Průběžné zpravodajství:

Britská vláda prodloužila státní financování platů 7,5 milionů občanů v karanténě do října 2020

13. 5. 2020

čas čtení 6 minut
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  13 .5. bylo v ČR registrováno  8223   nakažených, v nemocnici bylo 230 osob a 284 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE


- Oficiálně registrovaný globální počet mrtvých je 91 964, celkový počet registrovaných nákaz je 4 261 955. Oba počty jsou zřejmě výrazně podceněny.

- V republikánských komunitách v četných amerických státech (Texas, Tennessee, Alabama, Kentucky, Severní a Jižní Dakota) vznikají centra nákazy koronavirem, varuje New York Times.  ZDE   Trump lživě tvrdí, že počet nákaz klesá.

- Nová studie předpovídá, že do srpna zemřel více než 147 000 Američanů. Dosud je oficiálně v USA registrováno 82 376 úmrtí.

- Rusko ve středu zaznamenalo více než 10 000 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 242 271. Úmrtnost v Rusku je údajně daleko nižší než na Západě, celkem je registrováno 2212 mrtvých. Ruské úřady tvrdí, že je to proto, že se poučily ze zkušeností západní Evropy, rychle izolovaly příchozí ze zahraničí a rizikové skupiny, restrukturalizovaly nemocnice pro případy koronavoru a zahájily kampaň testování a karantény. Kritikové tvrdí, že Rusko podceňuje počet mrtvých.

- Brazílie zaznamenala rekordní počet úmrtí, 12 400. Je co do mrtvých na koronavirus na šestém místě na světě. Celkový počet registrovaných nákaz v Brazílii je 177 589 a je sedmý nejvyšší na světě.

- Americký Senát hrozí sankcemi vůči Číně, pokud "plně neobjasní" vznik pandemie.

- Wuchan se připravuje testovat všech svých 11 milionů občanů.

- Twitter oznámil, že jeho zaměstnanci budou už navždycky moci pracovat z domova.

- Tisíce škol ve Francii znovu zahájily provoz, navzdory obavám, že dojde k druhé vlně infekcí.

- Britský ministr financí Rishi Sunak v pondělí oznámil, že prodlužuje státní financování zaměstnanců, kteří v důsledku uzavření svých podniků nemohou pracovat, až do konce října. V současnosti hradí britská vláda 80 procent platů 7,5 milionů občanů až do částky 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně. Celkově bude toto financování platů zaměstnanců nyní nefunkčních podniků stát 100 miliard liber (3 biliony Kč). Britský ministr financí rozhodl, že od srpna by měly britské firmy začít svým nefunkčním zaměstnancům začít do určité míry přispívat na platy, vládnou obavy, že to povede k rozsáhlému propouštění a nárůstu nezaměstnanosti, protože firmy nemají peníze. Labouristická opozice kritizuje konzervativní vládu, že dosud vůbec nepomýšlí na restrukturalizační projekty a projekty pro poskytování nové kvalifikace propuštěným zaměstnancům například z restaurací či z turistického průmyslu, kterážto odvětví se zřejmě dlouho nebo nikdy nevzpamatují. ZDE  


- Mluvčí ruské vlády Dmitrij Peskov onemocněl koronavirem a je v nemocnici.

 

- Počet mrtvých v Británii přesáhl 40 000. Britský vládní statistický úřad konstatoval, že do 9. května bylo v Anglii a ve Walesu registrováno 35 044 úmrtí spojených s koronavirem. Po přidání aktuálních údajů ze Skotska a Severního Irska byl oficiálně registrovaný počet mrtvých v Británii v úterý 40 496.

- Světová zdravotnická organizace uvedla v úterý, že některé léčebné metody, jak se zdá, omezují vážnost průběhu onemocnění COVIDEM-19 anebo zkracují průběh nemoci. Soustřeďuje se na snahu zjistit více o asi čtyřech nebo pěti nejslibnějších léčebných metodách.
 
- Koronavirus se vyskytl v uprchlickém táboře v Jižním Súdánu, v zemi, která není absolutně na pandemii připravena.

- Přestože Trump naléhá, aby se Američané vrátili do práce, z nové analýzy vyplývá, že tisíce lidí v zaměstnání propadají nákaze koronavirem. V provozech zpracovávajících maso dochází k velké vlně nákaz, stejně jako u stavebních dělníků v městě Austin v Texasu, kde se tento sektor nedávno vrátil k práci. Nákaza je i v Bílém domě. Množství nových infekcí se šíří v pečovatelských domech a mezi důchodci a nezaměstnanými, zejména v silně obydlených oblastech, jako je New York City, Chicago, Filadelfie a městské regiony států New Jersey a Massachusetts. Nákaza se také šíří ve státních věznicích v USA.

- Viceprezident Mike Pence se bude vyhýbat kontaktu s Donaldem Trumpem poté, co jeho tisková mluvčí Katie Milerová byla nakažena koronavirem. Pence nejde do karantény a nebude nosit roušku.

- Předseda republikánské senátní většiny Mitch McConnell vzkázal Baracku Obamovi, aby "držel hubu" a nekritizoval Donalda Trumpa.  

- Hlavní americký vládní zdravotník Anthony Fauci varoval před předčasným otevřením Ameriky. V Americe dosud zemřelo  podle oficiálních údajů přibližně 80 000 osob. Fauci konstatuje, že skutečný počet mrtvých je zřejmě vyšší.

- Evropská unie by mohla otevřít hranice se zeměmi s obdobným profilem rizika koronaviru ve snaze zachránit krachující turistický průmysl. Rakousko plánuje otevřít hranice s Německem a s Českou republikou ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6169

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020