Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých na koronavirus globálně překročil 300 000

15. 5. 2020

čas čtení 13 minut
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 5. bylo v ČR registrováno   8457  nakažených, v nemocnici bylo 175 osob a 297 osob zemřelo.     

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- V Londýně se konala demonstrace asi 50 demonstrantů proti uzamčení země kvůli koronaviru. 19 jejích účastníků bylo zatčeno za nedodržování sociálního distancování, včetně Pierse Corbyna, bratra bývalého šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Demonstranti nesli transparenty "Aktivisté proti očkování zaslouží být slyšeni" a "Svoboda od strachu". Piers Corbyn megafonem vykřikoval, že COVID-19 a mobilní síť 5G jsou spojeny a tvrdil, že "signál 5G posiluje nákazu COVIDU-19". Skandoval megafonem také, že "informace o pandemii jsou snůškou lží, jejichž účelem je vás udržet v poslušnosti" a "žádného očkování není zapotřebí".  ZDE 

- - Severoanglické regiony a města se vzbouřily proti rozhodnutí londýnské vlády otevřít školy pro některé ročníky od 1. června a přidaly se k odborům, které to odmítají. Labouristický primátor Manchestery Andy Burnham poukázal na to, že Londýn severní regiony a města vůbec nekonzultuje a při oznamování opatření je staví před hotovou věc. Nejnovější průzkum veřejného mínění zaznamenal, že důvěra britské veřejnosti v Johnsonovu vládu a to, zda zvládá koronavirus, za poslední týden poklesla o devět procentních bodů. 38 procent Britů nyní s vládní politikou souhlasí, 42 procent nesouhlasí. 39 procent má ve strategii vlády důvěru, 39 procent nemá. ZDE

Putin, Johnson, Trump a Bolsonaro jsou příliš machističtí na to, aby nosili roušku. Alexandr Lukašenko v Bělorusku vyhlásil, "Je lepší zemřít vestoje než žít na kolenou" a nezavedl proti pandemii žádná opatření. Jakým kontrastem je Zuzana Čaputová na Slovensku, která chodí všude v roušce  - a které zaznamenalo jen 27 úmrtí na koronavirus, píše Shaun Walker ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/may/17/putin-johnson-bolsonaro-and-trump-men-too-macho-for-masks

- Brazílie je nyní čtvrtou nejnakaženější zemí světa. Zaznamenala za posledních 24 hodin 14 919 potvrzených případů, celkem 233 142 nákaz. Je čtvrtá za USA, Ruskem a Velkou Británií. Skoro vůbec netestuje.

- Britští vědci jsou nejednotní ohledně toho, zda by se měly znovuotevřít školy pro některé ročníky od 1. června. Neexistuje skoro žádný výzkum o tom, jaký dopad má koronavirus na děti. Je sice pravda, že jsou nemocí postihováni málokdy, nikdo však neví, zda nákazu děti nešíří. Některé studie tvrdí, že ne, jiné, že děti šíří nákazu stejně jako dospělí. ZDE 

- V Jižní Americe se koronavirus šíří na venkovních trzích, které jsou fundamentem tamější ekonomiky. Například v Limě má koronavirus 79 procent stánkařů na trhu s ovocem. ZDE 

 


- Snad nejvýznamnější světový lékařský časopis The Lancet ostře kritizuje v redakčním komentáři Trumpa, že ochromuje funkčnost amerických Středisek pro kontrolu infekcí (CDC) a vyzývá Američany, aby se ho v listopadových volbách zbavili, protože ze stranickopolitických důvodů ochromovat zdravotní úřady hájící zdravotní bezpečnost obyvtelstva je nebezpečn. ZDE

- Americká centra pro zvládání nemocí a pro jejich prevenci (CDC) informovala, že oficiálně registrovaných nakažených koronavirem v USA je v sobotu  1 435 098 osob, což je nárůst o 22 977 osob a počet mrtvých stoupl o 1325 na 87 315. Bývalý americký prezident Barack Obama se vyjádřil, že někteří američtí činitelé odpovědní za zvládání pandemie "ani nepředstírají, že něco dělají".

- Tisíce Němců protestovalo proti uzamčení země v německých městech, navzdory postupnému uvolňování karantény.

- V Británii zemřelo za posledních 24 hodin na koronavirus 468 osob a oficiální počet mrtvých (podhodnocený) je 34 466. Celkem je v Británii registrováno 240 161 nákaz, je to podhodnocený počet.

