Průběžné zpravodajství:

Počet přespočetných úmrtí v Británii je více než 55 000, v dole v Karviné je ohnisko nákazy koronavirem

19. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  18. 5. bylo v ČR registrováno   8604  nakažených, v nemocnici bylo 169 osob a 301 osob zemřelo.     

Český statistický úřad uvádí předběžná data o počtu zemřelých v ČR do 12. týdne roku 2020, tedy do 22.3. ZDE Počet úmrtí ve srovnání s předchozími lety v tomto období nevzrostl, jenže ČSÚ varuje, že údaje, které dostal zatím k dispozici, jsou neúplné - všechny údaje o úmrtích z matrik dosud nedošly. Definitivní jsou pouze údaje za rok 2019. -  Zajímal by nás počet úmrtí v pečovatelských domovech v ČR v březnu, v dubnu a v květnu 2020. Tato data jsou ve většině zemí světa přístupná, proč ne v Česku? (JČ)

- Počet přespočetných úmrtí ve srovnání s průměrem za posledních pět let dosáhl začátkem května 55 000, konstatoval analytik britského statistického úřadu Nick Stripe. Vědci a vládní představitelé opakovaně upozorňují, že nadbytečná úmrtí v týdnech od konce března ve srovnání se statistickým průměrem z předchozích let jsou nejspolehlivějším ukazatelem toho, do jaké míry byla země postižena koronavirovou pandemií. V ČR takové údaje nejsou k dispozici.

- Mezi 174 novými úmrtími na koronavirus, k nimž došlo za posledních 24 hodin v Anglii bylo i sedmileté dítě.

- Počet nákaz na koronavirus v Rusku se přibližuje 300 000. Zdravotnické úřady v Rusku informují o 9263 nových infekcích, celkový počet je 299 941.

- Počet noých nákaz na koronavirus v ČR stoupl poprvé tento měsíc nad 100, částečně v důsledku rozšíření epidemie v uhelných dolech v Karviné.

Britský profesor infekčních chorob: Byl jsem vážně nemocen s koronavirem po dobu sedmi týdnů

19. 5. 2020

čas čtení 5 minut

V polovině března 2020 jsem dostal COVID-19, píše v časopise British Medical Journal Paul Garner, profesor infekčních chorob v Liverpool School of Tropical Medicine. Po dobu téměř sedmi týdnů jsem byl ve vážném zdravotním stavu, zažíval jsem extremní emoce a naprosté vyčerpání. I když jsem nebyl v nemocnici, bylo to děsivé a dlouhé. Nemoc přichází a odchází, ale dlouho nezmizí. Lidé by měli vědět, že tato nemoc může trvat dlouhé týdny. Lidé, u nichž má COVID-19 dlouhý průběh, potřebují pomoci, aby pochopili neustále se měnící, bizarní příznaky a jejich překvapivý průběh.

Začátkem března jsem si říkal, že dlouhá léta běhání a to, že jsem byl vojensky fit, mě uchrání před nemocí. Ignoroval jsem, že mi teče z nosu, pečlivě jsem si měřil teplotu a usoudil jsem, že COVID-19 nemám. Pak jednoho odpoledne jsem se začal cítit divně. Odešel jsem domů do karantény.

Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Historické kořeny současného průšvihu

19. 5. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 19 minut



Proč oslovuje ANO stále přes třicet procent obyvatel? Nevidí snad lidé chyby Andreje Babiše v průběhu krize? Nechyběly lidem roušky a neumírali zbytečně důchodci v sociálních zařízeních? Dochází ke zničení českého podnikání a oligarchové se opět budou mnout ruce a lidu to nevadí. Proč? Za odpovědí musíme jít do historie i do vyprávění o ní za posledních 30 let.

30458

Kterak autoritářský Peking morálně zahanbuje Trumpův Bílý dům

19. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vítám – byť s drobnými výhradami – inspirativní rozbor bouřlivého dění na globální politické scéně nazvaný Svět je šokován, že Trump ohledně pandemie mlátí kolem sebe hlava nehlava. Je celkem pochopitelné, že je Trumpova vláda ostře kritizována ze všech stran, a to nejen z důvodů uvedených v tomto textu. Trumpův Bílý dům, který provádí systematickou destrukci mezinárodních norem, žije v naprosté iluzi, pokud se skutečně domnívá, že stojí v čele globálního tažení proti pandemii. Jenže pro Donalda Trumpa je denním chlebem chrlení (dez)informačních kouřových clon. Jde o fikanou strategii odvádění pozornosti od vlastního fatálního selhání, jakož i o distrakci od letitých strukturálních problémů americké společnosti.  

Politika a covid

18. 5. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 

Pro mne osobně se politika stala po nasazení karanténních opatření téměř bezvýznamnou. Bylo to, jako bych se na politické dění najednou díval obráceným dalekohledem. Bylo a je to tak strašně daleko. Korupce, nekompetence, zmatky, to všechno mělo nějaké měřítko kdysi před vypuknutím karantény, ale ne teď.

Jak se má politik správně chovat během takové situace? Bohužel to nevím. Jakému odborníkovi vlastně věřit a jak si vůbec skládat na faktech založenou představu? Začal jsem sledovat více než během své normální vědecké kariéry opravdu kvalitní lékařské časopisy a hledat v nich konkrétní čísla. Většinou šlo beztak jen o předběžný výzkum.

Zákopy „První světové války“ vysemenily nakonec obrněné valy k té „Druhé“

19. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

(ale předtím také třeba k „Mnichovu“!) — 1. část


Když měsíc po sarajevském atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii (z českého rodu Chotků) – po jistých výchozích rozpacích především na straně Rakousko-Uherska – došlo nakonec přece jen k jeho vyhlášení války Srbsku (28. července 1914), možná ještě „kdekdo“ předtím počítal s tím, že toto válečné střetnutí proběhne jako lokální konflikt a celkově s krátkým časovým rozmezím; už jen s přihlédnutím k vojenskému a ekonomickému potenciálu obou výchozích stran konfliktu. V mnohých hlavách nejen prostých lidí, ale dokonce na různých úrovních i aktérů oné války, jako kdyby stále byl živý vzor k jejímu příštímu průběhu: to, jak byly třeba vedeny sto let předtím ještě ty rozmanité střety s Napoleonem. Jako kdyby šikovně svedená bitva poměrně rychle mohla rozhodnout o vítězi celé války (o jejích bojových prostředcích na obou stranách by se rovněž hodilo mluvit).

29548

Jen se kajícně vrátit tam, kde již byla (a je) bažina?

19. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


Bez ohledu na „rozlité mléko“ budeme předstírat, že stačí pouze vrátit se srdnatě k předchozímu „jídelníčku“ té naší české výuky zrovna a právě matematiky?

Jakmile jednou byl dán signál, že je něco „shnilého“ v celkové režii maturitní matematiky a často v nemálo pokleslých výsledcích toho, co jaksi následně ještě uvízlo ve studentských hlavách absolventů střední úrovně studia „exaktních“ předmětů, není se okamžitě kam vracet.

Průběžné zpravodajství:

Eric Trump tvrdí, že koronavirus je hoax Demokratů a po prezidentských volbách zmizí

18. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  18. 5. bylo v ČR registrováno   8480  nakažených, v nemocnici bylo 166 osob a 298 osob zemřelo.     

