobné, že humanitární ohledy na ty, kdo prchají před pronásledováním, budou odsunuty stranou, protože Turci se soustředí na vlastní problémy, včetně propadu ekonomiky a hluboce politicky rozdělené země. Mnozí Turci již chovají resentiment vůči 3,7 milionu uprchlíků ze Sýrie, což je největší jednotlivá populace uprchlíků na světě.

Počátkem srpna v Ankaře dav Turků útočil na obchody a domy syrských uprchlíků. V největším městě Istanbulu přítomnost Syřanů v různých čtvrtích dokonce diktuje ceny na trhu s bydlením.

Mnozí se obávají, že nakonec přijde do Turecka další vlna uprchlíků, tentokrát z Afghánistánu. Vzhledem k dlouhým vzdálenostem (až 3 000 km), které musejí tito lidé ujít, může tato vlna dorazit až v následujících týdnech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6682

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2021