Trump pohrozil, že neuzná výsledky amerických voleb

20. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump vyhlásil během své poslední prezidentské debaty s Hillary Clintonovou, že bude udržovat Ameriku "v napětí", ohledně toho, zda přijme výsledek listopadových voleb. Takové tvrzení, dosud neslýchané v moderní americké historii, bylo vyvrcholením třetí prezidentské debaty, v níž se Trump s Clintonovou střetl ohledně potratů, práva vlastnit zbraně, imigrace a zahraniční politiky. Více než v předchozích debatách se hovořilo o konkrétních politických otázkách.

Clintonová obvinila Trumpa, že je loutkou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Trump jí opakovaně přerušoval a v jednu chvíli ji přerušil v půlce věty výrokem: "To je odporná ženská."

Nejvýznamnější na debatě bylo však Trumpovo varování, že nemusí přijmout výsledek listopadových voleb.

Clintonová to označila za "děsivé". Upozornila, že kdykoliv, když není po jeho, obviňuje instituce, že jsou zkorumpované.

V debatě se také hovořilo o tom, jak Trump ponižuje ženy. Obecenstvo se smálo, když Trump tvrdil, že "nikdo jiný nemá větší respekt pro ženy než já, nikdo".

Trump tvrdil, že zachová právo Američanů nosit zbraně a zakáže zákon z r. 1973, který legalizoval potraty.

Z průzkumu CNN/ORC vyplynulo, že si 52 procent diváků myslelo, že v debatě vyhrála Clintonová, 39 procent usoudilo, že vyhrál Trump.

Debata prý příliš nezměnila dynamiku prezidentské kampaně, v níž má Clintonová náskok nad Trumpem asi 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7412

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2016