Brexit: Čelné britské banky začnou odcházet z Británie už začátkem roku 2017

23. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Anthony Browne, předseda Asociace britských bank, varuje, že veké britské banky mají připraveny plány na odchod z Británie a začnou je realizovat od začátku příštího roku.

Největší britské banky se připravují na odchod z Británie do nějaké členské země Evropské unie v prvních několika měsících roku 2017. Menší banky odejdou už před Vánocemi.

Britští euroskeptičtí konzervativní politikové, kteří chtějí omezit volný pohyb občanů EU do Británie, tím přijdou o tzv. "pasová práva", která britským bankám zatím umožňují obchodovat s celou Evropskou unií.

Anthony Browne poukázal na to, že v současnosti britské banky poskytují podnikům v 28 zemích EU celkem půjčky ve výši 1,1 bilionu liber a že tato praxe je ohrožena.

Bankovnictví a finanční služby byly dosud nejlukrativnějším vývozem Velké Británie do zahraničí. Podle Anthonyho Browna má obchod britských bank se zahraničím v současnosti hodnotu 20 miliard liber ročně a bez pasových práv EU je ohrožen. Předpokládá se, že Británie přijde až o 70 000 pracovních míst ve finančnictví a v bankovnictví.

Četné evropské země lobbují u bank v Londýně, aby banky přesídlily k nim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6460

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2016