"Islámský stát" se mění v guerillovou armádu, varuje generál

21. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Hlavní město samozvaného "islámského státu" v Iráku čelí útoku. Ale IS se nikam nestěhuje. Místo toho teroristická skupina začíná měnit "skupenství" - z "chalífátu" v povstání, varuje americký generál.


Jde o mnohem víc než jen o změnu názvu nebo taktiky. Může to znamenat, že nedojde k žádné "trvalé porážce" IS, i když ztratí kontrolu nad druhým největším iráckým městem. Po ohlášeném vítězství může přijít stejná hrozba, jaká sužovala Irák krátce po invazi v roce 2003.

Boj s tímto povstáním stál podle odhadů až 2 biliony dolarů a životy téměr 5 000 amerických vojáků. Na vrcholu protipovstaleckého tažení bylo třeba přítomnosti 170 000 vojáků (a desetitisíců sunnitských kmenových milic - KD) k oslabení povstání. Bylo by velkou ironií, kdyby se Irák o mnoho let později vrátil do téhož stavu.

Generálmajor Gary Volesky, velitel proamerické koalice pozemních jednotek v Iráku, tvrdí, že vojáci už zjistili přítomnost tříčlenných a pětičlenných týmů s minomety vedoucích přerušovanou palbu ve městech kdysi kontrolovaných IS, jako je Fallúdža a Ramádí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7340

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2016