Polská vláda protestuje proti "vydírání Bruselu"

26. 7. 2017

čas čtení 2 minuty


Evropská unie varuje, že zablokuje hlasovací práva Polska, pokud bude vládě umožněno odvolávat soudce u Nejvyššího soudu


Vládnoucí polští konzervativci zaútočili na hrozby Evropské unie pozastavit hlasovací práva Polska, pokud Polsko prosadí kontroverzní "reformu" soudnictví. Stěžují si, že je to "vydírání".

Evropská unie ve středu varovala, že okamžitě zaktivuje svou nejvážnější sankci, pokud si ultrapravicová polská vláda udělí moc vyhazovat soudce polského Nejvyššího soudu.


Frans Timmermans, první viceprezident Evropské komise, přiznal, že polský prezident Andrzej Duda tento týden zablokoval dvě sporné reformy, které navrhla vládnoucí strana Právo a spravedlnost.

Komisař však varoval, že Varšava se nevzdala svých pokusů ovládnout polské soudnictví, a zdůraznil, že je Brusel připraven jednat. "V minulém týdnu se v Polsku některé věci změnily a některé nezměnily," řekl.

"Naléhali jsme na polskou vládu, aby nové zákony zastavila a aby s námi vešla v jednání. To se nestalo, Skutečnost, že dva ze čtyř těch zákonů byly podepsány a že na druhých dvou bude práce pokračovat, znamená, že musíme dát jasně najevo své znepokojení."

Timmermans dodal: "Evropská komise požaduje, aby polská vláda nepřijímala žádná opatření v jejich rámci by byli donuceni rezignovat soudci od Nejvyššího soudu. Pokud bude takové opatření přijato, Evropská komise je okamžitě připravena aktivovat proceduru podle článku 7."

Evropská komise uvedla, že zahájí právní kroky ohledně dvou zákonů, které byly v Polsku tento týden schváleny, až budou zveřejněny. Oba zákony, které Duda podepsal, dávají ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat předsedy místních soudů a dává vládě větší moc nad polskou soudní školou.

Evropská unie bude argumentovat, že polská vláda ochromením nezávislosti soudů odebírá polským občanům přístup k spravedlnosti a porušuje zákony Evropské unie. Bude také poukazovat na to, že nucený odchod soudkyň u nižších soudů do důchodu je diskriminační vůči ženám, protože podle nových zákonů je věk odchodu soudců a soudkyň do důchodu odlišný. Oba tyto právní argumenty použila Evropská komise už dříve v případě Madarska a donutila Maďarsko své zákony změnit.

Timmermans uvedl, že komise poskytne polským úřadům jeden měsíc ode dne, kdy zákon o nižších soudech vejde v platnost.

Polsko se domnívá, že se Evropské komisi nepodaří získat jednohlasnou podporu pro suspendování jeho hlasovacích práv. Maďarský premiér Viktor Orbán se zapřísáhl, že se proti tomutu pokusu postaví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9015

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017