Český statistický úřad uvádí předběžná data o počtu zemřelých v ČR do 12. týdne roku 2020, tedy do 22.3. ZDE Počet úmrtí ve srovnání s předchozími lety v tomto období nevzrostl, jenže ČSÚ varuje, že údaje, které dostal zatím k dispozici, jsou neúplné - všechny údaje o úmrtích z matrik dosud nedošly. Definitivní jsou pouze údaje za rok 2019. -  Zajímal by nás počet úmrtí v pečovatelských domovech v ČR v březnu, v dubnu a v květnu 2020. Tato data jsou ve většině zemí světa přístupná, proč ne v Česku? (JČ)

- Když člověk mluví, vycházejí mu z úst tisíce kapének, tak malých, že zůstávají ve vzduchu po 8 až 14 minut, zjistila nová americká studie. Šíří nákazu především v uzavřených prostorách. Laserové skeny objevily, že při řeči vychází z úst řečníka asi 2600 miniaturních kapének za sekundu. Když člověk mluví hlasitěji, kapénky jsou větší a je jich více. ZDE  

- Osm amerických dobrovolníků očkovaných vakcínou RNA od firmy Moderna má v krvi protilátky, jako by prodělali nákazu koronavirem. Protilátky brání koronaviru, aby se množil. Čím větší dávku vakcíny dobrovolník dostal, tím více protilátek jeho organismus vytvořil. Vakcína je bezpečná pro lidské organismy. Není jasné, zda vakcína zabrání šíření infekce koronaviru, ani nevyvolá další imunitní reakci od buněk typu T. Není také známo, zda vytvoření protilátek potrvá nějakou dobu. Daleko větší test mnoha dobrovolníků má být zahájen v červenci.  ZDE  

- Eric Trump řekl v sobotu v televizi Fox News, že po listopadových volbách koronavirus "zázračně" zmizí a Spojené státy budou moci zcela zrušit veškerá karanténní opatření. Eric Trump si stěžoval, že Demokraté si vymysleli koronavirus, aby znemožnili jeho otci Donaldu Trumpovi pořádat předvolební shromáždění. Po prezidentských volbách tato strategie zmizí. "Jen se dívejte, budou to zneužívat každý den až do 3. listopadu. A uvidíte, po 3. listopadu koronavirus zázračně najednou zmizí a všichni budou moci karanténu zrušit."  ZDE
 
- Ultrapravicové protesty v USA proti karanténě zřejmě rozšířily nákazu koronaviru do míst, kde nákaza dosud nebyla. Aktivisté v USA zjistili analýzou mobilních dat, že demonstranti proti karanténě cestují na vzdálenosti mnoha desítek až stovek kilometrů do jiných amerických států. ZDE 

- Globálně je potrzeno 4,7 milionů infekcí, přesně 4 727 625. Nejméně 315 482 osob zemřelo. Počet mrtvých v USA se přibližuje 90 000, počet infekcí v USAje 1 486 742.

- Primátor brazilského města São Paulo varuje, že místní nemocnice jsou "na pokraji kolapsu". Brazílie má čtvrtý největší počet infekcí na světě, celkem 241 080 a oficiálně zaregistrovala 16 118 úmrtí. Brazilský prezident Jair Bolsonaro přivítal v neděli před prezidentskou kanceláří stovky svých stoupenců a cvičil s některými s nimi kliky.

Britský parlament zrušil volný přístup do Británie pro občany EU

19. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Přitom Británie absolutně závisí na zahraničních pracovnících zdravotnictví a dalších klíčových služeb, jak se to projevilo v nynější koronavirové krizi


Boris Johnson má v Dolní sněmovně od prosincových všeobecných voleb většinu 80 maniakálních konzervativních poslanců (rozumné a schopné konzervativce ze strany vyloučil), a tak Sněmovna bez problémů schválila nový kontroverzní imigrační zákon většinou 99 hlasů v poměru 351 hlasů vůči 252. Zákon ruší volný pohyb obyvatelstva, tedy přístup do Británie pro občany Evropské unie.

Prosíme, pomozte invalidní rodině Cínových ze Šluknova

15. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

1. května jsme pod tímto titulkem zveřejnili dopis paní Marie Cínové ze Šluknova, která se stará o svého invalidního syna v naprosto nevyhovujícím bytovém prostoru v situaci, kdy syna nikdo nezvedne a její manžel má vážnou srdeční chorobu, takže ji s manipulací invalidy těžko pomůže. Paní Cínová se snaží získat vhodnější byt a v té věci apelovala na veřejnost, zda by jí finančně pomohla.

Nyní nám píše toto:

Krásný dobrý den tady Cínová mynuly týden jsme si psali že se mám ozvat a přidávali jsme ibank no bohužel celkem se podařilo vybrat 12 tisíc Kč a stále bychom potřebovali nebo li nám chybí 28 tisíc.,Tedy bez toho se nehnu jsem nasměrována na pana Kendika v Liberci který má i starší zástavbu v Liberci a přízemí jenže na to stále nemáme.Tak Vám to.zdeluji.No samozřejmě všem kdo dobrovolně pomohli hluboce děkujeme.Rada bych kdybi se nám to podařilo do konce Května abychom se mohli v Červnu přestěhovat nebo i dříve moc všem hluboce a s vděčnosti děkujem.Cinova

Připadá nám naprosto neuvěřitelné, že Česká republika, doufejme že civilizovaná země, není schopna lidem, jako je rodina Cínových, poskytnout přijatelné ubytování. Jak je to možné? Velmi děkujeme všem čtenářům, kteří paní Cínové pomohli, ale důležitější byl náš všeobecný apel. Existují v ČR organizace či instituce, kteří by se problémy rodiny Cínových zabývaly? - protože takových případů musejí být stovky, ne-li tisíce. Jakto, že takové instituce mlčí?  (JČ)

Původní dopis paní Cínové:


Dobrý den prosím mám prozbu mám syna na vozíčku který žije v nedůstojných podmínkách nemůže ven nemůže do koupelny ruce si myje ve dřezu na nadobi.Jsme úplná rodina všechny invalidní jsem jeho matka manžel je plně invalidní kardiak astmatik bohužel ať jsem se obracela na jakou koliv pomoc nikdo nám nepomohl.Mame si sehnat sami no byty jsou ale mi prosíme o jakou koliv dobrovolnou pomoc na kauci přestěhování úpravy v bytě atd naše příjmy dohromady jsou důchody 21 celkem z toho zaplatíme 13300 Kč nájem i služby zbytek nám musí stačit na stravu podle úřadu životní minimum mame.No hlavně tedy za léky které potřebujeme k životu hlavně manžel na srce vše stojí peníze nemáme vlastní úspory nic ani nám zatím nikdo nepomohl Bojím se o syna je epidemie musí dodržovat hygienu mije se ve dřezu koupání toho zveda manžel nesmí tahat nic těžkého jednou mu ten kluk zůstane v ruce až neprodjchne.Tak Vás moc prosím zdali byste nám nemohli nějak pomoci finančně i materiálně děkuji kdo by chtěl Patrika navštívit a přesvědčit se o tom jak žijem není problem pokud máte zájem nás navštívit budu ráda děkuji moc No modlím se opravdu za syna aby se nad ním někdo smyloval opravdu to se nedá žádné úspory nemám abych to mohla sama udělat. Mam strach moje dcerka zemřela na chřipku typu B uvítám opravdu jakou koliv pomoc i materiální a finanční na bydlení pro sebe nežádám nic moc děkuji  přijeďte se klidně podívat Cínová Marie Šluknov

Uvědomujeme si, že v dnešní koronavirové krizi je ve finančních a existenčních potížích zřejmě hodně lidí, avšak invalidé by neměli být ponecháváni bez pomoci.

Můžete-li, prosíme, pomozte jim finančně, jejich číslo účtu je 2113754545/2700, IBAN

CZ752700 0000 0021 1375 4545

Původní článek z 1. května 2020 ZDE

Hospodaření OSBL za duben 2020

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 220,43 Kč, příjem z reklamy byl  3000 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nerůst: Nové podněty pro ekonomii

18. 5. 2020

čas čtení 5 minut

Dokud bude naše ekonomika závislá na růstu, následky budou katastrofální. Namísto stávající ekonomiky potřebujeme plánované, udržitelné a spravedlivé snižování ekonomického růstu.

