Ersatzhavel dalajláma a souboj o vyprázdněné symboly

19. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Kongres pro kulturní svobodu (Congress for Cultural Freedom, CCF) vznikl v roce 1950 v Berlíně jako organizace podporující vztah liberální demokracie a moderní kultury. Na vrcholu slávy přilákal řadu prvotřídních intelektuálů, vydával několik zavedených časopisů a působil v desítkách zemí. V roce 1966 však došlo k odhalení skutečnosti, že CCF založila a řídila americká CIA. Od té doby ztratil věrohodnost a čekal jej strmý pád.


Je skutečně podivné, že ačkoliv propojení tibetského dalajlámy s americkou CIA je známo již desítky let, na popularitě to "guruovi" mnoha Evropanů a Američanů nijak neubralo. Přitom kauza je do značné míry podobná právě zmíněné kauze CCF. Autonomní tvůrce, stejně jako věrohodný náboženský lídr, nemohou být nikdy najatými pohůnky zpravodajských služeb.

Česká republika  podepsala před lety výslovný souhlas se závazkem prosazovat tzv. politiku jedné Číny. To se jistě nikdy nemělo stát a ti kdo se závazkem mají co do činění by zasloužili chodit kanály. Závazek totiž znamená, že jsme hodili přes palubu Tchajwan, Hong Kong, Tibet, Ujgury a vůbec kohokoliv, kdo by se chtěl někdy postavit vládě v Pekingu. Takový závazek je v rozporu s principy zahraniční politiky  a také s obyčejnou sebeúctou jakéhokoliv představitele suverénního státu.

Shrnuto, v ČR dnes máme co do činění s kultem dalajlámy, který de facto působí jako náhražka za již nežijícího Václava Havla, a na druhé straně s politickou třídou, která to pro změnu Číňanům "podepsala" zahraničněpoliticky i ekonomicky.

Nakonec jde ovšem o paradoxní spor mezi těmi, kdo jsou slepě poslušní pseudoautority, ale nevědí to, a mezi těmi, kdo jsou poslušni jiné pseudoautority, nicméně jsou si této skutečnosti velmi dobře vědomi.

Jste si jisti, že víte, která varianta své vyznavače ponižuje víc?

0
Vytisknout
10224

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2016