Washington vyzval Írán k propuštění otce a syna obviněných ze špionáže

19. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Spojené státy v úterý vznesly požadavek na propuštění íránsko-amerického obchodníka a jeho osmdesátiletého otce, kteří byli v Teheránu odsouzeni k deseti letům vězení za údajnou špionáž.


Obchodník Siamak Namází a jeho otec Bakír byli odsouzeni k deseti letům vězení, což vyvolalo rychlé odsouzení na straně amerického ministerstva zahraničí.

Státní agentura Mizan přinesla zprávu o tom, že oba muži byli usvědčeni ze "spolupráce s nepřátelskou americkou vládou", ale neposkytla žádné podrobnosti.

Americké ministerstvo vyjádřilo "hluboké znepokojení". "Připojujeme se k nedávným výzvám mezinárodních organizací a lidskoprávních expertů OSN k neprodlenému propuštění všech amerických občanů nespravedlivě zadržovaných v Íránu, včetně Siamaka a Bakíra Namázíových, aby se mohli vrátit ke svým rodinám," prohlásil mluvčí Mark Toner.

Namází senior je bývalým zástupce UNICEF a za šáha vykonával funkci guvernéra v provincii Chúzestán.

Rodina uprchla z Íránu po islámské revoluci v roce 1979, ale zřejmě si udržela v Íránu obchodní kontakty a mladší Namází několikrát cestoval tam a nazpět.

Napsal také několik článků vyzývajících ke zlepšení vztahů mezi Íránem a USA a vyzval íránské Američany, aby působili jako most mezi znepřátelenými vládami.

Nicméně toto úsilí vyvolalo podezření u íránských zastánců tvrdé linie. V květnu 2015 ho web Fardanews obvinil z podílu na snahách o západní infiltraci Íránu.

Namázíové nebyli propuštěni v rámci lednové dohody mezi Washingtonem a Teheránem. Ta zahrnovala osvobození amerického novináře Jasona Rezaiana a tři dalších íránských Američanů výměnou za milost pro sedm Íránců. Současně USA zaplatily Íránu 400 milionů dolarů.

Analytici a rodinní příslušníci zadržovaných naznačují, že Írán si přeje jednat o další dohodě se Západem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5478

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2016