Pandemie si už vyžádala nespočet životů a není jisté, jak se bude vyvíjet v budoucnosti. Zatímco lidé v první linii, tedy zdravotníci a sociální pracovníci, bojují proti šíření viru, pečují o nemocné a udržují společnost v chodu, velká část ekonomiky se zastavila. Tato situace je pro mnohé z nás bolestivou zkušeností, vyvolává strach a úzkost, ale zároveň je to chvíle k tomu, abychom sdíleli nové myšlenky a podněty.

Krize vyvolaná koronavirem odhalila spoustu slabých stránek kapitalistické ekonomiky posedlé růstem: nejistotu pro mnoho lidí, zdravotnické systémy ochromené úspornými opatřeními, jakož i podceňování klíčových profesí. Tento systém, který je zakořeněný ve vykořisťování lidí a přírody a který je silně náchylný ke krizím, byl vždy považován za normu. Ačkoli světová ekonomika produkuje více než kdy předtím, nedokáže se postarat o základní potřeby lidí ani o naši planetu. Místo toho se kumuluje bohatství, zatímco planeta je zpustošená.

My, signatáři tohoto dopisu, předkládáme pět zásad nutných pro oživení naší ekonomiky, aby bylo možné vytvořit spravedlivou společnost.

Británie: Jak Johnsonova vláda vyvolává bojem proti koronaviru nový pravicový nacionalismus

18. 5. 2020

čas čtení 6 minut



Po dobu asi pěti týdnů způsobila katastrofa koronaviru, že politická katastrofa brexitu v Británii za poslední čtyři roky začala vypadat irelevantní a zastaralá. Najednou se ukázalo, že konfliktní, úzkoprsé a lživé boje vedené jménem brexitu jsou tím, čím skutečně byly - konflikty, které vykonstruovali z ničeho šéfredaktoři médií a jejich kamarádi v Konzervativní straně.

Následovalo několik týdnů pokusů o věcnost.

Ta éra ale už také skončila. Když 12. dubna vyšel z nemocnice Boris Johnson, aby poděkoval zdravotníkům, že mu zachránili život, pravicový tisk se přestal starat o rostoucí počet mrtvých a udělal ze "zmrtvýchvstání" Borise Johnsona celonárodní téma. "Vaše zdraví je zdraví národa," psala v deníku Daily Telegraph Allison Pearsonová. "Nechť Boris a Británie v této bitvě zvítězí," pěl v tomtéž deníku Charles Moore. V Británii nyní zemřelo na koronavirus více lidí než v jakékoliv jiné zemi v Evropě, pro pravicový tisk však  bylo důležité jen jedno - že jejich "hrdina", Boris, přežil, píše William Davies.

29548

Rovněž se teď míním kát!

18. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


A v čempak?

Že jsem před pár dny reagoval na oznámení „shůry“ kolem matematiky především jen vzhledem k tomu, zda má být či nebýt „obecně“ maturitním předmětem…

Že jsem si nezískával též doprovodné informace. Takže v mých příspěvcích k tomuto tématu byl jen hold matematice jako jednomu z nejzávažnějších předmětů pro výuku mladé generace.

Už je to moc dávno, co jsem sám chodil na gymnázium, což mě automaticky neomlouvá.

Ministr Havlíček snaživě zháší světélka naděje na klimatickou záchranu

18. 5. 2020 / Jiří Papoušek

čas čtení 4 minuty


V posledních týdnech a měsících jsme četli/slyšeli mnohokrát optimistickou zprávu, že se prý během koronavirové pandemie a nucených karantén zlepšilo (a snad i dál zlepšuje) klima. Tak to měl na jednom titulku na svém webu třeba i Český rozhlas. Bohužel to není pravda. Klima se dál zhoršuje, jenom se nakrátko zpomalilo tempo zhoršování, řečeno přesně. Odborníci udávají, že pokles emisí letos bude asi 5-8 procent proti loňsku, což by sice představovalo historicky velký propad, ale pořád je to téměř nic proti tomu, co bychom potřebovali k tomu, aby se klimatická situace opravdu zlepšila. My (tj. lidstvo) potřebujeme, aby takový pokles v emisích, jaký vidíme letos, vytvářely vlády cílevědomě každý rok, a aby ve svém snažení neoblomně pokračovaly po celých příštích deset let. Pak bychom si mohli na chviličku odfrknout a vzápětí zase stejně neochvějně pokračovat v poklesu dalších dvacet let!

Návrat komunismu v Polsku? Státní rádio zakázalo populární politickou píseň

18. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Kdysi dávno v temných letech komunismu odmítla polská rocková skupina Maanam hrát na akci zorganizované komunistickou stranou. Aby jí potrestal, komunistický režim zakázal hrát její písně v rozhlase. Problémem bylo, že skupina byla nesmírně populární a její písně, jako například To Tylko Tango  byly na špičce hitparád populární hudby. Marek Niedźwiecki, mladý moderátor polského Rádia 3, populární "Trojky", se tak dostal do obtížné situace. Rozhodl se, že ponechá i nadále zakázanou píseň na vrcholu žebříčku hitparády, i když písně té skupiny byly zakázány: namísto toho, aby odvysílal celou píseň, odehrál ve vysílání jen kus jejího charakteristického úvodního sóla na bicí.

Británie: Neuvěřitelné. Zlá a blbá ministryně vnitra účtuje zdravotníkům ze zahraničí 12 000 Kč za zdravotní péči

16. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

Upozorňujeme zde opakovaně na neuvěřitelnou hloupost, nekompetenci a krutost tzv. "ministrů" v mafiánské vládě podvodníka Borise Johnsona. Jednou z nejhloupějších a nejkrutějších je Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel (předchozí britská premiérka Theresa Mayová ji vyhodila z vlády, protože se Priti Patel vydala na vlastní pěst do Izraele a začala tam cosi soukromě vyjednávat s tamějšími ministry, jeden bývalý vysoký státní úředník ministerstva vnitra Priti Patel žaluje za šikanu a neférové vyhození z práce, atd.).

O tom, že si plete Patelová výraz "terorismus" s výrazem "protiterorismus", ZDE. Nedávno proslula i tím, že na vládní konferenci nedokázala přečíst ani jednoduché číslo. 11. dubna světu oznámila: "Dodneška se uskutečnilo tři sta tisíc třicet čtyři devět set sedmdesát čtyři tisíc testů na koronavirus." ZDE 

Koupí stát kamarádům Smartwings?

16. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Stát by mohl koupit stoprocentní podíl ve Smartwings, řekl Havlíček.



Takže čeští občané budou platit dlouhodobě neúspěšný a ztrátový business jen proto, že vlastníci mají blízko k současným vládním kruhům. Je to zneužití veřejných prostředků k soukromým účelům, míní Bohumil Kartous. Tato společnost nemá žádný zásadní význam pro fungování české ekonomiky, nemá zásadní význam v zajišťování letecké dopravy a její dostupnosti. Pokud má stát něco udělat, pak odkoupit značku ČSA, aby ji ochránil před další devalvací. Společnost Smartwings nechť zkrachuje, takové je riziko podnikání. Nejde o problém vyvolaný koronavirem, nýbrž o neschopnost konkurovat.

Koronavirus: Lidé se potřebují smát

16. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



"Jaksi neříkáš vůbec nic, ale říkáš to opravdu pomalu."


