Ekvádorská vláda uvádí, že odřízla Assangeovi internet, aby nezasahoval do amerických voleb

19. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Není známo, kdo se hackersky zmocnil emailů, které WikiLeaks zveřejnily. Assangeova organizace se považuje za whistleblowera a tvrdí, že sama žádné hackerství neprovádí.

Avšak internetoví bezpečnostní experti spojují hackerský útok proti DNC s hackery spojenými s ruskou vládou. To vede mnohé osoby k tvrzení, že Rusko zneužívá jak hackerů, tak Assangeho jako nástroje k ovlivnění americké prezidentské kampaně ve prospěch Donalda Trumpa.

Ekvádor potvrdil, že dočasně odřízl přístup k internetu Julianu Assangeovi, zakladateli serveru WikiLeaks, protože vznikly obavy, že prostřednictvím internetu zasahuje do amerických prezidentských voleb.

Došlo k tomu poté, co WikiLeaks zveřejnily sérii prozrazených emailů, včetně mailů z ústředí Demokratické strany, z Demokratického národního výboru (DNC), které se dostaly do veřejné domény těsně před červencovým sjezdem strany, a nejnověji soubor emailů z emailového účtu poradce kampaně Hillary Clintonové Johna Podesty.

V úterý zveřejnili činitelé prohlášení, v němž se praví, že ekvádorská vláda "respektuje zásadu nezasahování do vnitřních záležitostí jiných států" a že odřízla Assangeovi přístup k internetu, protože "v minulých týdnech WikiLeaks zveřejnily množství dokumentů, které ovlivňují americkou předvolební kampaň".

V prohlášení se také znovu potvrzuje, že Ekvádor bude dále Assangeovi poskytovat azyl a bude "ochraňovat jeho život a fyzickou integritu, dokud nedosáhne bezpečného místa".

Není známo, kdo se hackersky zmocnil emailů, které WikiLeaks zveřejnily. Assangeova organizace se považuje za whistleblowera a tvrdí, že sama žádné hackerství neprovádí.

Avšak internetoví bezpečnostní experti spojují hackerský útok proti DNC s hackery spojenými s ruskou vládou. To vede mnohé osoby, včetně manažera Clintonovy kampaně Robbyho Mooka, k tvrzení, že Rusko zneužívá jak hackerů, tak Assangeho jako nástroje k ovlivnění americké prezidentské kampaně ve prospěch Donalda Trumpa.

V sobotu zveřejnily WikiLeaks tři transkripty placených projevů Hillary Clintonové ve finančnické firmě Goldman Sachs, které její kampaň dlouho odmítala publikovat. Transkripty dokazují, že se Clintonová přátelsky bavila s finančníky, což může vyvolat obavy u liberálních Demokratů, že je v kapse Wall Streetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5289

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2016