Válečné útrapy v Jemenu usmrcují 144 dětí denně

Tichá smrt v Jemenu

15. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Svět lačně upírá zraky k východnímu Aleppu, kde se očekává jeho brzký pád do rukou syrské armády a jejích spojenců a kde pod těžkou palbou a v obklíčení nepředstavitelným způsobem strádají tisíce civilistů. V úterý dohodnutý dočasný mír nevěstil dlouhodobý klid zbraní, což známe z minulosti, kdy intenzivní boje střídalo jepičí příměří. V tutéž dobu zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF) zprávu o děsivé statistice týkající se dětí žijících v Jemenu. Válečný konflikt v Jemenu není pro západní sdělovací prostředky patrně tak atraktivní jako dění v syrském válečném kotli, možná proto, že agonie pomalé a kruté smrti hladem není jaksepatří fotogenická.

Z mediálního hlediska je to pochopitelné. Pád, či z pohledu Damašku „osvobození“ smršťující se kapsy východního Aleppa a ovládnutí celého města syrským režimem může znamenat zásadní obrat v syrském válečném konfliktu, neboť Asad poté bude kontrolovat největší populační centra v Sýrii. Taktéž míra brutality, s níž se syrský režim a jeho spojenci probíjejí pět let obléhaným městem, jež symbolizuje tragické memento války, je svědectvím ilustrujícím válečné strategie dnešních dnů.

Nicméně ze zahraničí podporovaná ozbrojená syrská opozice ve východním Aleppu, kde takzvaní umírnění rebelové bojují po boku džihádistů, nepředstavuje legitimního zástupce brutalizovaného syrského lidu a dopouští se válečných zločinů, byť očividně v menší míře než Damašek a spol. A již nyní je zjevné, že válka v Sýrii pádem Aleppa neskončí, jelikož ohniska odporu proti režimu budou přinejmenším doutnat nadále.  

Mezitím v Jemenu pokračuje ozbrojený konflikt mezi Saúdskou Arábií vedenou koalicí a šíitskými povstalci a jejich spojenci. I zde, ostatně jako ve všech válečných přích, nesou vinu na utrpení civilní populace všechny zaangažované strany. Ačkoli v této nejchudší arabské zemi civilisté neumírají v tak ohromném počtu pod bombami a v důsledku dělostřelecké palby jako Syřané, nejefektivnějším zabijákem zde jsou podvýživa a nemoci. Ale co je na tom všem nejhorší, primárními oběťmi těchto ohavných instrumentů války jsou děti.

Podle aktuální zprávy UNICEF, o níž informovala agentura Reuters, dosáhlo hladovění jemenských děti absolutního rekordu s tím, že 2,2 miliónu z nich potřebuje urgentní péči. Nejméně 462 tisíc dětí trpí vážnou akutní podvýživou a za této situace hovoříme o 200% nárůstu tohoto jevu od roku 2014.  „Rozšíření podvýživy v Jemenu dosáhlo historického maxima. Zdravotní stav dětí v této nejchudší blízkovýchodní zemi nebyl nikdy tak katastrofální jako je tomu dnes,“ konstatovala zástupkyně UNICEF v Jemenu Meritxell Relano.     

Nejméně jedno jemenské dítě zemře každých deset minut v důsledku chronické podvýživy a nemocí, jako jsou průjem nebo infekce dýchacích cest. Jinými slovy, denně ve válečném Jemenu zahyne zbytečnou a krutou smrtí 144 dětí.

UNICEF také informuje, že zdravotnický systém v Jemenu je na pokraji kolapsu: Jen necelá třetina populace má přístup ke zdravotní péči, neboť více než polovina zdravotnických zařízení je vyřazena z provozu. Přestože se během uplynulého desetiletí podařilo dosáhnout významných úspěchů při léčbě a výživě jemenských dětí, válečný konflikt tento nadějný kurs zvrátil. Jemenské děti dnes ohrožují i další nemoci, jež se rychle šíří, jako jsou cholera a spalničky.

I když UNICEF apeluje na všechny strany účastnící se konfliktu, aby jejím pracovníkům nebránily v poskytování pomoci dětem v nouzi, hlavní díl viny na každodenní tragédii v Jemenu spočívá na bedrech Saúdské Arábie a jejích arabských spojenců. Nicméně spoluvinu nesou i Spojené státy a Velká Británie, neboť nebýt kruciální diplomatické a vojenské pomoci Washingtonu a Londýna, stěží by v takové míře docházelo k destrukci desítek nemocnic a zdravotnických zařízení, ničení škol, bombardování jeřábů a skladišť v přístavu, kam směřuje humanitární pomoc. Saúdskoarabská blokáda, jež byla na nátlak lidskoprávních organizací po leteckém úderu na pohřební procesí v Saná zmírněna, však nadále ztěžuje import životně nutných komodit.

Ačkoli Obamova administrativa v těchto dnech oznámila, že v důsledku vysokého počtu civilních obětí Saúdy vedených náletů omezí zásilky vojenského materiálu pro Rijád, válečná mašinerie bude vzhledem k předchozímu rekordnímu prodeji zbraní do Saúdské Arábie autorizovanému Obamovou vládou nerušeně pokračovat dál.

Když vidíme, jak čelní představitelé americké a britské vlády roní slzy nad masakry civilistů v obléhaném východním Aleppu, nelze se ubránit pocitu, že cynismus a pokrytectví západních politiků, jimž je tichá smrt jemenských dětí lhostejná, neznají mezí.

0
Vytisknout
9108

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2016