Mezinárodní komikové s obrovským úspěchem - níže uvedená videa zhlédly miliony lidí - satirizují a parodují idiotské politiky, které si bohužel voliči zvolili v důsledku populistické manipulace. Británie je zoufale postižená brexitem - nacionalismem a xenofobií a falešným pocitem historické výjimečnosti zmanipulovaní Angličané zvolili v důsledku brexitu a zastaralého volebního systému nekompetentního idiota Borise Johnsona, který, aby neměl konkurenci, najmenoval do své vlády jedině absolutní pitomce, lidi ještě neschopnější a idiotštější než je on sám. Samozřejmě, totéž existuje v České republice, kde Andrej Babiš zajistil, aby neměl ve vládě nikoho, kdo by byl skutečně schopný. Jak říká v tomto televizním rozhovoru Jiří Dědeček, dávejte si velký pozor, koho ve volbách zvolíte, protože nastane-li vážná krize jako dneska, jde o život. Babišova vláda vůbec neumožňuje vznik vědeckých analýz koronavirové krize a rozhoduje slepě, bez přístupu k jakýmkoliv informacím. (Zdá se, že české veřejnosti to nevadí, zabývá se blbostmi, jako je Koněvův pomník, o němž se paradoxně hovoří za pomoci rusismů ["pomník Koněva" - natolik je země už rusifikovaná, že si to nikdo ani neuvědomuje], anebo tím, zda nějaká ministryně umí či neumí anglicky.)


Vynikající jsou komické scénky Michaela Spicera, který předstírá, že je v pozadí vystupování ministrů a prezidentů jejich zákulisním poradcem, který jim během jejich veřejných vystoupení "z režie" mluví sluchátkem do ucha. V tomto videu Spicer krutě paroduje naprostou idiocii Johnsonova ministra zdravotnictví Matta Hancocka, který během pravidelných  denních vládních vystoupeních o koronaviru zoufale bezbřeze blábolí:

"Jaksi neříkáš vůbec nic, ale říkáš to opravdu pomalu."


(Před časem, ještě před koronavirovou krizí, jsme tu v Britských listech přeložili jinou Spicerovu scénku týkající se opravdu hloupé a zlé britské ministryně vnitra Priti Patel.)

Donald Trump: Máme příliš mnoho případů nákazy, protože příliš mnoho testujeme

15. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Gary Lineker: "Kdybyste nedělali tolik testů na těhotenství, nebylo by tolik těhotenství."

Trump: "Máme více případů nákazy než kdokoliv jiný na světě. Ale proč? Protože víc testujeme. Když testujete, objevíte případ. Když testujete, zjistíte, že něco na lidech je špatně. Kdybychom netestovali, měli bychom velmi málo případů. Oni to nechtějí napsat. Ale to přece dává rozum!"


Chce se vám jít do restaurace? Podívejte se, jak rychle se v takovém prostředí šíří viry

15. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Přestože ve Spojených státech už na koronavirus zahynulo více než 85 000 lidí, mnoho amerických států začíná likvidovat karanténní opatření.

Nedávný experiment japonské televize ukázal, jak lehce a rychle se mezi lidmi šíří infekce.

Experiment japonské veřejnoprávní televize NHK, uskutečněný za pomocí vědců a odborníků, používá černého světla a fluorescentní látky. Experiment ukazuje, jak rychle se viry a bakterie dokáží šířit po nejrůznějších předmětech v prostředích, jako jsou restaurace či zábavní lodi.

Na začátku experimentu má jeden host z 10 v restauraci na rukou kapku fluorescentní látky, která funguje jako koronavirus. Během večeře v restauraci se ostatní hosté chovají normálně, berou si příbory, jedí, kontrolují své mobily, a tak dále.

Na konci experimentu je černé světlo znovu zapnuto a ukáže se, že fluorescentní látka byla rozmazána všude, po jídle, po příborech a dokonce i po obličejích některých hostů.

Druhý experiment v témže prostředí dokázal, jak důležitá je hygiena. Hosté si během večeře několikrát řádně myli ruce a příbory byly několikrát vyměněny, atd.
 

 15220

Svět je šokován, že Trump ohledně pandemie mlátí kolem sebe hlava nehlava

15. 5. 2020

čas čtení 6 minut



Trumpovo výstřední chování, zatímco Američané trpí, vyvolalo po světě hrůzu a zmatek a odcizilo spojence USA


Trumpova vláda opakovaně tvrdí, že Spojené státy v boji proti pandemii "stojí v čele", jenže USA jdou směrem, jímž je svět nechce následovat.

Po celé Evropě, Asii, Africe a Latinské Americe jsou názory na to, jak se Spojené státy stavějí vůči koronavirové krizi, jednohlasně záporné. Reakcí je hrůza, posměch a lítost.

Spojené státy se staly globálním ohniskem pandemie. Trump sdělil minulý týden Republikánům, že vedl telefonní rozhovory s Angelou Merkelovou, Shinzo Abem a dalšími - nejmenovanými - světovými politiky  a tvrdil, že "tolik z nich, téměř všichni z nich, řekl bych všichni z nich" jsou přesvědčeni, že USA v boji proti pandemii "stojí v čele světa".

Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých na koronavirus globálně překročil 300 000

15. 5. 2020

čas čtení 13 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 5. bylo v ČR registrováno   8457  nakažených, v nemocnici bylo 175 osob a 297 osob zemřelo.     

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- V Londýně se konala demonstrace asi 50 demonstrantů proti uzamčení země kvůli koronaviru. 19 jejích účastníků bylo zatčeno za nedodržování sociálního distancování, včetně Pierse Corbyna, bratra bývalého šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Demonstranti nesli transparenty "Aktivisté proti očkování zaslouží být slyšeni" a "Svoboda od strachu". Piers Corbyn megafonem vykřikoval, že COVID-19 a mobilní síť 5G jsou spojeny a tvrdil, že "signál 5G posiluje nákazu COVIDU-19". Skandoval megafonem také, že "informace o pandemii jsou snůškou lží, jejichž účelem je vás udržet v poslušnosti" a "žádného očkování není zapotřebí".  ZDE 

- - Severoanglické regiony a města se vzbouřily proti rozhodnutí londýnské vlády otevřít školy pro některé ročníky od 1. června a přidaly se k odborům, které to odmítají. Labouristický primátor Manchestery Andy Burnham poukázal na to, že Londýn severní regiony a města vůbec nekonzultuje a při oznamování opatření je staví před hotovou věc. Nejnovější průzkum veřejného mínění zaznamenal, že důvěra britské veřejnosti v Johnsonovu vládu a to, zda zvládá koronavirus, za poslední týden poklesla o devět procentních bodů. 38 procent Britů nyní s vládní politikou souhlasí, 42 procent nesouhlasí. 39 procent má ve strategii vlády důvěru, 39 procent nemá. ZDE

Putin, Johnson, Trump a Bolsonaro jsou příliš machističtí na to, aby nosili roušku. Alexandr Lukašenko v Bělorusku vyhlásil, "Je lepší zemřít vestoje než žít na kolenou" a nezavedl proti pandemii žádná opatření. Jakým kontrastem je Zuzana Čaputová na Slovensku, která chodí všude v roušce  - a které zaznamenalo jen 27 úmrtí na koronavirus, píše Shaun Walker ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/may/17/putin-johnson-bolsonaro-and-trump-men-too-macho-for-masks

- Brazílie je nyní čtvrtou nejnakaženější zemí světa. Zaznamenala za posledních 24 hodin 14 919 potvrzených případů, celkem 233 142 nákaz. Je čtvrtá za USA, Ruskem a Velkou Británií. Skoro vůbec netestuje.

- Britští vědci jsou nejednotní ohledně toho, zda by se měly znovuotevřít školy pro některé ročníky od 1. června. Neexistuje skoro žádný výzkum o tom, jaký dopad má koronavirus na děti. Je sice pravda, že jsou nemocí postihováni málokdy, nikdo však neví, zda nákazu děti nešíří. Některé studie tvrdí, že ne, jiné, že děti šíří nákazu stejně jako dospělí. ZDE 

- V Jižní Americe se koronavirus šíří na venkovních trzích, které jsou fundamentem tamější ekonomiky. Například v Limě má koronavirus 79 procent stánkařů na trhu s ovocem. ZDE 

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 277. Koronavirus: Chcete být chudí, nebo mrtví?

29. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




S podnikatelem Markem Benešem hovoří Jan Čulík o nynější situaci koronavirové pandemie v České republice. Povede současná ekonomická strategie české vlády k drastické restrukturalizaci české ekonomiky tak, že většina podniků skončí v rukou hrstky domácích a zahraničních oligarchů? A proč to tak skončí a proč proti tomu nikdo nic nedělá? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Je libo Rosatom...

15. 5. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 

V diskusi pod článkem „Stinné stránky bitvy o Koněva“ zazněla úvaha, co se konkrétně lidem v ČR může stát, pokud dostavbu JE Dukovany bude realizovat Rosatom.

Jednoduchá odpověď zní, že v podstatě nic. Na ceny chleba, piva, či klobás tato událost sama o sobě pravděpodobně nebude mít dramatický dopad, stejně jako na jejich ceny nemělo dopad ani vítězství českých hokejistů na olympiádě v Naganu, vstup ČR do NATO, či třeba marginalizace ČSA na bezvýznamnou společnost s tradiční značkou, anebo zprivatizování datové infrastruktury ČR.

Z tohoto pohledu je mnohem „důležitější“, jakým způsobem ministerstvo financí zdaní alkohol, jak moc posílí postavení Penamu na trhu s pečivem, případně jak moc se podaří zlevnit výrobu klobás Kosteleckým uzeninám, či dalším masokombinátům ze svěřeneckého fondu současného premiéra ČR, jehož popularita stoupá navzdory tomu, že ještě v lednu jím vedená vláda bagatelizovala COVID-19 jako bezvýznamnou chřipku ZDE.

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Dělat si advokáta (či jiným kata)?

15. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


Kupodivu málokdy stačí něco opakovaně psát kolem toho, že když člověk něco řekne nebo napíše, automaticky to neznamená u možného adresáta, že je s mluvčím či pisatelem na stejné interpretační „vlně“. Raději nejdřív přece k tomu jen pár vět uvedu ze svého příspěvku do BL z 11. května 2020 (byť bez uvozovek):

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Proč jen tři evangelia jsou „synoptická“?

15. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty



Především řecké „syn“ = „spolu“, a „opsis“ = „vidění“ (později třeba též „předvedení“). A „eu“ = „dobrý“, a „aggelion“ = „zpráva“ či „poselství“. Jde tu o křesťanské texty, mající toho víc společného než vzájemně jedinečného; což se vztahuje v běžném řazení evangelií jen na prvá tři evangelia. To čtvrté bylo psáno v odlišné atmosféře času; možná vůči Markovi to Janovo bylo psáno nejméně asi o tři desetiletí později a s nesrovnatelně vypracovanější verzí „kristovství“. Další texty s „evangelijním“ obsahem zůstaly mimo „Nový zákon“ (s různými názvy; podle toho, jak byly vnímány jejich pozdějšími uživateli či přímo církvemi). Nelze u žádného ze čtyř „kanonizovaných“ evangelií přesněji určit ani totožnost pisatele, ani dobu vzniku jeho textu. Jsou tu ovšem jisté náznaky aspoň pro vzájemný časový sled těch evangelií. Původní novozákonní texty nebyly ještě děleny na kapitoly, ani dílčí „verše“.

Putin, který žije v 70. letech, jedná, jako by tam žili i všichni ostatní

15. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Současná elita Ruské federace ve skutečnosti není ruská, ale sovětská, tvrdí komentátorka Natalija Šavšukovová. Většina špiček, včetně předních postav největších opozičních stran, byla v komunistické straně a Komsomolu. Jde tedy o sovětské seniory, nikoliv o disidenty - a bylo by tedy divné, pokud by neprojevovali historickou nostalgii.

Rozhovor Britských listů 278. Jak v Čechách potvoříme myšlenky Komenského

30. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti třistapadesátého výročí úmrtí pedagoga Jana Ámose Komenského, Evropana, hovoří Bohumil Kartous a teologem a historikem Richardem Vlasákem o Komenského vzdělávacím a filozofickém odkazu, aktuálním zrovna v nynější koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak odpojit klíčové dodavatelské řetězce od Číny

15. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmocenské soupeření mezi Washingtonem a Pekingem se přiostřuje. Americká snaha zadržet vzestup Číny je nyní zcela zjevná, když Trumpova administrativa (právem) viní Čínu, že nedokázala zadržet koronavirovou pandemii, napsal Jonathan Schanzer.

V Anglii je koronavirem nakaženo jen 0,27 procenta obyvatelstva, přesto zemřely desetitisíce lidí

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Z pilotního průzkumu britského státního statistického úřadu, provedeného testováním 10 705 lidí ve více než 5000 domácnostech, vyplynulo, že v Anglii je v současnosti nakaženo koronavirem jen 0,27 procenta obyvatel. Přesto zemřely desetitisíce. Z analýzy britského statistického úřadu vyplývá, že v kterýkoliv den od 27. dubna do 10. května 2020 by v Anglii mělo pozitivní test na koronavirus jen asi 148 000 lidí.

Z analýzy vyplynula jedna závažná věc: procento nákazy se neliší ve věkových kategoriích a na COVID-19 byli testováni pozitivně i děti ve všech kategoriích ve stejných počtech jako dospělí.

U pracovníků sociální péče a ze zdravotnictví byla míra nákazy vyšší, 1,33 procenta. Avšak v testovacím vzorku nebyli zahrnuti pracovníci nemocnic a pečovatelských domovů.

Britský statistický úřad rozšíří v nadcházejících týdnech vzorek testování na 100 000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Rebely za klima čekal před Ministerstvem financí tvrdý zásah policie

14. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Na závěr dnešního protestu proti rozšiřování pražského letiště musela zasahovat policie. Tři členové hnutí Extinction Rebellion byli zadrženi poté, co na budovu ministerstva přes šablonu nastříkali nápis „55 miliard?,“ čímž chtěli dle svých slov poukázat na nesmyslnost vládní investice v uvedené výši do navýšení kapacity Letiště Václava Havla.

Italští lékaři nalezli první jasnou vazbu mezi COVIDEM-19 a vážnou zánětlivou reakcí organismu u dětí

14. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Lékaři v Itálii poskytli první jasné důkazy o vazbě mezi COVIDEM-19 a vzácnou, avšak vážnou zánětlivou reakcí organismu, která vyžadovala u některých dětí léčbu na záchranu jejich života na jednotkách intenzivní péče.

Záhadná nová nemoc se objevila minulý měsíc, kdy šéfové britského zdravotnictví vydali upozornění lékařům poté, co do nemocnic přišla celá řada dětí trpících toxickým šokem a příznaky zánětlivé choroby známé pod jménem Kawasakiho nemoc.

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace: koronavirus možná nebude nikdy vymýcen.

14. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  14. 5. bylo v ČR registrováno  8275   nakažených, v nemocnici bylo 217 osob a 290 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- Z celostátní studie ve Španělsku více než 60 000 lidí vyplynulo, že koronavirem bylo nakaženo asi 5 procent Španělů - asi 2 miliony lidí. Podle provizorních výsledků testů připravených ministerstvem zdravotnictví vznikly v těle 5 procent testovaných osob protilátky. U dětí a nemluvňat byla míra protilátek menší. Některé regiony (Murcia, Melilla, Asturias a Kanárské ostrovy) prokázaly promořenost obyvatelstva jen 2 procent, v regionech Madrid a Castilla-La Mancha byla vyšší než 10 procent. Jak na to poukázal ve středu večer ministr zdravotnictví Salvador Illa, stádní imunity nebylo dosaženo, navzdory velkému počtu mrtvých.