- Maďarsko postupně začne od pondělka rušit uzamčení Budapešti, čtrnáct dní poté, co zrušilo omezení v ostatních částech země, napsal Orbán na svém facebooku.

- Devítiletý chlapec v Marseille ve Francii zemřel na Kawasakiho chorobu, vzácnou zánětlivou chorobu organismu, která je spojována s COVIDEM-19. Je to první oběť této nemoci ve Francii a druhá v Evropě poté, co minulý týden na tento syndrom zemřel v Londýně teenager. Ve Francii bylo diagnostikováno 144 případů Kawasakiho choroby. Vzniká u dětí asi měsíc po nákaze koronavirem a je zřejmě reakcí na virus. Je to teprve zapotřebí potvrdit vědeckým výzkumem. Chorobou jsou postihovány děti od jednoho věku do 14 let. V Evropě bylo registrováno asi 230 těchto případů.

- Rusko zaznamenalo 9200 nových nákaz a 119 úmrtí za posledních 24 hodin. Celkový počet oficiálně registrovaných nákaz je 272 043 a počet úmrtí 2537. Je pozoruhodně nízký, Rusko se hájí, že počet je prý přesný.

- Globální počet nákaz překročil 4,5 milionu osob. Registrovaný počet nákaz je 4 542 910, počet úmrtí 307 696. Obě čísla jsou výrazně podceněná.

- Trump tvrdí, že do konce roku bude vakcína proti koronaviru, experti varují, že to je blbost.

- Trump prý obnoví částečné americké financování Světové zdravotnické organizace. Trumpova vláda bude platit "totéž, co Čína".

- Desetitisíce chudých migrantských dělníků se pěšky přesunuje přes Indii po silnicích a po železničních kolejích, v naprostém horku, doprovázené těhotnými ženami a dětmi. Minulý týden vlak najel do skupiny dělníků, kteří usnuli na kolejích a usmrtil 16 lidí. Tento reportér BBC interviewoval rodinu migrantů. Povšiml si, že muž nemá boty. Sundal si svoje a dal mu je:


  

- Globální počet mrtvých překročil 302 000. Téměř 4,5 milionu lidí je nakaženo. Celkem zemřelo 302 452 osob, 4 443 597 osob je oficiálně registrováno jako nakažených. Skutečné počty mrtvých a nákaz jsou daleko vyšší.

- Brazílie zaznamenala 15 305 nových nákaz, je to rekord za posledních 24 hodin. Zároveň za posledních 24 hodin zaregistrovala 824 úmrtí na COVID-19. V Brazílii je dosud registrováno 218 223 nákaz a 14 817 úmrtí.

- Velká část Londýna bude pro automobily uzavřena, informoval londýnský primátor Sadiq Khan. Hlavní ulice v centru města budou přístupné jen autobusům, chodcům a cyklistům. Sociální distancování je totiž obtížné, ne-li nemožné v ulicích, jimiž projíždějí automobily. Khan také od pondělka znovu zavádí poplatek za vjezd automobilem do města a zvyšuje ho na 15 liber (450 Kč) denně. "Protože lidé nemohou používat veřejnou dopravu, automobily by město okamžitě zablokovaly a vzduch by byl nebezpečně nedýchatelný." ZDE  

- Trump vyhrožuje, že přeruší styky s Čínou, druhou největší světovou ekonomikou. Čínská média to označila za "šílenství".

- Trump navštívil středisko pro rozesílání roušek, ale sám si roušku nevzal.

- Slovinsko vyhlásilo, že pandemie koronaviru tam skončila. "Dnes má Slovinsko nejlepší epidemiologický obraz v Evropě," řekl premiér Janez Janša. Středoevropské země mají obdobně nízké počty nákaz a úmrtí a mají pocit, že svět jejich úspěchy ignoruje, píše list Washington Post. ZDE  

- Ve válkou zničeném Jemenu zemřelo  na koronavirus za poslední týden 385 lidí. Nemocnice se uzavírají.  ZDE

- Americká Sněmovna reprezentantů chce v pátek prosadit zákon o finanční pomoci ve výši 3 bilionů dolarů. Bílý dům vyhrožuje, že zákon bude vetovat. ZDE  

- Americká Střediska pro zvládání nákaz (CDC) nevydala podrobné instrukce, jak se Američané mají chovat v pandemii. Bílý dům to blokuje ZDE  

- Mexiko potvrdilo ve čtvrtek 257 dalších úmrtí na koronavirus a 2409 nových nákaz, největší denní nárůst od začátku pandemie. Celkem je v Mexiku oficiálně registrováno 42 955 nákaz a 4477 úmrtí.

