USA a Británie zvažují nové sankce vůči Sýrii a Rusku

17. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Vojenská opatření jsou téměř eliminována z příštích plánů ohledně Sýrie. Spojené státy a Británie oznámily, že zvažují nové sankce, které by měly přinutit syrskou a ruskou vládu zastavit ofenzívu proti východnímu Aleppu drženému povstalci.


Ačkoliv obě země prohlašují, že se primárně zaměřují na diplomacii, tón je tvrdší než sobotní samostatné prohlášení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Avšak hrozba ekonomických sankcí a vyšetřováním válečných zločinů není nová.

Kerry a jeho britský kolega Boris Johnson prohlásili, že všechny možnosti jsou na stole, pokud jde o zastavení krveprolévání. Avšak vyjádřili současně velkou rezervu vůči vojenským opatřením.

Kerry potvrdil, že USA studují možnost uvalení sankcí a obvinil Rusko z každodenního podílu na "zločinech proti lidskosti".

Prezident Barack Obama se jasně vyjádřil proti jakýmkoliv vojenským úderům USA na Asadovy jednotky. Současně nemá ani v plánu poskytovat povstalcům vyspělou výzbroj, protože se obává vazeb na extrémisty.

Účinek sankcí zůstává nejasný. Nedokázaly donutit Moskvu, aby se vzdala anexe ukrajinských území, a řada zemí má s novými sankcemi problém.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7181

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2016