- - Počet mrtvých na koronavirus se přibližuje 300 000. Dosáhl čísla 297 220. Potvrzeno je 4 328 246 infekcí. Tato čísla jsou zřejmě výrazně podhodnocena.

- Moskva připsala 60 procent úmrtí na koronavirus  v dubnu jiným příčinám úmrtí. S 242 271 nákazami má Rusko druhý největší počet nakažených na světě po USA, avšak jen minimální oficiálně registrovaný počet úmrtí, 2212 osob.

Pandemie odhaluje vysoce odlišné kulturní aspekty evropských společností

Švédsko v. ČR v přístupu ke koronavirové pandemii

14. 5. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Švédsko a Česká republika přijaly v reakci na koranovirovou pandemii zcela odlišný přístup. Na jedné straně nulové restrikce a pouhá doporučení ze strany vlády vůči občanům, na straně druhé jedna z nejpřísnějších opatření na světě, včetně škol zavřených částečně až do konce školního roku, uzavření velké části služeb, omezení vycházení, povinného nošení roušek. Ani po měsících není jasné, který přístup je vlastně ze společenského hlediska efektivnější, ohleduplnější, bezpečnější. Agentura Bloomberg vydala poněkud oslavný článek o tom, jak Andrej Babiš dosáhl svého cíle a konečně "řídí stát jako rodinnou firmu". S důrazem na to, že restritivní přístup v ČR doposud zamezil většímu počtu úmrtí způsobených nemocí covid-19. Server Foreign Affairs ve stejný vydal text vyzvdvihující švédský model: vyšší míra nakaženosti a úmrtnosti na začátku má vést k větší společenské imunitě a měla by Švédsko mnohem lépe připravit na dlouhodobou přítomnost koronaviru. (Pozn. JČ: Zde je nutno upozornit, že nikdo neví, zda po přechozené nákaze koronavirem imunita vůbec vzniká a jak dlouho trvá.)  S velmi významným poukazem na to, že Švédům stačí povětšinou doporučení, nepotřebují příkazy.

Koronavirus: Lidé nad 65 umírají 34x častěji než osoby nepenzijního věku

14. 5. 2020

čas čtení 2 minuty


Úmrtnost na koronavirus v populaci je relativně nízká, ale risk závisí na pohlaví, etnicitě, třídní příslušnosti a na tom, zda se stýkáte s větším množství příslušníků veřejnosti

Z oficiálních statistických dat v Británii vyplývá, že lidé v produktivním věku umírají 34krát méně často než lidé starší 65 let.

Asi k 12 procentům všech úmrtí s vazbou na COVID-19 - celkem 4066 úmrtí - došlo u lidí mladších 65 let. Na COVID-19 zemřelo v Británii 30 978 osob starších 65 let.

V kategorii lidí mladších 65 let zemřelo 8,4 osob na 100 000 lidí, v kategorii nad 65 let zemřelo 286 osob na 100 000 lidí.

V kategorii lidí mladších 45 let zemřelo jen 401 osob na koronavirus, je to jen 1 smrt na 100 000 lidí, neboli asi 1 procento všech úmrtí.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce "zlepšovat vztahy s Ruskem" navzdory kybernetickým útokům Ruska vůči jí samé

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila v projevu před Bundestagem, že má důkazy o "nehorázných" špionážních útocích Ruska proti její osobě. Před několika dny německý deník Der Spiegel zveřejnil in formace o tom, že v roce 2015 měl ruský špionážní aparát, konkrétně vojenská rozvědka GRU, zcizit obsah emailové korepsondence poslanecké kanceláře Angely Merkelové. Merkelová v projevu v německém parlamentu prohlásila, že hacker byl identifikován. I přesto německá kancléřka prohlásila, že se bude snažit o zlepšení diplomatických vztahl s Ruskem. Nevyloučila však možné sankce, pokud Rusko od těchto drzých snah neupustí.

30618

Senát se připojil k apelu iniciativy KoroNERV-20 a vyzývá Babišovu vládu ke zveřejňování dat o koronaviru

14. 5. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Po apelu občanské iniciativy KoroNERV-20 se rozhodl vyzvat vládu Andreje Babiše ke zveřejňování dat o koronaviru také Senát parlamentu ČR. „Vláda dlouhodobě koncepčně nepracuje s relevantními daty při tvorbě strategických plánů a do dnešního dne nepředložila podrobnou analýzu vývoje epidemie Covid-19 a jejích dopadů na zdraví obyvatel a českou ekonomiku,“ stojí v usnesení Senátu. „KoroNERV-20 pokládá tohle téma za zásadní, proto se k tomuto usnesení, které podporuje významná většina horní komory českého parlamentu, připojujeme,“ říká Bob Kartous, jeden z členů platformy KoroNERV-20.

Peníze do krajiny, ne do luftu! Ministerstvo financí čeká ekologický protest

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Spolupředseda pražských Zelených Vít Masare ve spolupráci s hnutím Extinction Rebellion chystá tento čtvrtek protestní akci proti financování leteckého průmyslu. S koronavirovou ekonomickou přestávkou totiž zástupci aerolinek vystoupili s požadavky na masivní záchranné balíčky a vláda ČR o této podpoře vážně diskutuje.

Na podzim 2019 ministerstvo financí navíc schválilo investici 16 miliard do pražského letiště a další vklady v celkové výši 55 miliard jsou naplánované. Letecký průmysl je přitom jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na světě; nalít do něj peníze je krajně nezodpovědný krok, který už tak vážnou klimatickou krizi jenom prohloubí. Dle vedení Prahy 1 je navíc záměr likvidační pro fungování vnitřní části města, které je dlouhodobě přetížené masovým turismem. Organizátoři akce apelují, aby finance byly použité místo toho na přeměnu krajiny a boj s chronickým suchem.

Extinction Rebellion spouští v Praze sérii protestů

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

S povolováním koronavirových otěží se česká Extinction Rebellion navrací k přímým akcím.

Svoji činnost zahájila 10.května zveřejněním videa Manifest za život, v němž rebelové oslovují jak širokou veřejnost, tak vládu ČR, jíž kladou své požadavky. V úterý dva rebelové připojili banner s nápisem „NEUSCHNOUT?“ k již visícímu „ZVLÁDNEME TO“, jejž minulý měsíc česká vláda nechala instalovat. Poukazují tak na to, že koronavirová epidemie je v porovnání s chronickým suchem ten méně závažný problém, a vybízejí k důsledným opatřením pro zadržování vody v krajině.

Jak by mohl vypadat post-covidový svět?

14. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Scénáře líčící možnou podobu světa, který vzejde z post-covidové krize, se přirozeně různí. Mnozí by jistě byli rádi, aby se vše vrátilo zpět do starých kolejí, kdy se svět zdál jako přehledné a srozumitelné místo k životu, druzí by nejraději upevnili své privilegované postavení implementací autoritářských a dystopických opatření, zatímco další sní o radikální transformaci společnosti a eliminaci – či alespoň zmírnění – strukturálních problémů, jež ji tíží. Záleží však na tom, zda lidstvo pochopí, že smrtící patogen je možná posledním budíčkem, než bude pozdě cokoliv změnit.

Postgraduální konference na University of Glasgow šíří informace o novém bohemistickém výzkumu

13. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Ve středu 13.5. se koná na Glasgow University postgraduální konference. Účastní se ji i dva z doktorandů na  našich českých studiích, Gareth Storrie a Beatričė Michalovska, poznamenává Jan Čulík:

Mirna Šolić: Fascinující výzkum reprezentace černošství v československé kinematografii a kultuře šedesátých let. Sexualita, gender a civilizace na plátně během socialismu. Příspěvek k výzkumu akademických interakcí v socialistickém bloku:
Mirna Šolić:  V zákulisí pádu berlínské zdi. Migrace tehdy a dnes. Vznikající komparativní výzkum zapomenutých mediálních reprezentací východoevropské migrace v roce 1989 přes Československo a Polsko.

