Co je v novém německém "pandemickém zákoně"?

15. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Německý Bundestag rozšíří testování, poskytne větší náhrady zdravotníkům a zpřístupní větší množství vakcín proti chřipce.


Parlament ve čtvrtek schválil nový balík zákonů, který má bránit veřejnost před šířením koronavirové pandemie.

Počet testů bude výrazně rozšířen, zejména v domovech s pečovatelskou službou a v nemocnicích. I asymptomatičtí jedinci, kteří jsou podezřelí z nákazy nebo přišli do styku s infikovanou osobou, budou mít nárok na test, aby došlo k přerušení infekčního řetězce před tím, než se choroba dále rozšíří.

Zdravotní pojišťovny budou nuceny platit svým zákazníkům testy. Musejí platit i za pacienty, kteří se zotavili.

Zdravotnické orgány budou mít povinnost hlásit i negativní výsledky testů a to, kolik pacientů je považováno za vyléčené, tak aby vláda mohla lépe sledovat, kolik lidí se v celostátním měřítku uzdravilo.

Před pandemií v Německu existoval nedostatek pečovatelů a sester, zejména v domovech s pečovatelskou službou, z velké části kvůli relativně nízkým mzdám. Nyní tyto kategorie obdrží jednorázový bonus 1 000 eur a vlády spolkových zemí a zaměstnavatelé jsou povzbuzováni, aby částku navýšili na 1 500 eur. Obdrží ji zaměstnanci na plný i částečný úvazek i praktikanti.

Dalších 50 milionů bude alokováno 375 pobočkám zdravotnických organizací na lepší vybavení a novější technologie.

Až dosud dokázali lékaři každoročně dodat pacientům jen omezený počet vakcín, protože pojišťovny proplácely náklady jen u případů s vyšší nezbytností vakcinace. Teď pojišťovny zpřístupní vakcíny širšímu okruhu zákazníků. Cílem vlády je chránit zdravotnický systém tím, že na podzim a v zimě nedopustí jeho přehlcení pacienty s chřipkou.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn tvrdí, že plány na vydávání tzv. "imunitních certifikátů" založených na testech protilátek byly pozastaveny. Až do této chvíle vědci dostatečně neprozkoumali, do jaké míry vyléčení pacienti vykazují protilátky, nebo jak vysoká hladina protilátek je třeba, aby vznikla imunita na chorobu COVID-19.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020