Co si britská premiérka skutečně myslí o brexitu: Že to bude katastrofa

26. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Deník Guardian získal exkluzivně tajnou nahrávku přednášky Theresy Mayové ve firmě Goldman Sachs z letošního května. Vyjádřila v ní vážné obavy, že v případě hlasování pro brexit z Británie odejde mnoho firem. Chtěla, aby Británie hrála v Evropě vůdčí roli

Mayová řekla:

"Myslím, že hospodářské argumenty jsou jasné. Být součástí obchodního bloku s 500 miliony obyvatel je pro nás signifikantní. Myslím, že jedním z problémů je skutečnost, že lidé budou investovat zde v Británii, protože je Británie v Evropě. Myslím, že kdybychom nebyli v Evropě, firmy a podniky by uvažovaly o tom, zda si budou muset vytvořit přítomnost na evropském kontinentu a odejít z Británie. Takže pro nás jsou z hospodářského hlediska jasné výhody, a jak už jsem řekla, máme z členství v EU i bezpečnostní prospěch."

V posledních týdnech však Mayová tvrdí, že chce dát přednost omezení volného pohybu obyvatel Evropské unie do Británie před členstvím Británie v jednotném evropském trhu.

Ve středu ráno vyvolalo zveřejnění projevu premiérky Mayové z letošního května předpověditelně ostré reakce v britském parlamentu. "Před referendem premiérka říká, že přístup k obchodnímu bloku 500 milionů lidí je životně důležitý, nyní nechce udělat ekonomiku prioritou," napsal například hlavní obhájce těsných vztahů Británie s EU za Labouristickou stranu, právník a poslanec Keir Starmer:

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2016