Kdo je Vladislav Surkov?

24. 10. 2016

čas čtení 6 minut



Prezident Putin byl minulý týden v Berlíně a jednal tam se svými francouzskými, německými a ukrajinskými protějšky o Ukrajině. Měl tam s sebou člověka, který se jmenuje Vladislav Surkov, přestože Spojené státy a Evropská unie uvalily na něho po anexi Krymu a po intervenci Ruska na východní Ukrajině sankce. Surkov, blízký spolupracovník Vladimíra Putina a muž, který má velký vliv, dostal výjimku, aby mohl být na jednání.

Avšak kdo je přesně Vladislav Surkov a proč ho Vladimír Putin potřeboval v Berlíně?

Peter Pomerancev: Vladislav Surkov je jedním z Putinových prostředniků se Západem. Je to člověk, který se setkává v Victorií Nulandovou, která je představitelkou amerického ministerstva zahraničí, specializující se na východní Evropu a Rusko. Když je zapotřebí projednat něco závažného, vysílají Surkova."

Proč má Putin v Surkova tak obrovskou důvěru?

Peter Pomerancev: "To je velmi zajímavá otázka, že. Protože by se dalo očekávat, že to bude někdo z ministerstva zahraničních věcí, nebo z armády, a tenhle člověk odtamtud není. Je to spin doctor. Nevíme. Možná nějaké osobní konexe? Putin a Surkov se znají už velmi dlouho.

Surkov vedl původní Putinovu volební kampaň. Putinův problém vždycky byl, že nedůvěřuje příliš mnoha lidem. Možná důvěřuje Surkovovi, protože Surkov nemá vlastní politickou základnu. Zadruhé si Putin možná myslí, že se Surkov hodí na to, aby vyjednával se Západem, protože Surkov je muž mnoha masek. Mluví dobře anglicky. Je to člověk, který vyrostl se západní kulturou a zná západní metody PR, reklamy. Je to člověk od reklamy. A Putin si možná myslí, že Surkov je schopen hovořit se Západem chytřeji než mnoho lidí z ruského establishmentu. Ministr zahraničí Lavrov hovoří o Sýrii s Kerrym, takže ministr zahraničí má velkou roli. Ale tyto záležitosti jsou daleko více hraním her.

Moderátor: Když Surkova charakterizujete jako spin doctora, který měl kariéru v PR, v reklamě, na Západě byste něḱoho takového charakterizoval jako mistra temných umění.

Pomerancev: Ano. Surkovova kariéra je absolutně fascinující. Surkov je mužem současného Ruska, skrze něho získáte obraz celého Ruska. Na začátku vedl bohémský, tak trochu disidentský život. Studoval divadelní režii. Pohyboval se v avantgardních kruzích v Moskvě. Pak, jako mnoho lidí s uměleckým zázemím, přešel do reklamy a do PR. Byl v tom opravdu dobrý. A stal se jedním z nejvýznamnějších image makerů devadesátých let v Rusku. Pracoval pro Michaila Chodorkovského, jednoho z nejvýznamnějších oligarchů. Dělal mu reklamní kampaně. A nově definovat obraz oligarchy v Rusku. Pak řídil předvolební kampaň.

Moderátor: Co udělal pro Vladimíra Putina? Co udělal pro obraz Vladimíra Putina?

Pomerancev: Po velmi dlouhou dobu - už to nedělá, ale po velmi dlouhou dobu, v letech 2000 - 2008 řídil v podstatě Surkov domácí propagandu. Řídil televizi. řídil kulturu, řídil politické strany. Řídil celé to divadlo současného Ruska.

Moderátor: Je zajímavé, že jste použil toho slova "divadlo".

Pomerancev: To to taky je. Jako velký režisér. V tomto smyslu měl a má propagandista vždycky daleko významnější roli v Rusku než na Západě. Na Západě se politický propagandista snaží manévrovat proti médiím a proti opozici. V Rusku propagandista ovládá média a opozici. Je to trochu jiné. Od té doby dělá něco jiného. Částečně byl odpovědný za Ukrajinu. Vytvořil loutkové vlády na východní Ukrajině. Částečně byl odpovědný za organizaci anexe Krymu. Ne celou, ne z vojenského hlediska. Ale prý byl odpovědný za referendum, které tam uspořádali. Za to divadlo, které tam hráli, aby legitimizovali ten proces. Je to velmi zaměstnaný člověk.

Moderátor: Překládá tedy on Putinovu vizi pro Rusko a jeho vztah k ostatnímu světu? Anebo ji vytváří?

Pomerancev: To dělal, dlouho, ale teď byl povýšen a dělá vyjednávání. Změnilo se to. Býval daleko jemnější a hravější. Nyní je daleko drsnější.

Moderátor: Čímž myslíte?

Pomerancev: No dříve samozřejmě s novináři a s kulturními pracovníky manipuloval. Teď je rovnou nechává zatýkat. Anebo přijdou o zaměstnání. Je to daleko jednodušší. Daleko víc stará škola.

Moderátor: Takže je ještě pořád užitečný? Pan Surkov panu Putinovi?

Pomerancev: No zjevně. Teď opravdu sedí u nejvyššího stolu. Jestliže je to nyní i člověk, o němž i Američané vědí, že s ním musejí hovořit, pokud se mají dostat k Putinovi. Je to Putinovi velmi blízké postavení.

Zdroj: BBC Newshour, sobota 22. října 2016

K tomu: Adam Curtis o Vladislavu Surkovovi:

Ale pak se objevil technolog, který zašel ještě daleko dál. Jeho myšlenky se staly ústředním základním kamenem Putinovy moci.

Jmenoval se Vladislav Surkov. Surkov původně pocházel z divadelnického světa. A ti, kdo studovali jeho kariéru, poukazují na to, že Surkov převzal myšlenky z umělecké avantgardy v divadelnictví a přenesl je do samotného centra politiky.

Surkovovým cílem nebylo jen lidi zmanipulovat, ale jít hlouběji. Hrát si s jejich vnímáním světa a ochromit ho. Aby si nikdy nemohli být jisti, co se děje.

Surkov proměnil ruskou politiku v matoucí, neustále se měnící divadlo. Používal peníze z Kremlu na podporu nejrůznějších organizací. Od masových antifašistických mládežnických organizací až po jejich přesný opak, neonacistické skinheady. A liberální lidskoprávní organizace, které pak útočily na vládu. Surkov dokonce podporoval celé politické strany, které se protivily prezidentu Putinovi.

Klíčovou věcí ale bylo, že Surkov pak dal najevo, že tohle všechno dělá. Což znamenalo, že si už nikdo nemohl být jistý tím, co je v moderním Rusku reálné a co je falešné.

Jak to napsal jeden novinář: "Je to strategie moci, která udržuje veškerou opozici v neustálém stavu zmatku. Neustálá proměna tvarů, která je nezastavitelná, protože je nedefinovatelná."

Mezitím byla skutečná moc jinde. Skrytá za jevištěm. Vykonávaná, aniž by ji kdokoliv viděl.

A pak se totéž začalo dít na Západě.

0
Vytisknout
13263

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016