Íránští politici vítají "vítězství" v Aleppu. Ale ne všichni

16. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Íránští lídři vítají vítězství v Aleppu - vítězství Teheránu a jeho spojenců. Íránské síly a milice spojené s Teheránem sehrály klíčovou roli v podpoře jednotek syrského prezidenta Bašára Asada, zejména v bitvě o Aleppo.


Několik íránských představitelů gratulovalo syrské vládě k porážce "takfiri", což je výraz používaný k označení tvrdých militantů považujících jiné muslimy za nevěřící.

Předseda íránského medžlisu Alí Larídžání aplaudoval válečnému úsilí Damašku a tvrdil, že politika USA a Británie selhává všude na Blízkém východě a v Severní Africe. Ministr obrany také chválil "vítězství" v dopise syrskému protějšku.

Navzdory obviněním ze sektářství kvůli zapojení Teheránem podporovaných šíitských milic v bitvě o Aleppo, včetně libanonského Hizballáhu a iráckých a afghánských bojovníků, íránský nejvyšší duchovní vůdce tvrdí, že krize na Blízkém východě nesouvisí s rozkolem mezi šíity a sunnity.

Íránský prezident Hasan Rúhání také ve středu telefonoval Asadovi. "Aleppo bylo osvobozeno díky koalici mezi Íránem, Sýrií, Ruskem a libanonským Hizballáhem," prohlásil Chameneího poradce Sajíd Jahíja Rahím-Sáfaví.

Bývalý ředitel západoasijského odboru na ministerstvu zahraničí Mír Musáví varoval před "dost bezútěšnou" budoucností, která podle něj po pádu Aleppa čeká Írán a zbytek regionu.

"Úspěch vojenských operací v Aleppu bude jen pár nocí štěstí. Pak se budeme obávat dalších třicet let," prohlásil Musáví pro list al-Šark.

Zdůraznil, že "zabití 300 000 lidí a vysídlení 12 milionů dalších může vyvolat jen nenávist a násilí".

"Deset milionů rodin bude žít v nenávisti a to je problém, jehož řešení si může vyžádat dvě dekády," prohlásil Musáví. "Syrský a irácký konflikt nekončí. Jen prošly novým obratem."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6944

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2016