Minulý týden obhájila na Glasgow University svou doktorskou práci o českém školství - s názvem "Syžstémy, symboly a totožnost: Konstrukce národní totožnosti v českých školách prostřednictvím školské politiky a praxe (1989-2004) dr. KIrsten Jean McMullan - Blahopřejeme!

Děkujeme také znovu čtenářům Britských listů, mnozí z nichž se na tomto výzkumu podíleli: ZDE

Dr. Kirsten McMullan o své práci hovořila v našem Rozhovoru Britských listů:

Průběžné zpravodajství:

Britská vláda prodloužila státní financování platů 7,5 milionů občanů v karanténě do října 2020

13. 5. 2020

čas čtení 6 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  13 .5. bylo v ČR registrováno  8223   nakažených, v nemocnici bylo 230 osob a 284 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE


- Oficiálně registrovaný globální počet mrtvých je 91 964, celkový počet registrovaných nákaz je 4 261 955. Oba počty jsou zřejmě výrazně podceněny.

- V republikánských komunitách v četných amerických státech (Texas, Tennessee, Alabama, Kentucky, Severní a Jižní Dakota) vznikají centra nákazy koronavirem, varuje New York Times.  ZDE   Trump lživě tvrdí, že počet nákaz klesá.

- Nová studie předpovídá, že do srpna zemřel více než 147 000 Američanů. Dosud je oficiálně v USA registrováno 82 376 úmrtí.

- Rusko ve středu zaznamenalo více než 10 000 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 242 271. Úmrtnost v Rusku je údajně daleko nižší než na Západě, celkem je registrováno 2212 mrtvých. Ruské úřady tvrdí, že je to proto, že se poučily ze zkušeností západní Evropy, rychle izolovaly příchozí ze zahraničí a rizikové skupiny, restrukturalizovaly nemocnice pro případy koronavoru a zahájily kampaň testování a karantény. Kritikové tvrdí, že Rusko podceňuje počet mrtvých.

- Brazílie zaznamenala rekordní počet úmrtí, 12 400. Je co do mrtvých na koronavirus na šestém místě na světě. Celkový počet registrovaných nákaz v Brazílii je 177 589 a je sedmý nejvyšší na světě.

- Americký Senát hrozí sankcemi vůči Číně, pokud "plně neobjasní" vznik pandemie.

- Wuchan se připravuje testovat všech svých 11 milionů občanů.

- Twitter oznámil, že jeho zaměstnanci budou už navždycky moci pracovat z domova.

- Tisíce škol ve Francii znovu zahájily provoz, navzdory obavám, že dojde k druhé vlně infekcí.

- Britský ministr financí Rishi Sunak v pondělí oznámil, že prodlužuje státní financování zaměstnanců, kteří v důsledku uzavření svých podniků nemohou pracovat, až do konce října. V současnosti hradí britská vláda 80 procent platů 7,5 milionů občanů až do částky 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně. Celkově bude toto financování platů zaměstnanců nyní nefunkčních podniků stát 100 miliard liber (3 biliony Kč). Britský ministr financí rozhodl, že od srpna by měly britské firmy začít svým nefunkčním zaměstnancům začít do určité míry přispívat na platy, vládnou obavy, že to povede k rozsáhlému propouštění a nárůstu nezaměstnanosti, protože firmy nemají peníze. Labouristická opozice kritizuje konzervativní vládu, že dosud vůbec nepomýšlí na restrukturalizační projekty a projekty pro poskytování nové kvalifikace propuštěným zaměstnancům například z restaurací či z turistického průmyslu, kterážto odvětví se zřejmě dlouho nebo nikdy nevzpamatují. ZDE  


- Mluvčí ruské vlády Dmitrij Peskov onemocněl koronavirem a je v nemocnici.

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 128:

Schroedingerovy volby/nevolby. Předseda Nejvyššího soudu poslal poslankyni fotografii svého řitního otvoru

13. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: Nový prozatímní předseda polského Nejvyššího soudu, který údajně poslal poslankyni strany PiS fotografii svého řitního otvoru

Pokud vás zajímají polské záležitosti, mohli jste si povšimnout, že jak narcisy na jaře se najednou objevial celá řada "nových" zpravodajských serverů o Polsku v angličtině. Pozor, však, opatrnost: Server jako Polandin.com  či  THEfirstNEWS.com  vydávají státní média, ovládaná vládou a je to pokus neutralizovat silně znepokojující zprávy z Polska v západních médiích polskou vládní propagandou přeloženou do angličtiny. A jako by ani to nestačilo, státem ovládaná média v Polsku zneužívají těchto serverů k vytváření fake news. Nedávno, například, TVP.info  vydala článek o tom, jak britská média údajně chválí Polsko za jeho boj s pandemií COVIDU-19. Ukázalo se, že ona údajná "britská média" byla jen výše zmíněná polská vládní propaganda v angličtině, The First News... 

Nacházet pravdu v tragédii

13. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

K provedení nezbytných akcí na záchranu naší planety pro budoucí generace je třeba kompetentní vedení a pevné spoléhání na vědu, napsal bývalý americký velvyslanec ve Španělsku James Costos.

Afghánistán obnoví "ofenzívní" akce proti Talibánu

13. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Afghánský prezident Ašraf Ghání nařídil afghánským silám obnovit "ofenzívní" akce proti Talibánu, což podle některých analytiků představuje smrtící úder mírovému procesu zprostředkovanému USA, píše Katie Bo Williamsová.

Počet mrtvých v Británii přesáhl 40 000

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Podle oficiálních údajů přesáhl počet mrtvých na COVID-19 v Británii 40 000. Na koronavirus zemřelo téměř 10 000 obyvatel pečovatelských domovů.

Britský oficiální vládní statistický úřad Office for National Statistics oznámil v úterý, že v Anglii a ve Walesu do 9. května bylo registrováno 35 044 úmrtí na COVID-19. S novějšími údaji ze Skotska a ze Severního Irska a z údaji londýnské vlády o úmrtích za poslední dny je zjevné, že oficiální počet mrtvých v Británii je nyní 40 011.

Tato čísla potvrzují, že Británie je nejpostiženější zemí v Evropě. Itálie zaznamenala 30 739 úmrtí, Španělsko 26 604 a Německo 7 661 úmrtí.

Poprvé od začátku pandemie však nyní počet úmrtíé klesá.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

4543

Čeští senioři nesportují. Nad 55 let se pravidelně hýbe jen každý pátý

12. 5. 2020

čas čtení 7 minut

 tisková zpráva

PRAHA, 12. KVĚTNA 2020 – Téměř každého člověka čeká během života atak bolesti v zádech. U lidí nad 50 let jde o nejčastější důvod návštěvy fyzioterapeuta. Za problémy stojí převážně pohybová pasivita pacienta, ale také dědičnost.

