Pentagon se připravuje na možnost dalších úderů proti cílům v Jemenu

14. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Pentagon se připravuje na možnost dalších úderů v Jemenu, poté co americké střely s plochou dráhou letu zasáhly cíle pod kontrolou povstaleckých Húsiů. Američtí představitelé však zdůraznili, že se chtějí vyhnout zatažení do další války.


Ve čtvrtek ráno americké námořnictvo odpálilo střely Tomahawk na tři mobilní radarová stanoviště na Húsii kontrolované části jemenského pobřeží, když povstalci podporovaní Íránem odpálili dvakrát protilodní střely na torpédoborec USS Mason.

Ačkoliv USA poskytují saúdské koalici logistickou podporu, předtím se v konfliktu samy neangažovaly.

Tiskový tajemník Pentagonu Peter Cook prohlásil, že vojenská akce není předehrou k novému tažení v regionu. "To je o ochraně našich lidí, tečka," řekl Cook.

Húsii použité střely patřily patrně k typu C-802 Silkworm s "hlavicí vybavenou penetrátorem formovaným explozí", prohlásil pod podmínkou anonymity vysoce postavený bezpečnostní představitel.

Húsiové odmítají podíl na útoku.

Americké údery se nezaměřily na samotné střely a i když zničení radarů komplikuje nasazení zbraní, povstalci stále mohou použít malé lodě k pozorování, nebo spoléhat na sledovací software na webu. Proto se Američané připravují na možné další údery.

Další bezpečnostní představitel varoval před trvajícím nebezpečím pro americké a obchodní lodě.

Jemenský konflikt usmrtil více než 6 800 osob (tento údaj patrně zahrnuje jen kombatanty, zemřely ale i takřka 4 000 civilistů - KD), zranil více než 35 000 a vyhnal z domovů nejméně 3 miliony osob od okamžiku, kdy začala Saúdy vedená intervence, uvádějí zdroje OSN.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5693

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2016