Francie se připravuje zlikvidovat uprchlický tábor v Calais

23. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

V pondělí ráno začnou francouské úřady likvidovat uprchlický tábor v Calais navzdory obavám o bezpečnost dětí a zranitelných dospělých, kteří tam žijí.

Šedesát autobusů má odvézt 3000 uprchlíků do ubytovacích středisek na různých místech Francie. Totéž se má opakovat v úterý a ve středu.

Francouzské úřady rozšířily v táboře tisíce letáků, přikazujících jeho obyvatelům, že musejí z tábora odejít.

Plánovaná demolice se má uskutečnit navzdory tomu, že britské charitativní organizace a britští poslanci varovali francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva, že mají "velmi vážné obavy" ohledně bezpečnosti mnoha tisíců lidí - včetně asi 1300 dětí bez doprovodu rodičů - kteří žijí v táboře v Calais.

Humanitární organizace požadují, aby před likvidací tábora byly děti bez doprovodu rodičů někde bezpečně ubytovány a aby děti, které mají právo na vstup do Británie, byly řádně identifikovány. Jinak hrozí nebezpečí, že děti padnou do rukou pašeráků a obchodníků z bílým masem.

V táboře vyvolalo oznámení o tom, že bude zlikvidován, mezi uprchlíky paniku.

Do Británie bylo mezitím přijato asi 60 uprchlických dětí. Desetinásobek tohoto počtu zůstává stále v Calais. Britské ministerstvo vnitra příchozí děti však nerozdělilo mezi jejich příbuzné, ale zadržuje je ve vazebním středisku, v minulosti kritizovaném za to, že tam byly protiprávně zadržovány právě uprchlické děti.

Británie nicméně nyní zřejmě přijme z Calais určitý počet dětí bez doprovodu rodičů poté, co charitativní organizace Help Refugees zahájila soudní kroky proti britskému ministerstvu vnitra, které neplnilo ustanovení tzv. Dubsova dodatku k britskému imigračnímu zákonu. Lord Alf Dubs přicestoval do Británie jako dětský židovský uprchlík ve třicátých letech a letos na jaře přiměl britskou vládu, aby souhlasila, že přijme z Calais i ty uprchlické děti bez rodičů, které nemají příbuzné v Británii.

V Anglii však vládne naprosto toxická nálada, nepřátelská vůči uprchlíkům, rozdmychávaná xenofobním bulvárním tiskem. Jeden konzervativní poslanec dokonce požadoval, aby dětským uprchlíkům byly rentgenovány zuby, aby se zjistilo, zda jsou mladší 18 let. Britská asociace zubařů tento návrh odmítla jako protizákonný a poukázala na to, že rentgenováním zubů se nedá přesně určit věk dané osoby. Britská vláda požadavek konzervativního poslance odmítla.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
6585

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2016