Zapomenutá krize: Jemenští humanitární pracovníci hovoří o největší humanitární katastrofě na světě

25. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

„Je to naprostá ostuda lidstva“. Těmito slovy popisují prohlubující se humanitární krizi ve válkou zmítaném Jemenu zaměstnanci humanitární organizace CARE. Počet Jemenců nakažených cholerou dosahuje téměř 370 tisíc, z nichž nemoci dosud podlehly téměř dva tisíce lidí. Světová lékařská organizace (WHO) odhaduje, že cholerou se denně nakazí 5 tisíc Jemenců, zatímco Oxfam předpovídá, že počet nemocných přesáhne 600 tisíc. Jemen by se tak do dějin zapsal jako stát, který byl cholerou během jednoho roku postižen více než jakákoliv jiná země na světě.

Lidskoprávní organizace varují, že riziko nákazy se zvýší s příchodem monzunů a v důsledku pokračující letecké kampaně v režii koalice vedené Saúdskou Arábií, jež má klíčovou podporu Spojených států. Válečná mašinérie Riiádu a spol. zničila mnoho jemenských nemocnic a klinik, odpadní a kanalizační systémy, což vytvořilo podmínky pro vypuknutí epidemie tohoto infekčního onemocnění.

Obyčejné Jemence vedle cholery sužuje taky extrémní hladovění. Sedm milionů lidí včetně 2,3 milionu podvyživených dětí do pěti let věku ohrožuje hladomor. OSN odhaduje, že 20 z 28 milionů Jemenců potřebuje alespoň nějakou formu humanitární pomoci.

Více informací zde.                           

0
Vytisknout
6400

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017