Evropská unie vyvine nátlak na africké země, aby zastavily migraci

21. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Politici z Evropské unie budou požadovat rychlejší uzavření dohod s africkými zeměmi, jejichž cílem má být snížení počtu uprchlíků a migrantů přicházejících přes Středozemní moře do Evropy.

EU zintenzivnila spolupráci s vládami Etiopie, Nigeru, Nigérie, Senegalu a Mali, odkud pocházejí někteří z lidí, kteří se pokoušejí o nebezpečnou cestu přes Středozemní moře do Evropy.

Na čtvrtečním summitu v Bruselu chtějí politici z EU požadovat "větší úsilí" pro omezení počtu neregulérních migrantů. Dále má být také jednodušší posílat lidi zpět.

Zatímco dohoda EU-Turecko vedla k ostrému snížení počtu uprchlíků, kteří přecházejí přes Egejské moře do Řecka, počty migrantů přijíždějících do Itálie se nijak nesnížily.

Za prvních osm měsíců roku 2016 přišlo do Itálie více než 115 000 lidí. Nejčastěji přicházejí lidé z Nigérie, z Eritrei, ze Súdánu, z Gambie a z Pobřeží slonoviny, avšak migranti cestují i z Pákistánu a z Bangladéše.

Africkým zemím má EU nabídnout cukr a bič. V dokumentu EU se praví, že členské země EU budou ochotny zvýšit hospodářskou pomoc zemím, které omezí příliv migrantů do Evropy, avšak sníží, popřípadě zruší hospodářskou pomoc pro ty země, které odmítnou spolupracovat.

Podle zprávy humanitární organizace Oxfam jsou uprchlické děti bez doprovodu rodičů zadržovány až pět týdnů ve vazebních střediscích, v nichž nikdo nemá být déle než 48 hodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6452

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2016