Studie zpochybnila levicové i pravicové předpoklady o dopadech velkorysých sociálních programů

21. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Americké federální úřady před více než čtyřiceti lety začaly vynakládat stamiliony dolarů na masivní experiment s chudobou. Zúčastnily se jej tisíce rodin v několika městech, které se zapojily do programu garantujícího čtyřčlenné rodině roční příjem 25 900 dolarů.


Ekonomové dosud debatují o výsledcích tohoto experimentu. Tento týden ale dva výzkumníci předložily několik nových překvapivých závěrů ze Seattlu a Denveru, které zpochybňují existující teorie o státu blahobytu a chudobě.

Na jedné straně výsledky protiřečí obvyklým konzervativním kritikám programů státu blahobytu: Výzkumníci nezjistili, že by program ničil manželství nebo vedl k větší závislosti dětí na vládní pomoci v dospělosti. Na druhé straně ale existuje také jen málo důkazů na podporu nadějí části levice, že platby zlepší vyhlídky dětí do budoucna.

Náčrt studie také obsahuje neočekávanou záhadu. Účastníci experimentu odcházeli do penze dříve než ti, kdo získali méně velkorysé platby ze standardních programů. Přitom úvodní studie předpovídaly, že experiment by měl mít v dlouhodobém výhledu jen minimální dopad na ekonomickou aktivitu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6668

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2016