- Počet nákaz v Brazílii je 202 918. Za posledních 24 hodin bylo registrováno 13 944 nových nákaz. Brazílie je šestou nejhůře postiženou zemí světa. Za posledních 24 hodin zemřelo 844 osob, celkem v Brazílii zemřelo 13 993 osob.

- Lékaři v Itálii a ve Francii zaznamenávají nárůst vzácného zánětlivého syndromu u dětí, spojovaného s koronavirem.

- Německo uvolní karanténní předpisy pro osoby cestující z Evropské unie, z schengenské zóny a z Británie. Povinná čtrnáctidenní karanténa bude platit jen pro cestující ze zemí mimo EU.

- Itálie dovolí od 3. června volné cestování.

- Čína zaznamenala celý měsíc bez jediného úmrtí na koronavirus.

- Virus vyvolal v Německu hospodářský útlum. V prvním čtvrtletí r. 2020 poklesla ekonomika Německa o 2,2 procenta.
 
- Vakcína pro koronavirus musí být k dispozici, trvá na tom Evropská unie, poté, co se britský generální ředitel francouzské farmaceutické firmy Sanofi vyjádřil, že firma rezervuje první zásilky vakcíny pro Spojené státy. "Vakcína proti COVIDU-19 musí být globální veřejné dobro a přístup k ní musí být rovný a univerzální," zdůraznil mluvčí Evropské komise Stefan de Keersmaecker.

- 36 milionů Američanů je nyní nezaměstnaných a další 3 miliony požádaly o podporu v nezaměstnanosti.

- Evropská komise suspendovala dodávku 10 milionů roušek z Číny, poté, co si dvě země stěžovaly, že jsou nízké kvality.

- Činitelé v Bangladéši oznámili, že první případy nákazy koronavirem se vyskytly v uprchlických táborech muslimů Rohingya. Je to téměř milion lidí, kteří před dvěma lety museli uprchnout před vražděním v Myanmaru.

- Vlády, zdravotnické úřady a instituce občanské společnosti musejí naléhavě začít řešit duševní problémy, které vyvolala koronavirová pandemie, konstatoval generální tajemník OSN António Guterres.

- Koronavirus se nyní šíří v USA do republikánských okresů. ZDE

- Ruský úřad pro dozor nad tiskem Roskomnadzor vyšetřuje Financial Times a New York Times poté, co oba listy upozornily, že ruské úřady vydávají snížené údaje o počtu úmrtí na koronavirus v Rusku. Roskomnadzor studuje, zda oba listy porušily zákony proti šíření dezinformací.  List Financial Times na to nereagoval, New York Times uvedl, že si za svou analýzou stojí.  

- Rakouský kancléř Sebastian Kurz byl ve čtvrtek kritizoval, že se kolem něho těsně shromáždili občané během jeho návštěvy do Kleinwalsertalu v západním regionu Rakouska Vorarlberg. Rakousko ve čtvrtek zaznamenalo 61 nových infekcí, což je velký pokles od vrcholu tamější epidemie 26. března, kdy jich zaznamenalo 1321. Celkový počet registrovaných infekcí v Rakousku je nyní 16 058. Devět dalších lidí zemřelo v Rakousku na COVID-19, celkový počet mrtvých v Rakousku je 626.

- V Itálii ve čtvrtek zemřelo na koronavirus dalších 262 lidí, o 67 více než ve středu. Celkem v Itálii zemřelo 31 368. Počet nových infekcí stoupl o 992, ve středu o 888. Více než 500 nákaz bylo zaznamenáno v těžce postižené Lombardii. Počet lidí v nemocnicích a v intenzivní péči klesá. Itálie dosud registrovala 223 092 nákaz.

- Britští učitelé mají podle zákona právo odmítnout vrátit se do škol, pokud mají obavu, že bude jejich zdraví ohroženo, upozorňují učitelské odbory. Vláda chce od června otevřít základní školy v Anglii. - ZDE  - Komentátor Martin Kettle upozorňuje, že vládě Borise Johnsona se dále daří rozbíjet Británii. Jeho kroky k rozvolnění uzamčení země nepřijaly Skotsko, Wales ani Severní Irsko. Angličané teď smějí jet automobilem na výlet, nikoliv však do Walesu, do Skotska a do Severního Irska. Při pokusu vstoupit na území těchto zemí budou Angličané zatčeni.  Nestalo se stovky let, aby byly tyto země uzavřené Angličanům, konstatuje Kettle. ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6812

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020