USA a Ekvádor popřely, že by se spojily za účelem odpojení Juliana Assangeho od internetu

20. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Vlády Spojených států a Ekvádory odmítly obvinění, že spolupracovaly na rozhodnutí odpojit Juliana Assange pobývajícího na ekvádorském velvyslanectví v Londýně od internetu, aby mu zabránily v dalším zveřejňování poškozujících informací o volební kampani Hillary Clintonové.

Ekvádor sice v úterý potvrdil, že o víkendu dočasně zrušil Assangeovi přístup k internetu. Poukázal na "bohatství" informací, které WikiLeaks publikují a které mají "dopad na americkou předvolební kampaň. WikiLeaks postupně zveřejnily velké množství poškozujícího materiálu z interních zdrojů Demokratické strany a kampaně Clintonové. Americká vláda obviňuje ze získání tohoto materiálu ruské hackery.

Ekvádor však zdůraznil, že "neustupuje nátlaku od jiných států" a odmítl tvrzení WikiLeaks, že minulý měsíc požádal americký ministr zahraničí John Kerry Ekvádor o schůzku během své návštěvy Kolumbie a konkrétmně požádal Ekvádor, aby Assangemu zablokoval přístup k internetu.

Americké ministerstvo zahraničí také toto tvrzení popřelo a uvedlo, že se žádná taková schůzka nekonala. "Zatímco naše znepokojení ohledně WikiLeaks je trvalé, jakékoliv tvrzení, že by se byl ministr Kerry jakkoliv podílel na odříznutí Assangeho od internetu je falešné."

Novinář John Pilger, který je Assangeovým věrným stoupencem, uvedl, že Assange má nouzové připojení k internetu a že "WikiLeaks jsou větší organizace než její zakladatel". WikiLeaks jsou stále přítomny na Twitteru a pokračují ve zveřejňování emailů Demokratické strany a kampaně Hillary Clintonové.

Občas se objevují pověsti o napětí mezi Assangem a jeho ekvádorskými hostiteli na londýnském velvyslanectví, poznamenává deník Guardian. Loni prý došlo pozdě v noci k potyčce mezi Assangem a jedním bezpečnostním strážcem, který zjistil, že Assange zasahuje do bezpečnostního zařízení v místnosti, kam neměl mít přístup. Zaměstnanci velvyslanectví pečlivě zaznamenávají Assangeovy pohyby a zaznamenávají stresovou situaci, v níž žije a jeho zjevnou zuřivost a "pocity nadřazenosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5466

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2016