NATO sleduje ruské námořní uskupení, obává se dalších útoků na Aleppo

21. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Britské válečné lodě ve čtvrtek sledovaly bojové uskupení kolem ruského letadlového křižníku Admirál Kuzněcov v Severním moři. NATO vyjádřilo obavu, že uskupení se může brzy připojit k útokům na obléhané syrské město Aleppo.


Šéf NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že aliance bude monitorovat osm plavidel "zodpovědným a uměřeným způsobem" (předvčerejškem Rusy sledovala jedna španělská fregata a další plavidlo, které se nepodařilo identifikovat; u norských břehů bylo k pozorování uskupení plujícího z Murmanska použito letectva - KD). Uskupení míří do Středomoří.

"Obáváme se, že ruské uskupení s letadlovým nosičem bude podporovat vojenské operace v Sýrii způsoby, které zvýší lidské a civilní utrpení," prohlásil Stoltenberg v Bruselu.

"Toto uskupení může být použito... k zesílení útoků na Aleppo," prohlásil bývalý norský premiér.

Mluvčí britské Royal Navy sdělil AFP, že bojové uskupení vedené letadlovým křižníkem Admirál Kuzněcov představuje největší nasazení ruských námořních kapacit u britských břehů v posledních letech.

Uskupení monitorují fregata HMS Richmond a protiletadlový torpédoborec HMS Duncan. Spolu s letadlovým nosičem je ve skupině také bitevní křižník Petr Veliký s jaderným pohonem a torpédoborec Viceadmirál Kulakov.

Britský ministr obrany Michael Fallon prohlásil, že jde o "testování" britských kapacit a kapacit NATO.

Představitel NATO separátně prohlásil, že nasazení těchto sil "nevyvolává důvěru", že Moskva usiluje o politické řešení syrské krize, i když uplatňuje "humanitární pauzu" na nálety v Aleppu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6527

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2016