Co tolik západních nespokojenců přitahuje na Putinovi?

26. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

 Co na Putinovi vlastně tolik přitahuje lidi, kteří nežijí pod jeho vládou?, ptá se James Bloodworth. Odpověď už částečně vyplývá z otázky: Je snazší oddat se fantaziím o "silném vůdci", když si podmaňuje někoho jiného. Kdokoliv může vítat (nebo, což je častější, úplně ignorovat) potlačování vnitřního disentu, pokud ho od něj dělí tisíce kilometrů.


Šířeji vzato, Putin je atraktivní pro určitý typ konzervativců, protože ztělesňuje mačisticko-tradicionalistickou opozici vůči modernímu životu na Západě. Kreml představuje metaforickou enklávu, v níž se 60. léta nikdy neodehrála a kde vládne rozhořčená maskulinita.

Rusko je atraktivní pro ty, kdo odmítají "západní hodnoty", podobně jako SSSR byl atraktivní pro jiný typ oponentů Západu. Putin je předvojem boje proti liberálním hodnotám, tak jako Sovětský svaz vedl boj proti kapitalistické hegemonii.

Sotva tedy překvapí, když Putina vychvalují politici jako Donald Trump, Nigel Farage a Marine le Penová.

Mnohem zajímavější s zdánlivě paradoxní jsou sympatie části levice. Pusťte si televizi RT a zanedlouho uvidíte nějakou tvář britské levice pomlouvající vlastní zemi na propagandistickém kanálu jejího nepřítele.

Ať už se jim to líbí nebo ne, ti kdo se objevují v RT jednají jako užiteční idioti revanšistické imperiální mocnosti, která jeví jen malý zájem o témata, jimž se věnují konvenční "pokrokáři".

Vydržte u RT ještě déle a uvidíte Jill Stein, prezidentskou kandidátku amerických Zelených. Nedávno se v Moskvě objevila na výroční oslavě propagandistického kanálu a tvrdila, že USA a Rusko mají spolupracovat, zbavit se zastaralých studenoválečnických přístupů. Když si užila večeři s Putinem, Stein se věnovala tématu lidských práv, jen aby naříkala nad jejich stavem v USA.

Jakoby chtěla dokázat, že podobnosti mezi krajní levicí a krajní pravicí jsou větší než rozdíly, seděla Stein u stolu s vojenským poradcem Donalda Trumpa, generálem Mikem Flynnem, který kdysi označil islám za "rakovinu".

Zde v Británii koalice Stop the War nedokáže odsoudit ruské nálety na syrské nemocnice a nejbližší poradce Jeremyho Corbyna Seumas Milne je dlouhodobým apologetou sovětské a ruské agrese. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange zabarikádovaný na ekvádorské ambasádě je šťastný z ruských nabídek.

Kdyby Putina vychvalovala jen anglickojazyčná levice, dalo by se to svést na naivitu lidí, kteří mají jen malou představu o tom, jak svět opravdu funguje. Je snadné být shovívavý k ruskému despotismu, když vám nikdy na dveře nezabuší tajná policie.

Nicméně tato chorobnost je k nalezení také u levice, která totalitní útlak zažila. Nový průzkum německé pojišťovny Berlin Direkt zjistil, že třetina členů ultralevicových a ultrapravicových politických stran více důvěřuje Putinovi než vlastní kancléřce Merkelové. Mezitím levicové vlády České republiky a Slovenska opakovaně vyzvaly Ukrajinu, aby se smířila s ruskou anexí Krymu a oponují ekonomickým sankcím proti Moskvě.

Pro levičácké následovníky Putinova Ruska obsesivní antiamerikanismus plní roli, kterou v minulosti hrála komunistická ekonomika. Umožňuje jakékoliv zločiny, jakoukoliv agresi a cokoliv, co by v jakémkoliv jiném kontextu bylo denuncováno jako barbarství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6535

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016