Prezidentské funkční období Baracka Obamy bude především připomínáno pro jeho selhání v Sýrii

17. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Nezájem Baracka Obamy o chemické útoky, použité proti syrskému obyvatelstvu, vedl k intenzivnímu násilí, které se dostalo až do Evropy

V pátek bylo nedaleko Palmyry zničeno 14 tanků a protiletadlový systém během leteckého úderu proti Isis. Palmyra nedávno padla znovu do rukou džihádistů poté, co syrský režim a jeho spojenci odklonili všechny své síly do Aleppa a nechali Palmyru bez obrany, píše Muhammad Idrees Ahmad.

Pro Asada je cenné Aleppo, nikoliv Palmyra. Zatímco svět přihlížel v bezmocnosti, režimu se podařilo vyhladovět a masakrováním donutit své obyvatelstvo, aby se vzdalo. Režimu pomáhaly ruské bombardéry a speciální jednotky, íránské revoluční gardy, žoldáci z Hezbollah a horda sektářských extremist z Iráku, z Afghánistán a z Pákistánu. Ale především mu pomohl americký nezájem.

Poté, co se Obama rozhodl nereagovat na použití chemických zbraní v Sýrii a v roce 1bylo vyvražděno v té zemi čtyřikrát více lidí než předtím. Když Obama 2013 pohrozil, že po použití chemických zbraní v Sýrii nezasáhne, Asadův režim správně usoudil, že se už nemusí bát, a zintenzivnil vyvražďování.

To, že Obama opustil opozici, ji v Sýrii zdiskreditovalo a posílilo islamisty. Umožnilo to Islámské státu etablovat se jako významná síla. Tento vývoj vyvolal masovou emigraci poloviny obyvatel země. Když zlomek těchto lidí přišel do Evropy, vyvolalo to v Evropě vlnu xenofobie, která dala moc ultrapravici po celém Západě.

Obamova nečinnost také vyvolala vakuum, které vyplnily Írán a Rusko. To, že se na Ukrajině proti Putinovi Západ nepostavil, mu dodalo odvahy a začal zkoumat politickou a vojenskou rozhodnost Západu od provokativních let ruských bombardérů podél britského pobřeží až po přímé zásahy do amerických voleb. Poválečný mezinárodní pořádek je po Obamově vládě na pokraji kolapsu.

Obama se rozhodl, že arabský svět není zralý pro demokracii a potřebuje diktátory, kteří by uchránili Západ před terorismem i migrací. Tato logika vedla k tomu, že Spojené státy podpořily sektářskou vládu Nouri al-Malikiho v Iráku i Asada v Sýrii. Sýrie byla definována úzce jako problém boje proti terorismu.

Íránští vedoucí představitelé si uvědomili, že podpisem dohody s Íránem se Obama stal jejím rukojmím. Nemohl příliš mnoho požadovat, aby smlouvu tak nezlikvidoval. Protože to věděli, íránští extremisté si nedávali žádná omezení. Zahájili svou nejagresivnější politickou strategii za posledních sto let. Írán nepotřebuje jaderné zbraně, když dokáže dobýt Aleppa bez nich. A jako klient Íránu získal Asad beztrestnost.

Aleppo padlo kvůli Obamovi. Nehnul prstem na záchranu tohoto města. Dovolil tím také Rusku, aby pomohlo Íránu a Asadovi Aleppa dobýt.

0
Vytisknout
6729

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2016