Vědci se připravují na realitu "trumpocénu"

16. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Stephen Mullens, meteorolog z University of Oklahoma, neměl původně v agendě aktivismus. Přijel na podzimní setkání Americké geofyzikální unie dělat to, co se na podobných konferencích zpravidla dělá: Setkat se s kolegy, prohlédnout plakáty, vyslechnout panelové diskuse, vystát dlouhé fronty na kávu.


Ale úsvit toho, co jeden z výzkumníků označil za "trumpocén" připomněl všem jejich roli v nové éře.

Pro Mullense to znamenalo, že se v úterý poprvé v životě zúčastnil protestní demonstrace. V davu kolegů vyslechl výzvu Beky Economopoulos, ředitelky Muzea přírodní historie v New Yorku, aby vyšli "z laboratoří a do ulic" v reakci na postoj zvoleného prezidenta ke změně klimatu.

Protest organizovaný aktivistickou skupinou ClimateTruth.org a zmíněným muzeem přitáhl několik set lidí z masivní konference o několik bloků dále. Někteří vědci oblékli bílé laboratorní pláště rozdávané organizátory. Další drželi cedule s nápisy "Věda není liberální spiknutí", "Led nemá agendu - prostě taje" a "Chraňte vědu".

"Věda je velmi namáhavá práce a máme osobnosti, které jsou introvertovanější. Nejsme lidé, kteří chodí ven," vysvětluje Mullens. Dodal také, že se vědci bojí zapojit do politiky, natož vypadat, jako že podporují konkrétní ideologii spíše než fakta.

"Tohle je o změně klimatu, ale také je to o politice založené na důkazech... Těmito prezidentskými volbami jsem motivován být ve větší míře aktivistou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8323

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2016