Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace: koronavirus možná nebude nikdy vymýcen.

14. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  14. 5. bylo v ČR registrováno  8275   nakažených, v nemocnici bylo 217 osob a 290 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- Z celostátní studie ve Španělsku více než 60 000 lidí vyplynulo, že koronavirem bylo nakaženo asi 5 procent Španělů - asi 2 miliony lidí. Podle provizorních výsledků testů připravených ministerstvem zdravotnictví vznikly v těle 5 procent testovaných osob protilátky. U dětí a nemluvňat byla míra protilátek menší. Některé regiony (Murcia, Melilla, Asturias a Kanárské ostrovy) prokázaly promořenost obyvatelstva jen 2 procent, v regionech Madrid a Castilla-La Mancha byla vyšší než 10 procent. Jak na to poukázal ve středu večer ministr zdravotnictví Salvador Illa, stádní imunity nebylo dosaženo, navzdory velkému počtu mrtvých.

- - Počet mrtvých na koronavirus se přibližuje 300 000. Dosáhl čísla 297 220. Potvrzeno je 4 328 246 infekcí. Tato čísla jsou zřejmě výrazně podhodnocena.

- Moskva připsala 60 procent úmrtí na koronavirus  v dubnu jiným příčinám úmrtí. S 242 271 nákazami má Rusko druhý největší počet nakažených na světě po USA, avšak jen minimální oficiálně registrovaný počet úmrtí, 2212 osob.

 


-  Koronavirus, který způsobuje COVID-19, by se mohl stát endemickým jako HIV, varuje Světová zdravotnická organizace. Nebude možné předpovědět, jak dlouho se bude nákaza šířit. Je proti ní nutno zmobilizovat "obrovské úsilí".

- Donald Trump označil varování dr. Anthonyho Fauciho před předčasným otevíráním škol   za "nepřijatelné".  

- V Anglii a ve Walesu zřejmě zemřelo v pečovatelských domovech na koronavirus až 22 000 lidí, zjistili akademici - je to více než dvojnásobek oficiálních čísel. ZDE    - Britská vláda byla varována před dvěma lety, že v případě pandemie zemře množství lidí v pečovatelských domovech. Ignorovala to. ZDE 

- Profesor Peter Daszak studuje v USA koronaviry a pracuje s cílem nalézt proti COVIDU-19 lék. Před vznikem nynější pandemie varoval už v roce 2003. V rozhovoru s Channel 4 News upozornil, že existují miliony druhů koronaviru a šíří se především v rozrůzněných zvířecích populacích, v zemích, v nichž lidé tato zvířata často konzumují. Je to časovaná bomba. Donald Trump jeho týmu odebral financování, protože Peter Daszak spolupracuje s čínskými vědci. Rozhovor ZDE

- Švédsko oznámilo, že zaměstná dalších 10 000 pečovatelů pro zanedbanou péči v pečovatelských domovech. Asi polovina ze  všech 3460 úmrtí ve Švédsku byla zaznamenána v pečovatelských domovech, další čtvrtina lidí zemřela doma.

- Koronavirus je nyní přítomen ve všech afrických zemích.

- Počet mrtvých ve Francii stoupl o 83 na 27 074, nárůst se v posledních třech dnech zpomalil.

- Australský vládní komisař pro bezpečnost internetu varoval, že pedofilové zveřejňují onlinové instrukce jako zmanipulovat k sexu děti, které jsou doma v nynější karanténě.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020