Videa naznačují, že ruská vláda vyzbrojuje Talibán

26. 7. 2017

čas čtení 3 minuty
Afghánské hnutí Talibán získalo pokročilou výzbroj, která zřejmě pochází od ruské vlády. Ukazují to videozáznamy získané CNN.


Američtí generálové poprvé obvinili Moksvu ze spolupráce s Talibánem v dubnu, ale obrazový materiál podkládající tato tvrzení nebyl dostupný.

CNN nyní zveřejnila vidozáznamy ukazující pušky pro přesnou střelbu, nové varianty útočné pušky Kalašnikov a těžké kulomety, které podle expertů jsou zbaveny stop umožňujících identifikovat jejich původ.

Dvě odnože Talibánu, jedna na severu a druhá na západě, tvrdí že disponují těmito zbraněmi, které podle nich pocházejí od ruské vlády. Jedna skupina Talibánu u města Herát tvrdí, že zbraně získala jako kořist po porážce mainstreamového uskupení islamistických povstalců. Druhá tvrdí, že zbraně získala zdarma v Tádžikistánu a že jí je poskytli "Rusové".

Videozáznamy neposkytují nezvratné důkazy o kontaktech, které Moskva kategoricky popírá. Ale jde o první důkazy o přísunu zbraní, jejichž přítomnost vyvolává hluboké znepokojení afghánských a amerických úřadů ohledně ruských záměrů.

"Rusové tvrdí, že udržují kontakt s Talibánem, máme spoustu jiných zpráv od jiných lidí, že Talibán vyzbrojují... není kouře bez ohně," tvrdí mluvčí afghánské vlády Sedik Sediki. "Proto naše zpravodajské agentury pracují na zjištění, jakou úroveň podpory Talibán dostává."

Další afghánský představitel tvrdí, že jsou si jisti obchodem mezi Ruskem a Talibánem.

Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo poslední zprávy komentovat a označilo tvrzení o spolupráci s Talibánem za "zcela falešné".

Na jednom z videí skupina z Herátu předvádí zbraně, které údajně ukořistila při obraně před útokem jiné frakce. "Tyto zbraně byly věnovány bojovníkům mully Hajbatulláha Rusy, prostřednictvím Íránu," tvrdí zástupce velitele mulla Abdal Manan Niazí. Zopakoval často Moskvou popírané tvrzení, že Talibán tyto zbraně dostává k boji proti IS.

"Rusové jim dávají tyto zbraně, aby bojovali s IS v Afghánistánu, ale oni je používají i proti nám," dodal.

Druhé video bylo natočeno nedaleko Kábulu a zachycuje maskovaného bojovníka Talibánu vystavujícího zbraně, které měl získat v severní provincii Kunduz. Tvrdí, že za ně nic nezaplatil a že jeho skupina je získává z Tádžikistánu.

Experti organizace Small Arms Survey tvrdí, že je těžké přímo spojit zbraně s ruským státem. Tyto zbraně nejsou zvlášť moderní ani vzácné a i některé modernější doplňky jako zaměřovač JGBG M7 na jednom z kulometů se vyrábějí v Číně a lze je koupit na internetu.

Ale Benjamin King z této organizace tvrdí: "zbraně zřejmě nemají výrobní čísla, tam kde byste je očekávali". Podle něj vlády obvykle při podobných dodávkách vyvíjejí značné úsilí na odstranění identifikačních znaků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9134

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017