Peníze do krajiny, ne do luftu! Ministerstvo financí čeká ekologický protest

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Spolupředseda pražských Zelených Vít Masare ve spolupráci s hnutím Extinction Rebellion chystá tento čtvrtek protestní akci proti financování leteckého průmyslu. S koronavirovou ekonomickou přestávkou totiž zástupci aerolinek vystoupili s požadavky na masivní záchranné balíčky a vláda ČR o této podpoře vážně diskutuje.

Na podzim 2019 ministerstvo financí navíc schválilo investici 16 miliard do pražského letiště a další vklady v celkové výši 55 miliard jsou naplánované. Letecký průmysl je přitom jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na světě; nalít do něj peníze je krajně nezodpovědný krok, který už tak vážnou klimatickou krizi jenom prohloubí. Dle vedení Prahy 1 je navíc záměr likvidační pro fungování vnitřní části města, které je dlouhodobě přetížené masovým turismem. Organizátoři akce apelují, aby finance byly použité místo toho na přeměnu krajiny a boj s chronickým suchem.

Akce proběhne ve čtvrtek 14.5. od 15:00 před Ministerstvem financí, Masare na něj pozve signatáře petice "55 miliard pro budoucnost, nebo do luftu?," je tedy možné, že se ukážou někteří senátoři a známé osobnosti, kteří svůj podpis přidali. Přítomni budou i obyvatelé hlukem ohroženého okolí letiště včetně odhodlaného starosty Nebušic Viktora Komárka, nebo odpůrci devastace podmínek pro život v Praze vlivem masového turismu. Na místě bude také možné podepsat petici proti rozšiřování letiště.

Odkazy:
https://55miliard.cz/

http://letisteruzyne.info/cz/

Zdroje:

https://www.lidovky.cz/byznys/statni-pokladna/je-chyba-ze-csa-nepatri-statu-prohlasuje-ministr-havlicek-at-nad-tim-dotycne-vlady-premysli.A200504_202453_statni-pokladna_rkj

0
Vytisknout
6680

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020