V roce 2018 bylo v českých zdravotnických zařízeních k léčbě nově přijato přes 1,5 milionu Čechů s onemocněním svalové a kosterní soustavy. Lidé starší 50 let tvoří odhadem 30 procent klientely soukromých klinik a až 80 procent pacientů v ordinacích fyzioterapie plně hrazených pojišťovnou. „Specifické problémy starších pacientů lze rozdělit do tří skupin. Lidé po padesátce obvykle přicházejí s vertebrogenními obtížemi v krční a bederní oblasti, z nichž plynou někdy až nesnesitelné bolesti zad a hlavy. Dále s věkem přibývá pacientů s bolestmi kloubů, zejména na artrotickém podkladě. Na to navazuje třetí velká skupina starších pacientů, kteří využívají pooperační fyzioterapii páteře nebo kloubní náhrady,“ vyjmenovala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Průběžné zpravodajství:

Putin bude otevírat Rusko, navzdory drastickému nárůstu nákaz

12. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Památník za  ruské zdravotníky, zemřelé na koronavirus v Petrohradě

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  11.5. bylo v ČR registrováno  8176 nakažených, v nemocnici bylo 233 osob a 282 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

V Petrohradě uhořelo pět koronavirových pacientů v nemocnici

- V nemocnici sv. Jiřího v Petrohradě při požáru zemřelo pět pacientů a 150 muselo být evakuováno. Byl to už druhý požár v ruské nemocnici za několik posledních dní. Nedávno došlo k požáru také v jedné moskevské nemocnici. Požár v petrohradské nemocnici způsobil přehřátý ventilátor. Ruské tiskové kanceláře píší, že ventilátory používané v ruských nemocnicích jsou vyráběny v Rusku. Rusko má více než 220 000 koronavirových nákaz a v růstu počtu nákaz je na druhém místě za Spojenými státy. ZDE 

- Proč na koronavirus umírá více mužů než žen? Muži mají vyšší míru klíčového enzymu, kterého koronavirus využívá k tomu, aby nakazil buňky. Enzym ACE2 (enzym konvertující angiotensin) se vyskytuje v srdci, v ledvinách a v dalších orgánech. Hraje roli v tom, jak se koronavirus dostává do plic.

- Počet oficiálně registrovaných globálních úmrtí dosáhl 285 445 osob. Oficiálně je registrováno nejméně 4 168 427 nákaz. Tyto údaje jsou zřejmě daleko nižší, než jsou skutečné počty.

- Zaměstnancům Bílého domu bylo nařízeno, aby nosili roušky.

- Trump byl obviněn z rasismu na své tiskové konferenci. Řekl reportérce čínského původu, ať se jde ptát do Číny.

- Německo informuje o nárůstu nových nákaz poté, co uvolnilo uzamčení země. Angela Merkelová krátce, ale důrazně žádala Němce, aby udržovali odstup a nosili roušky. V Německu bylo do pondělí odpoledne zaznamenánoé 172 658 infekcí a 7681 lidí zemřelo.

Trump reagoval na otázku novinářky hysterickým záchvatem a zrušil tiskovou konferenci

12. 5. 2020

čas čtení 1 minuta





Korespondentka televize CBS v Bílém domě Weijia Jiang se Trumpa zeptala, proč pořád tak zdůrazňuje, že USA jsou při testování občanů nejlepší, jde o to skutečně, když stále umírá tolik lidí. Trump reagoval: "Možná je to otázka, kterou byste měla položit Číně. Mě se neptejte, ptejte se Číny, OK?"

Jak otevřít ekonomiku s využitím slabé stránky koronaviru

12. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Lidé by měli pracovat ve čtrnáctidenních cyklech. Čtyři dny a pak deset dnů doma, argumentují v deníku New York Times izraelští profesoři počítačové a systémové biologie Uri Alon, Ron Milo a ekonom  Eran Yashiv.

Mělo by se tak využívat slabosti koronaviru - totiž jeho latentního období, tří dnů, které to v průměru trvá mezi okamžikem, kdy je člověk nakažen, a dobou, odkdy může nakazit druhé.

Lidé by měli pracovat v dvoutýdenních cyklech, čtyři dny by měli být v práci a pak v době, kdy už je pravděpodobnost, že by mohli být nakaženi, by měli trávit 10 dní doma v karanténě.

29548

Přece matika všech se dotýká!

12. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 


Pozornost zaměřená na matematiku jako kdyby roztínala svět na dvojí: ten jakoby přírodovědný a onen jakoby humanitní. Jinak řečeno: Svět může být něčím „exaktní“. A něčím odlišným je jaksi „vyprávěcí“. (Nenapsal jsem „ukecaný“!)

Ještě k hned neviděným předstupňům 2. světové války?

12. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(Ale též nečekané přemostění k její dohře)

 

Kupodivu cesta ke 2. světové válce byla nastoupena dnes běžně neznámými lidmi a ne zrovna v okamžitě proslulém „koutě“ tohoto světa. Už 5. ledna 1919 byla v Mnichově založena Německá dělnická strana („DAP“). V září 1919 na jednu z jejích schůzí zavítal zrovna tehdy taky zcela neznámý Adolf Hitler. Bylo to v jedné pivnici. Do roka a do dne po svém založení (24. února 1920) byla ta strana na naléhavý Hitlerův podnět přejmenovaná na „NSDAP“ (tj. česky na „Národně-socialistickou německou dělnickou stranu“). Už 29. července 1920 stál Hitler v čele té malé strany a krátce nato založil v ní Tělovýchovný a sportovní odbor, z něhož se mělo docela rychle – 5. října 1921 – navíc vylíhnout „SA“ (tj. „Úderné – či Útočné – oddělení“). (Pozdější „Ochranný oddíl“, v obávané pak zkratce „SS“, vznikl 4. dubna 1925; jako původně jenom osobní Hitlerova stráž.)

WHO a TDR – podobností a rozdíly

12. 5. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 11 minut



Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, publikuje 6. května 2020 na Neviditelném psovi článek: „WHO bojuje o život“. V úvodu zmiňuje. „ Opakovaně jsem upozorňoval na některá pochybení Světové zdravotnické organizace (WHO), která vedla minimálně zčásti k rozšíření současné pandemie covid-19. Řada lidí na to reagovala dosti překvapeně s tím, že nikdy o organizaci nebo o jejích problémech neslyšela“. Pan poslanec Zdechovský o WHO ví, ale ne všechno. Proto jsou některé jeho závěry, zejména o financování WHO, neúplné. Pro ty co o WHO nikdy neslyšeli, ale i pro ty co něco slyšeli, několik upřesnění.

Jak nám v našem konání spásná víra zakotví?

11. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 15 minut

Na počátku jakékoliv tematicky nějak cílené debaty, pokud nejde o zcela novou problematiku bez výchozích orientačních údajů (leč někdy i tam), míváme skoro vždycky už nějak z vlastní minulosti vzešlou „automatickou“ vstřícnost, nějaké „předpojatosti“, či dokonce „vzrušeně“ negativní vztah, které společně naznačují naše jaksi „předzjednané“ výchozí zřetele, jež přinejmenším angažovaně vymezí náš osobní postoj ke zrovna  danému oboru úvahy.

Neplivej do studny...

11. 5. 2020 / František Hezoučký

čas čtení 2 minuty


Pro občany Ruské federace, ale i další národy, které kdysi v rámci Rudé armády vybojovali vítězství proti nacistickému Německu, ještě dlouho zůstane Velká vlastenecká válka nejemotivnější vzpomínkou, a Den vítězství největším, zcela výjimečným svátkem v roce. Jiné národy to sotva pochopí. Náš národ by to ale pochopit měl. Nacisté nám, stejně jako ostatním Slovanům, židům a dalším „méněcenným“ národům chystali stejný osud: vyhlazení nebo zotročení,

Arbeit macht Frei - Bolsonaro použil v oficiálním komuniké nacistické heslo

11. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Tiskový úřad brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vydal v neděli manifest ohledně akcí jeho vlády proti pandemii COVIDU-19. V dokumentu s titulem "Boj proti viru" se praví:

"Část tisku trvá na tom, aby se obrátil zády vůči faktům, vůči Brazíli, a aby jednal proti Brazilcům. Avšak tato vláda, jak rozhodl náš Šéf, bude dál pracovat pro záchranu životů, ale zároveň bude zachovávat zaměstnanost a důstojnost Brazilců." Pak následovala konečná věta "O trabalho liberta", což je výraz v portugalštině, který se používá jen málokdy, vlastně jen tehdy, když se překládá heslo nacistických koncentračních táborů "Práce osvobozuje".

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24326