Britská premiérka byla ostře varována, že odchod Británie z evropské celní unie bude katastrofou

19. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Ministři britské vlády byli varováni, že pokud by Británie odešla z evropské celní unie, britský HDP by do roku 2030 poklesl o 4,5 procenta a britské přístavy by se staly v důsledku celních kontrol zcela nefunkčními.

Analýza předložená britské vládě také varovala, že má-li si Británie po odchodu z EU udržet obchodní výměnu na stejné úrovni jako dnes, musí zvýšit objem obchodní výměny s 10 svými největšími obchodními partnery mimo EU do roku 2030 o 37 procent.

Poté, co v roce 1992 byly zrušeny celní kontroly v britských přístavech, došlo k obrovskému nárůstu obchodu s Evropskou unií. Jen přístavem v Doveru projde nyní ročně zboží za 120 miliard liber. Znovuzavedení celních kontrol by vyvolalo vážné dopravní problémy a vedlo by ke snížení obchodní výměny.

V třetí den soudního řízení, v němž žalují britští občané vládu, že se pokusila schválit odchod Británie z EU bez rozhodování parlamentu, řekl vládní právník na dotaz předsedajícího soudce, že je "velmi pravděpodobné", že britská Dolní sněmovna bude mít právo hlasovat o vyjednaných podmínkách brexitu. To vedlo k zvýšení hodnoty libry vůči dolaru o 1 procento na 1,23 dolaru. Jenže před červnovým referendem měla libra hodnotu 1,46 dolaru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5403

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016